Αποξηραμένα σύκα με σιρόπι brandy σαν γλυκό κουταλιού

Αποξηραμένα σύκα με σιρόπι brandy σαν γλυκό κουταλιού

Είχα 14 αποξηραμένα σύκα που δεν ήταν και πολύ στα καλά τους. Μικροσκοπικά, ολίγον τι ζαρωμένα, ολίγον τι ζαχαρωμένα. Όμως δεν πετάω ποτέ αγαθά που γνωρίζω ότι μπορούν να αξιοποιηθούν πόσο μάλλον τα αποξηραμένα σύκα που στο παρελθόν τα έχω δέσει αμέτρητες φορές σε τεράστιες ποσότητες και έχω σφραγίσει χιλιάδες βαζάκια. Παλιά μου τέχνη κόσκινο.

ΥΛΙΚΆ

  • 300γρ. σύκα αποξηραμένα
  • 1κιλό ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1 λεμόνι
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 καρφάκια γαρίφαλο
  • 100γρ brandy 5* ή 3* ή «αλκοολούχο ποτό τύπου Κονιάκ»

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζω τα σύκα και τα σουρώνω, χωρίς να πετάξω το υγρό που έβρασαν.
Δεν πώς απέκτησαν όγκο με το βράσιμο. Σύγκρινέ τα με τη φωτογραφία παραπάνω.

2. Με ένα ψαλίδι αφαιρώ το κοτσανάκι κι έπειτα ψαλιδίζω τα σύκα σε τέσσερα κομμάτια.

3. Ζυγίζω το υγρό που έμεινε από τα βρασμένα σύκα και αν η ποσότητα δεν καλύπτει, τότε συμπληρώνω με νερό μέχρι να φτάσει στα 500γρ.

4. Σε μία μικρή κατσαρόλα προσθέτω την κρυσταλλική ζάχαρη, το πορτοκάλι και το λεμόνι κομμένο στη μέση, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Αφήνω να λιώσει η ζάχαρη σε μέτρια θερμοκρασία και να δέσει ελαφρά.

5. Προσθέτω τα κομμένα σύκα και αφήνω να δέσει το σιρόπι μέχρι να φτάσει τους 100 βαθμούς Κελσίου ή τα 30 γράδα.

Η δική μου πρόταση είναι το Metaxa 5*. Για λόγους οικονομίας στη συνταγή προτείνω Metaxa 3* που δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα μεν αλλά εξακολουθεί να βγάζει την φινέτσα που του αρμόζει.

6. Ζυγίζω το brandy και το προσθέτω στην κατσαρόλα. Αφήνω να δέσει το σιρόπι στους 105 βαθμούς Κελσίου ή στα 32 γράδα.

7. Αποστειρώνω βάζα, γεμίζω το περιεχόμενο όπως είναι καυτό, σφραγίζω και τα γυρνάω ανάποδα.

Αν έχετε ακολουθήσει λεπτομερώς την παραπάνω διαδικασία η διάρκεια ζωής στο ντουλάπι φτάνει τα 2 χρόνια χωρίς καμία αλλοίωση.

Εξαιρετική ιδέα για δώρο! Τι είπες; Θα τα πετούσες στα σκουπίδια; Ε, όχι βέβαια!

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι καθηγήτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση