Τουρτουγκίτα με φρέσκο τζίντζερ, κουρκουμά, μαύρο σκόρδο και μυρτιά, γράφει η Γιάννα.

Τουρτουγκίτα με φρέσκο τζίντζερ, κουρκουμά, μαύρο σκόρδο και μυρτιά, γράφει η Γιάννα.

Τουρτουγκίτα είναι το πάνω μέρος από το κότσι του μοσχαριού, είναι πιο μαλακό από το ποντίκι και είναι πλούσιο σε κολλαγόνο. Όταν βρίσκω τέτοια κρέατα ονειρεύομαι νόστιμο φαγάκι μαγειρεμένο στην κατσαρόλα. Το συγκεκριμένο δε ήταν και άριστης ποιότητας και συνοδευόταν με όλα τα πιστοποιητικά του.

Το κρέας

Τα υλικά για 5 μερίδες

  • 2 Κιλά (περίπου) τουρτουγκίτα
  • 1 μεγάλο τζίντζερ φρέσκο
  • 1 μεγάλο κουρκουμά φρέσκο
  • 1 καρότο μεγάλο
  • 10 σκελίδες μαύρο σκόρδο
  • 10 κόκκοι μπαχάρι
  • 20 σποράκια μυρτιάς
  • 1 κουταλιά της σούπας ξερό κόλιανδρο σπασμένο στο γουδί.
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Βούτυρο Γάλακτος
  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • κορν φλάουρ
  • νερό
  • ένα ποτήρι κρασί (λευκό)

 

Η Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνω καλά τον πάτο της κατσαρόλας και βάζω το κρέας να ψηθεί για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
  2. Το αφαιρώ, αφήνω να κρυώσει λίγο και το κόβω σε μικρότερα κομμάτια μέγεθος μπουκιάς.
  3. Σε μία ρηχή κατσαρόλα με καπάκι, βάζω ελαιόλαδο τόσο ώστε να καλυψθεί ο πάτος και μία κουταλιά της σούπας βούτυρο γάλακτος. Αφήνω να ζεσταθεί και προσθέτω τα κομμένα κομμάτια.
  4. Μέχρι να κρυώσει λίγο το κρέας, καθαρίζω και ψιλοκόβω το τζίντζερ, τον κουρκουμά και το καρότο.
  5. Βάζω το κρέας στην κατσαρόλα και αφήνω να ψηθεί μέχρι να αποκτήσει σε όλες τις μεριές ένα καφετί χρώμα. Σβήνω με κρασί και προσθέτω τα υλικά: Τζίντζερ, κουρκουμάς, μαύρο σκόρδο, καρποί μυρτιάς, κόλιανδρο, μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.
  6. Αφήνω να ψηθούν για λίγο μεταξύ τους, ανακατεύω καλά και προσθέτω χλιαρό νερό τόσο όσο να καλυφθεί σχεδόν το κρέας. Σκεπάζω με το καπάκι και αφήνω να σιγοβράσει για περίπου 3 ώρες.
  7. Ανά τακτά διαστήματα ξεσκεπάσω, συμπληρώνω με 2 ποτήρια χλιαρό νερό και ανακατεύω απαλά. Ήδη οι μυρωδιές που βγαίνουν από την κατσαρόλα, ενημερώνουν το μυαλό και δημιουργούν ζωηρά πηδηματάκια στην κοιλιά μας.
  8. Στο μεταξύ, κόβω μερικές πατάτες σε μικρά κυβάκια και τηγανίζω με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
  9. Όταν πια το κρέας έχει μαλακώσει, βάζω σε ένα μεγάλο μπολ ζουμί από την κατσαρόλα, διαλύω καλά μία κουταλιά κορν φλάουρ και ξαναρίχνω το μίγμα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας απαλά.

Πλούσιο φαγητό σε γεύση και άρωμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με έναν αφράτο πουρέ και μία απλή σαλάτα εποχής.


Σχετικά Άρθρα

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γραφιστική επικοινωνία. Εργάστηκε 12 χρόνια στο μάρκετινγκ νεών τεχνολογιών και τα τελευταία 10 χρόνια παράγει καινοτόμα εδέσματα. Διδάσκει "Μαγειρικό Κόνσεπτ και Δημιουργία Προϊόντος" στο Μητροπολιτικό κολλέγιο. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση