Μοσχαρίσιο Συκώτι με κόκκινα Σταφύλια και Σύκα

Μοσχαρίσιο Συκώτι με κόκκινα Σταφύλια και Σύκα

Τα σύκα και τα σταφύλια είναι από τα πιο συνεργάσιμα υλικά στην μαγειρική και φυσικά στη ζαχαροπλαστική. Πέρα από την πολύτιμη θρεπτική τους αξία σε κάποιες περιπτώσεις διορθώνουν την υφή, βοηθούν στο δέσιμο της σάλτσας και το σημαντικότερο, προσφέρουν ευχάριστες φρουτώδεις νότες γεύσης σε δύσκολες, για κάποιους, τροφές, όπως είναι το μοσχαρίσιο συκώτι.

Το μοσχαρίσιο συκώτι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς σου σε αίμα έχει έντονη μεταλλικότητα και ορυκτότητα στη γεύση, είναι γήινο και πληθωρικά εύρωστο. Έχει δυνατό σώμα και συγκαταλέγεται στις πιο θρεπτικές τροφές. Η προσθήκη των φρούτων

Τι γίνεται όταν συνδυάζονται οι ανάλαφρες, γλυκές και φρουτώδεις γεύσεις με μία τόσο γήινη τροφή; Δημιουργείται ένα πλούσιο γευστικά αποτέλεσμα και αν προσθέσεις ποιοτικό αλάτι και οξύτητα από ένα εκλεκτό βαλσαμικό ξύδι πετυχαίνεις το απόλυτο ουμάμι.

Μοσχαρίσιο συκώτι με σταφύλια και σύκα. Η τομή.

Υλικά

  • 1 συκώτι μοσχαρίσιο. Δεν έχει σημασία το μέγεθος αλλά η ποιότητα γι αυτό προμηθευτείτε το από έναν κρεοπώλη που εμπιστεύεστε.
  • 10 ή και παραπάνω ρώγες κόκκινο σταφύλι. Ιδανικά ταιριάζει το μοσχάτο που έχει ανθικά στοιχεία. Δεν θα πρότεινα λευκή ποικιλία γιατί ίσως να βγάλει περισσότερη γλύκα και λιγότερα αρώματα.
  • 2 σχετικά ώριμα σύκα. Ένα για τη σάλτσα και ένα για την γαρνιτούρα.
  • 1 μεσαίου μεγέθους ξερό κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ποιοτικό βούτυρο, ιδανικά κατσικίσιο.
  • Αλάτι
  • Μαντζουράνα ή όποιο άλλο βότανο της αρεσκείας σας. Ταιριάζουν επίσης το φρέσκο θυμάρι, η φρέσκια ρίγανη, το εστραγκόν κ.α.
  • Ξύσμα από μισό λάιμ ή λεμόνι ή κουμκουάτ (προαιρετικά)
  • Βαλσαμικό ξύδι. Συνήθως προτιμώ παλαιωμένο που έχει ντελικάτα αρώματα και γεύση καθώς και μειωμένη οξύτητα.

Εκτέλεση

  1. Σε ένα κεραμικό τηγάνι με μέτρια θερμοκρασία, βάζουμε λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί.
  2. Πλένουμε τις ρώγες σταφυλιού, τις στεγνώνουμε καλά και τις προσθέτουμε στο τηγάνι.
  3. Ψιλοκόβουμε ένα ξερό κρεμμύδι και το προσθέτουμε.
  4. Κόβουμε σε 4 κομμάτια ένα σύκο και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
  5. Αφήνουμε λίγο να ζεσταθούν τα υλικά και να αρχίσουν να βγάζουν χυμούς. Αν τα σταφύλια είναι τραγανά και δεν μαλακώνουν μπορείτε να τα πατήσετε με ένα πιρούνι.
  6. Πλένουμε καλά το συκώτι. Κάποιοι το αφήνουν για λίγη ώρα σε γάλα ώστε να φύγει η έντονη γεύση, εγώ το άφησα 10 λεπτά σε κοινό ξύδι από κρασί.
  7. Τοποθετούμε το συκώτι πάνω στα φρούτα, μέσα στο τηγάνι, και περιμένουμε λίγο «να αλλάξει χρώμα». Κάνουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά.
  8. Με μία σπάτουλα, φέρνουμε όλα τα υλικά, κρεμμύδι – σύκο – σταφύλι, πάνω στο μοσχαρίσιο συκώτι, γιατί δεν θέλουμε να ψηθούν άλλο και να καούν.
  9. Προσθέτουμε αλάτι
  10. Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο.
  11. Σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
  12. Προσθέτουμε μισή κούπα χλιαρό νερό για να μην στεγνώσει το τηγάνι και να βγάζει υδρατμούς όσο είναι σκεπασμένο.
  13. Ανοίγουμε ανά τακτά διαστήματα το καπάκι και γυρνάμε το συκώτι για να ψηθεί σωστά και ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.
  14. Ψιλοκόβουμε ένα σύκο σε όσο πιο μικρά κομμάτια γίνεται.
  15. Ψιλοκόβουμε μερικές ρώγες σταφύλι.
  16. Βγάζουμε το μοσχαρίσιο συκώτι από το τηγάνι και το μεταφέρουμε σε μία πιατέλα.
  17. Γαρνίρουμε με τα φρέσκα, ψιλοκομμένα φρούτα.
  18. Προσθέτουμε πάλι λίγο αλάτι γιατί τα φρούτα θα έχουν αρκετή γλύκα.
  19. Προσθέτουμε λίγο ξύσμα λεμόνι και λίγη φρέσκια μαντζουράνα (προαιρετικά)

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι καθηγήτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση