You are currently viewing Μουστοκούλουρα με πετιμέζι, μέλι και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, γράφει η Γιάννα.

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι, μέλι και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, γράφει η Γιάννα.

Αν έχεις στο ντουλάπι πετιμέζι φτιάξε μουστοκούλουρα με πετιμέζι ελαιόλαδο και μέλι, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Είναι  νόστιμα, ελαφριά και προπάντων υγιεινά.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι πετιμέζι θέλεις. Την συγκεκριμένη συνταγή την έχω δουλέψει επαγγελματικά με διάφορες ποιότητες και γεύσεις. Το καλύτερο αποτέλεσμα κατά τη γνώμη μου βγαίνει με άθερμο πετιμέζι γιατί έχει λιγότερη γλύκα και πιο έντονη γεύση της πρώτης ύλης. Επίσης, νόστιμα γίνονται και με πετιμέζι από ρόδι ή ακόμη και σύκο. Για μένα το πιο νόστιμο έχει βγει με το άθερμο πετιμέζι από την αρωματική ποικιλία “Μοσχάτο” που παράγει η GoldenBlack . Αν προσθέσεις και μερικές από τις μικροσκοπικές Κορινθιακές σταφιδούλες τους, τότε το αποτέλεσμα απογειώνεται.

Υλικά

  • 200 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 300 γρ. μέλι ανθέων ή πορτοκαλιάς
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο
  • 150 γρ. φρέσκο μούστο ή πετιμέζι άθερμο
  • 250 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • 1½ κ.γ. αμμωνία
  • 1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. μαύρες σταφίδες (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού, ακέρωτου (προαιρετικά)

Φωτογραφία: www.studio.gr Food styling: Μάκης Γεωργιάδης

Εκτέλεση συνταγής για Μουστοκούλουρα με πετιμέζι

  1. Σε μια λεκάνη ή ένα πολύ μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, το μέλι, την κανέλα και το γαρίφαλο. Με το χέρι ή με μίξερ χειρός ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί το μέλι και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  2. Σε άλλο μπολ ή κανάτα ρίχνουμε το πετιμέζι και τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά με μεγάλο κουτάλι ή σύρμα μέχρι να διαλυθεί το πετιμέζι. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε την αμμωνία και τη σόδα.
  3. Ρίχνουμε το μείγμα στη λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
  4. Σε άλλη, μικρότερη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας ελαφρά.
  5. Ρίχνουμε τις σταφίδες και το ξύσμα πορτοκαλιού (αν θέλουμε).
  6. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν και να δημιουργηθεί μια ελαστική, όχι πολύ σφιχτή ζύμη που μάλλον θα κολλάει στα χέρια – αν παρατηρήσετε ότι κολλάει πολύ μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι διότι μετά το ψήσιμο θα γίνουν σκληρά. Αφήστέ την 3′ και μετά δοκιμάστε αν χρειάζεται λίγο ακόμη.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C, στον αέρα.
  8. Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά, στρογγυλά (ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε) κουλουράκια και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  9. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
  10. Όταν κρυώσουν καλά, τα κλείνουμε σε γυάλινο βάζο ή σακούλα για να διατηρηθούν μαλακά.
μουστοκούλουρα με πετιμέζιTIPS:
  • Ο χρόνος ψησίματος είναι για κουλουράκια-μπουκιές, διαμέτρου 2-3 εκ. (αφού φουσκώσει η ζύμη στο ψήσιμο) τα οποία βγαίνουν τραγανά απέξω και μαλακά στο εσωτερικό. Αν τα θέλετε πιο τραγανά, ψήστε τα για ακόμη 5 λεπτά. Αν πάλι τα προτιμάτε πιο μεγάλα (διαμέτρου 4-5 εκ.), αυξήστε τον χρόνο κατά περίπου 10 λεπτά.
  • Αφήστε τα κουλούρια να κρυώσουν καλά για τουλάχιστον 1 ώρα και φυλάξτε τα σε τάπερ που κλείνει καλά, γυάλινο βάζο ή μεταλλικό κουτί για να διατηρηθούν φρέσκα και μαλακά για τουλάχιστον 1 εβδομάδα.

Συνταγή: Ιωάννα Μπαλαφούτη Η συνταγή δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο περιοδικό Αλάτι & Πιπέρι. Στην πορεία έγιναν κάποιες προσθήκες, διορθώσεις.
Άλλες Συνταγές με Κουλούρια που περιέχουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.