You are currently viewing Κάνω κι εγώ μαρμελάδα βερίκοκο, δεν είναι κάτι αυτό. Από μένα είναι όχι.

Κάνω κι εγώ μαρμελάδα βερίκοκο, δεν είναι κάτι αυτό. Από μένα είναι όχι.

Σε στυλ Ηλιάνας Παπαγεωργίου “Κάνω κι εγώ μαρμελάδα βερίκοκο, δεν είναι κάτι αυτό. Από μένα είναι όχι.“. Έτσι λένε πάντα οι νοικοκυρές που φτιάχνουν μαρμελάδα βερίκοκο στο σπίτι για την οικογένειά τους, την ώρα που πέφτει στο μάτι τους ένα γνώριμο βάζο.

Μπορώ να σου αποδείξω, δεν ξέρω αν θα σε πείσω αλλά θα προσπαθήσω, ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση η οικιακή παρασκευή μαρμελάδας από την επαγγελματική, βιομηχανική ή οικοτεχνική παραγωγή μαρμελάδας. Γιατί;

6 λόγοι που μια επαγγελματική μαρμελάδα μπορεί να ειναι καλύτερη από σπιτική

  1. Γιατί πέρασε από εργαστηριακούς ελέγχους, έστω δειγματοληπτικά για την ποιότητα. Και αν μέχρι στιγμής δεν έχει περάσει, κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα, θέλει δεν θέλει, θα βρεθεί για έλεγχο στο χημείο του κράτους, εφόσον βρεθεί σε ράφι καταστήματος.

2. Γιατί κάθε οικοτεχνία υποχρεούται να τηρεί τις βασικές προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων, άρα σκέφτομαι ότι δεν θα περάσει καμία γατούλα νωχελικά από το νεροχύτη προς την κατσαρόλα.

3. Γιατί εργάζονται επαγγελματίες που έχουν κάποια, έστω την βασική επαγγελματική κατάρτιση. Γνωρίζουν πως δεν βουτάμε τα δάχτυλα στο καζάνι, ούτε τρώμε με το ίδιο κουτάλι μέσα από την κατσαρόλα.

4. Γιατί φορολογείται και αποδίδει φόρους, πράγμα που είναι καλό για την οικονομία της χώρας. Ή γιατί απασχολεί προσωπικό, πιθανόν ένα συγγενή, μία ανιψιά, ένα φτωχό βιοπαλαιστή, έναν εκκολαπτόμενο ζαχαροπλάστη, κάποιον τέλοσπάντων.

5. Γιατί γράφει όλα τα συστατικά και μπορώ να γνωρίζω αν περιέχει ζάχαρη, πηκτίνη, γλυκόζη, σορβικό κάλλιο κτλ.

6. Γιατί αγόρασε πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας από άλλον επαγγελματία που έχει ήδη πιστοποιητικά καταλληλότητας των προϊόντων που παράγει ή εμπορεύεται.

Αυτά και άλλα πολλά. Ελπίζω να σε έχω πείσει. Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείς ένα κατάστημα ή που θα πέσει στα χέρια σου ένα βαζάκι μιας συνηθισμένης μαρμελάδας ή γλυκού κουταλιού ή σάλτσας κάνε το σωστό. Να σκεφτείς πρώτα πριν απαντήσεις απαξιωτικά γιατί τα πράγματα είναι απλά. Δεν τίθεται σύγκριση.

Φυσικά και μπορείς να φτιάξεις μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού στο σπίτι. Γι’ αυτό άλλωστε σου έχω τόσες συνταγές εδώ. Απλά μην απαξιώνεις του επαγγελματίες. Και μάθε να τους ξεχωρίζεις: Διαβάζουμε πάντα προσεκτικά τις ετικέτες.

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.