Εφτάζυμο Καλύμνου – το δώρο της νύφης στην καλή πεθερά, γράφει η Γιάννα

Εφτάζυμο Καλύμνου – το δώρο της νύφης στην καλή πεθερά, γράφει η Γιάννα

Η παραδοσιακή συνταγή διατηρείται στο χρόνο από τη Μαρία Τάλια, κόρη παλιού μάστορα-φούρναρη και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Ο φούρνος Τάλια που βρίσκεται στην ενορία Χριστού στην πόλη της Καλύμνου, ζυμώνει σε καθημερινή βάση, όλο το χρόνο το ξακουστό εφτάζυμο. Πρόκειται για μαλακό ψωμάκι με πλούσιο άρωμα και γεύση γλυκάνισου που μπερδεύεται με τη μαστίχα της Χίου και είναι ζυμωμένο με μαγιά από ρεβίθια.

Αριστερά στη φωτογραφία φαίνονται τα αφράτα παξιμάδια που λιώνουν στο στόμα και δεξιά το φρέσκο φραντζολάκι που τρώγεται και σκέτο σαν γλυκό ψωμί ή (κάπως) σαν τσουρέκι.

Στην παραδοσιακή του μορφή πλάθεται σε περίτεχνα καρβελάκια και προσφέρεται από τις νύφες στις καλές πεθερές το Πάσχα και το δεκαπενταύγουστο.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για παραγγελίες: 22430 – 23353

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γραφιστική επικοινωνία. Εργάστηκε 12 χρόνια στο μάρκετινγκ νεών τεχνολογιών και τα τελευταία 10 χρόνια παράγει καινοτόμα εδέσματα. Διδάσκει "Μαγειρικό Κόνσεπτ και Δημιουργία Προϊόντος" στο Μητροπολιτικό κολλέγιο. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση