Πασχαλινά Γλυκά Τυροπιτάκια από την Τήνο: Γευστικά Κοσμήματα Διατροφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, γράφει η Γιάννα

Πασχαλινά Γλυκά Τυροπιτάκια από την Τήνο: Γευστικά Κοσμήματα Διατροφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, γράφει η Γιάννα

Τα παραδοσιακά, γλυκά, Τηνιακά τυροπιτάκια είναι μικρά γευστικά κοσμήματα που δίνουν χρώμα, άρωμα και γεύση στις Άγιες Ημέρες του Πάσχα.  Το τηνιακό «πέτρωμα» παίζει ουσιαστικό ρόλο στη γεύση αλλά η μαεστρία στο δίπλωμα της πιέτας κλέβει τα φώτα της παράστασης. Τρανταχτό δείγμα γευστικής κληρονομιάς, που περνάει από γενιά σε γενιά και καθρεφτίζει το κανάκεμα της πρώτης ύλης, την αγάπη για τη μαγειρική και την ζεστασιά της κυκλαδίτικης φιλοξενίας.

Για τη διάσωση αυτής της κληρονομιάς φροντίζουν κάθε χρόνο με περισσή αγάπη οι νοικοκυρές  του νησιού. Γιαγιάδες, θείες, εγγονές, μαμάδες, φίλες, κάθε χρόνο την Μεγάλη Τρίτη μαζεύονται ανά ομάδες, ανοίγουν τις κουζίνες τους, ζυμώνουν, πλάθουν, φουρνίζουν και ξεφουρνίζουν από το νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, ακατάπαυστα και ακούραστα. Είναι χρέος τους να τα φτιάξουν. Μία άτυπη υποχρέωση, ένας άγραφος νόμος που τις οργανώνει «για το καλό των ημερών», για την οικογενειακή θαλπωρή. Είναι και αυτό μέρος της παράδοσης.

Φωτογραφία: Νικολέττα Φωσκόλου Δελατόλα


Για την καταγραφή της συνταγής ζήτησα περισσότερες πληροφορίες από την πρέσβειρα της τηνιακής, παραδοσιακής μαγειρικής, την κ. Νικολλέτα Δελατόλα-Φωσκόλου


Απολαύστε τις με ΠΕΤΡΩΜΑ του Αγροτικού Συνεταιρισμού / Τυροκομείου Τήνου 

Αντιγράφω αυτούσιο το κείμενο του συνεταιρισμού όπως δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα τους:

«Το τυρί με το οποίο φτιάχνονται στην Τήνο είναι το «πέτρωμα», που επηρεάζει και τη γεύση και την εμφάνιση τους.
Το «Πέτρωμα» είναι φρέσκο τυρί που το φτιάχνουμε από αγελαδινό γάλα. Αφού πήξει το γάλα, πιέζουμε το τυρόπηγμα ώστε να αποβάλλει τα υγρά του και να στεγνώσει, δηλαδή να “πετρώσει”, να γίνει συμπαγές.»

«Πέτρωμα» μπορείτε να προμηθευτείτε απευθείας από το πρατήριο του τυροκομείου, ή μέσω αποστολής:
Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου, Χώρα. Τηλέφωνο: 22830 23289

Φωτογραφία: Γιάννα Μπαλαφούτη

Υλικά για τη γέμιση
  • 1 κιλό τυρί «πέτρωμα»
  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 5 αυγά περίπου (ή όσα σηκώνει το τυρί)
  • 1/2 κουταλιά γλυκού κανέλα
  • 3 βανίλιες ή άρωμα μαστίχας
  • 1/4 κουταλιά γλυκού γαρίφαλο
Υλικά για το φύλλο
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • χυμό 1 πορτοκαλιού
  • 1/4 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κούπα νερό περίπου

Βήμα – Βήμα η δημιουργία του πλισέ.

Βίντεο: Νικολέττα Φωσκόλου


Εκτέλεση
  1. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με τα άλλα υλικά μέχρι να γίνει το ζυμάρι, ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό.
  2. Χωρίζουμε σε μπαλάκια σε μέγεθος πορτοκαλιού. Αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα.
  3. Αλέθουμε το «πέτρωμα» σε λεκάνη.
  4. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε ένα σφιχτό μίγμα που στέκεται.
  5. Με κάθε μπαλάκι ζύμης ανοίγουμε φύλλο, όσο πιο λεπτό γίνεται. Κόβουμε με ποτήρι στρογγυλά κομμάτια.
  6. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε μια κουταλιά γλυκού γέμιση.
  7. Σηκώνουμε το φύλλο προς τα πάνω και με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας τσιμπάμε πυκνά γύρω γύρω, ώστε να γίνει ψιλό πλισέ.
  8. Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί, και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
  9. Ψήνουμε σε φούρνο 180ºC βαθμών μέχρι να κοκκινίσουν.

 Σχετικά Άρθρα

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι καθηγήτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

This Post Has One Comment

  1. Γειά σας,
    Μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα και νόστιμη η συνταγή για τα πασχαλινά γλυκά τυροπιτάκια του αγαπημένου μου νησιού, της Τήνου. Με την πρώτη ευκαιρία θα τα φτιάξω .
    Σας ευχαριστώ
    Alice Iocco

Αφήστε μια απάντηση