Τουρσί Άγριο Σύκο με μπαχάρια, γράφει η Γιάννα

Τουρσί Άγριο Σύκο με μπαχάρια, γράφει η Γιάννα

Το πείραμα πέτυχε! Το αγριόσυκο συνεργάστηκε με το αλατόνερο και βγήκε ένα πεντανόστιμο τουρσί. Όσο λοιπόν υπάρχουν ακόμη άγρια σύκα στα δέντρα, στο προτείνω ανεπιφύλακτα γιατί εκτός από νόστιμο είναι και πανέμορφο. Ιδανική περίπτωση όχι μόνο για τσιπουρομεζέδες αλλά και για γαρνιτούρα ή για στόλισμα πιάτων.

Πριν λίγες ημέρες πέτυχα στο δρόμο μου μία φουντωμένη αγριοσυκιά και μάζεψα μερικά συκαλάκια. Τα μισά τα έκανα γλυκό του κουταλιού και τα υπόλοιπα τα φύλαξα για πειραματισμούς.

Η συνταγή για Άγριο Σύκο σε σιρόπι Πορτοκαλιού – γλυκό κουταλιού


Υλικά
  • 20 μικρά άγρια σύκα
  • 20γρ. από χρωματιστά πιπέρια
  • 4-5 σποράκια μπαχάρι ολόκληρο
  • 1-2 φύλλα φρέσκο δυόσμο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 50γρ. αλάτι
  • 1 πιπερίτσα τσίλι
  • 500γρ. νερό

Εκτέλεση
  1.  Για την προετοιμασία έκανα ακριβώς την ίδια διαδικασία που ακολουθώ για το γλυκό του κουταλιού. Έπλυνα καλά τα συκαλάκια και ψαλίδισα το επάνω μέρος του, τα τρύπησα με ένα σουβλί ή ξύλο για σουβλάκια
  2. Τα άφησα σε νερό με λεμόνι για 12 ώρες, φροντίζοντας να τα σκεπάσω με ένα πιάτο για να μείνουν μέσα στο νερό.
  3. Την επόμενη ημέρα τα έβρασα τρεις φορές αλλάζοντας νερό κάθε φορά.
  4. Περίμενα λίγο να κρυώσουν και τα πίεσα απαλά να φύγει το νερό που είχαν κρατήσει μέσα τους.
  5. Σε ένα γυάλινο βάζο με καπάκι, διέλυσα 50γρ αλάτι σε 500γρ νερό. Πρόσθεσα τα σύκα, τα μπαχάρια και ανακάτεψα καλά μέχρι να ξανα-αποκτήσουν τον όγκο τους. 
  6.  Για 4 ημέρες κάθε πρωί τα έβγαζα από το ψυγείο και τα ξαναέβαζα το απόγευμα για να παραμείνουν εντός τις υπόλοιπες ώρες.
  7. Την 4η ημέρα ήταν πλέον έτοιμα για σερβίρισμα. Αρκετά αλμυρά (ίσως να χρειαστεί λιγότερο αλάτι) και πάρα πολύ νόστιμα. Τα φύλλα του δυόσμου δίνουν έξτρα νοστιμιά στα νόστιμα συκαλάκια.
  8. Σερβίρονται ολόκληρα ή τεμαχισμένα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Άλλες συνταγές για τουρσί

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι καθηγήτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση