Γλυκό Κουταλιού από Άνθη Εσπεριδοειδών

Γλυκό Κουταλιού από Άνθη Εσπεριδοειδών

Είναι πλούσιο σε αρώματα, έχει σύνθετη γεύση, τραγανή υφή και φίνο σιρόπι. Για να φτιάξεις το γλυκό θα πρέπει να θυσιάσεις τον καρπό, εκτός αν είσαι σε κατάσταση ζεν (γεγονός αδιανόητο στις μέρες μας) οπότε με απόλυτη ηρεμία να αφαιρέσεις ένα-ένα τα πέταλα χωρίς θα καταστρέψεις το υπόλοιπο.

Άνθη νεραντζιάς

Αν μπορώ να το παρομοιάσω, θα έλεγα ότι είναι το χαβιάρι των γλυκών του κουταλιού. Και αυτό γιατί σε κάθε μικροσκοπικό πέταλο κρύβονται τα φίνα αρώματά του φρούτου αλλά και γιατί για να καταφέρεις να γεμίσεις μία μικρή κουταλιά θα πρέπει να θυσιάσεις τουλάχιστον 4 με 5 πορτοκάλια ή νεράντζια ή κίτρα ή λεμόνια ή όλα αυτά μαζί.

Όλα τα άνθη των εσπεριδοειδών μοιάζουν μεταξύ τους. Αν δεν έχεις δει το δέντρο μπορείς να τα ξεχωρίσεις αρχικά από το μέγεθος, οι φράπες έχουν τα μεγαλύτερα πέταλα ενώ τα κουμκουάτ τα μικρότερα. Γευστικά ίσως να πιστεύεις ότι μοιάζουν όμως, διαφέρουν ως προς την ένταση των αρωμάτων και την χαρακτηριστική πικράδα των εσπεριδοειδών. Οι φράπες έχουν τα πιο πικρά πέταλα με σχετικά μακριά επίγευση ενώ στα κουμκουάτ η πικράδα απουσιάζει. Τα νεράντζια, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια -με αυτή τη σειρά-, έχουν τα πιο φίνα αρώματα και την πιο λουλουδένια γεύση.

Η ιδανική στιγμή για να τα δέσεις με το σιρόπι ζάχαρης είναι αμέσως μόλις τα μαζέψεις. Κατευθείαν δηλαδή από το δέντρο στην κατσαρόλα.

Αν βρίσκεσαι στην εξοχή, καλό είναι να πάρεις μαζί σου παγοκύστες ώστε να διατηρηθούν δροσερά μέχρι να μπουν στην κατάψυξη και μετά να δεθούν όποτε υπάρχει ελεύθερος χρόνος.

Τα υλικά για ένα βαζάκι των 250γρ.

  • 300γρ πέταλα εσπεριδοειδών (ιδανικά νεράντζια)
  • 300γρ ζάχαρη
  • 150γρ νερό
  • 1/4 πορτοκάλι, ψίχα και φλούδα
  • 1/4 λεμόνι, ψίχα και φλούδα
Τα πέταλα σκεπασμένα με ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Αφαιρώ προσεκτικά και με απαλές κινήσεις, τα πέταλα. Τα ξεπλένω με λίγο κρύο νερό, αφήνω να στραγγίξουν καλά τα νερά τους.
  2. Τα ζυγίζω και τα σκεπάζω με ισόποση ζάχαρη.
  3. Τα αφήνω για περίπου μισή ώρα να βγάλουν υγρά.
  4. Τρίβω με πολύ απαλές κινήσεις τα πέταλα με τη ζάχαρη μέχρι να αρχίσουν να αποκτούν διαφάνεια. Ενώ αρχικά τα χέρια είναι στεγνά, θα παρατηρήσω στα χέρια μου υγρασία.
  5. Μεταφέρω τα πέταλα με τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα.
  6. Όσο είναι το βάρος τους, προσθέτω μισή ποσότητα νερού.
  7. Προσθέτω το λεμόνι και το πορτοκάλι.
  8. Αφήνω να λιώσει η ζάχαρη σε χαμηλή θερμοκρασία και μετά δυναμώνω, περίπου στη μέση. Όχι σε δυνατή για να μην καραμελώσει η ζάχαρη και σκουρύνει το σιρόπι.
  9. Με το θερμόμετρο ελέγχω το σιρόπι μέχρι να φτάσει τους 102 βαθμούς κελσίου. Αν δεν έχω θερμόμετρο, τότε σε ένα μικρό πιατάκι δοκιμάζω το σιρόπι. Αν αφήνει καθαρές σταγόνες που δεν απλώνουν , τότε είναι έτοιμο.
  10. Αδειάζω το περιεχόμενο σε αποστειρωμένο βάζο, σφραγίζω καλά με το καπάκι και το γυρνάω ανάποδα μέχρι να κρυώσει.

Σερβίρεται ως γλυκό κουταλιού με παγωμένο νερό, συνοδεύει λευκές κρέμες, γιαούρτι, παγωτό βανίλια ή ακόμη και platter τυριών.

Σχετικά άρθρα

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γραφιστική επικοινωνία. Εργάστηκε 12 χρόνια στο μάρκετινγκ νεών τεχνολογιών και τα τελευταία 10 χρόνια παράγει καινοτόμα εδέσματα. Διδάσκει "Μαγειρικό Κόνσεπτ και Δημιουργία Προϊόντος" στο Μητροπολιτικό κολλέγιο. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση