Σαλικόρνια ή Σπαράγγια της (λιμνο)θάλασσας στη Γιάλοβα, γράφει η Γιάννα.

Σαλικόρνια ή Σπαράγγια της (λιμνο)θάλασσας στη Γιάλοβα, γράφει η Γιάννα.

Τέλη Νοέμβρη 2017, πρωινή βόλτα στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, στο Ναυαρίνο της Πύλου, στη Μεσσηνία. Έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, το χωριό μου. Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας ή Ντιβάρι (όπως το αποκαλούμε οι ντόπιοι), βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα από την Πύλο, και μαζί με τον όρμο της Βοϊδοκοιλιάς αποτελεί προστατευόμενη περιοχή μεγάλου φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Όλη η περιοχή, μαζί με τον όρμο του Ναυαρίνου και τη νήσο Σφακτηρία, εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000 και έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας. 


Περπατώντας παράλληλα με την χρυσή ακτή προς το τέρμα του δρόμου, συναντάς θάμνους με μυρτιές και άγρια βάτα.  Όπου και να γυρίσεις τη ματιά σου το τοπίο θα σου χαρίσει απλόχερα εικόνες, γεύσεις, χρώματα και αρώματα. Κάθε ματιά αποκαλύπτει και μία μαγική εικόνα. Αν είσαι τυχερός αυτή την εποχή, θα συναντήσεις έναν όμορφο Ερωδιό να ξεκουράζεται. Ίσως να συναντήσεις και 3 ή 4 ή 10 Φλαμίνγκο με τα ψιλόλιγνα πόδια τους να τσαλαβουτάνε στα νερά της λιμνοθάλασσας που είναι γεμάτη ψάρια.

Κάπου εκεί που ξεκουράζονται οι ερωδιοί και τα φλαμίνγκο από το μακρινό ταξίδι τους, δίπλα στις μυρτιές και τα άγρια ραδίκια, θα αντικρίσεις πράσινα και κοκκινωπά σαλικόρνια ή σπαράγγια της θάλασσας ή αρμυρήθρα ή αρμυρίχα.
Η επιστημονική τους ονομασία είναι Salicornia europaea και συναντιέται με διάφορες ονομασίες όπως Samphire greens στη Βρετανία ή Sea Beans ή Salicornia ή Sea Asparagus στην Αμερική.

Σπαράγγια της θάλασσας στην Ελλάδα υπάρχουν σε μέρη με αλμυρόβαλτους. Εκτός από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας υπάρχουν στο Μεσολόγγι, στην Αχαΐα, στον Έβρο και στην Κρήτη.

Τους φθινοπωρινούς μήνες τα πράσινα βλαστάρια αποκτούν κόκκινο-πορτοκαλί-φούξια χρώματα.

Τα πράσινα βλαστάρια είναι βρώσιμα και το δυνατό τους γευστικό σημείο είναι η χαρακτηριστική αλμύρα τους. Δε μου θυμίζουν τα γνωστά σπαράγγια. Ίσως μοιάζουν περισσότερο στην υφή των γνωστών σπαραγγιών.

Τράβηξα μερικές φωτογραφίες (εννοείται ότι αν τις χρειάζεστε θα πρέπει να ζητήσετε την άδειά μου) και μάζεψα μερικά πράσινα για μαγείρεμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ

  1. Αν δεν υπάρχει κάποιος μαζί σας για να διασταυρώσετε τις πληροφορίες του βλαστού καλό είναι να μην δοκιμάσετε. 
  2. Δεν είναι προϊόν εμπορικής εκμετάλλευσης. Η περιοχή είναι προστατευόμενη και ζει μεγάλος πληθυσμός χάριν σε αυτή. 

     

Σχετικά Άρθρα

 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γραφιστική επικοινωνία. Εργάστηκε 12 χρόνια στο μάρκετινγκ νεών τεχνολογιών και τα τελευταία 10 χρόνια παράγει καινοτόμα εδέσματα. Διδάσκει "Μαγειρικό Κόνσεπτ και Δημιουργία Προϊόντος" στο Μητροπολιτικό κολλέγιο. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση