Τι μπορείς να κάνεις με 300γρ πανσέτα κι ένα πακέτο ρύζι, γράφει η Γιάννα

Τι μπορείς να κάνεις με 300γρ πανσέτα κι ένα πακέτο ρύζι, γράφει η Γιάννα

Ξαφνικά βρίσκεσαι με 300γρ πανσέτα και πρέπει να ετοιμάσεις φαγητό για 5 άτομα. Τι κάνεις; Το «αυγατίζεις», σε απλά ελληνικά. Όχι δεν περιμένεις να πολλαπλασιαστεί γιατί απλώς δε γίνεται. Το ψιλοκόβεις, το ανακατεύεις με ότι-βρεις-στο-ντουλάπι, βράζεις ένα πακέτο ρύζι, το στήνεις όμορφα κι έτοιμο.

Ειλικρινά δε σου έχει τύχει; Εμένα μου συμβαίνει συχνά. Κάπως έτσι την πατάω πάντοτε. Βρέθηκα με 300γρ πανσέτα και δεν ήξερα ποιός θα πρωτοφάει. Αρχικά σκέφτηκα να μαγειρέψω ένα ταπεινό ριζότο, στην πορεία όμως αποφάσισα ότι θέλω να είναι χορταστικό και στο μάτι οπότε κατέληξα σε ένα παλιομοδίτικο αλλά ταυτόχρονα λαχταριστό, ζεστό φαγάκι.

Ήταν αργία όμως και στο ντουλάπι είχα ελάχιστα αποθέματα. Την συνταγή την «έχτισα» εκείνη τη στιγμή με ότι βρήκα στο ντουλάπι. Έτυχε και πέτυχε τελικά. Eπειδή δεν ήμουν προετοιμασμένη για το τελικό αποτέλεσμα δεν έβγαλα καμία φωτογραφία κατά τη διαδικασία και δεν ζύγισα τα υλικά. Ειλικρινά τα έβαλα με το μάτι ή με το ένστικτο ή με την δοκιμή. Όπως θες πες το. Μου φάνηκε όμως αρκετά έξυπνη λύση και θέλησα να την μοιραστώ μαζί σας.

Υλικά με το μάτι

  • 300γρ χοιρινή πανσέτα (το μόνο μετρημένο λόγω συσκευασίας)
  • ελαιόλαδο
  • λευκό κρασί
  • 4 κρεμμύδια μικρά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Μπαχάρι σε σκόνη
  • Δεντρολίβανο
  • Soya Sauce
  • περίπου 20 κάσιους αλατισμένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 πακέτο ρύζι μακρύκοκκο parboiled

Εκτέλεση

  1. Έκoψα σε μικρά κυβάκια την πανσέτα. Ζέστανα το τηγάνι και έβαλα την πανσέτα να ξεροψηθεί.
  2. Έσβησα με λίγο κρασί, άφησα να φύγει η πικράδα και πρόσθεσα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
  3. Έλιωσα μία σκελίδα σκόρδο, ψιλόκοψα τα κρεμμύδια και τα πρόσθεσα στο τηγάνι με την πανσέτα.
  4. Συμπλήρωσα με τα μυρωδικά, έβαλα μισή κούπα χλιαρό νερό, σκέπασα με το καπάκι και άφησα να σιγοβράσει για 10΄.
  5. Σε μία κατσαρόλα ετοίμασα το ρύζι. Επέλεξα μακρύκοκκο parboiled που είναι αρκετά γευστικό.
  6. Όταν έγινε το ρύζι το μετέφερα σε μία φόρμα, το άφησα για λίγο να σταθεί και το αναποδογύρισα σε μία στρογγυλή πιατέλα.
  7. Γέμισα το εσωτερικό κενό με την μαγειρεμένη πανσέτα και διακόσμησα γύρω γύρω με το υπόλοιπο.

 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γραφιστική επικοινωνία. Εργάστηκε 12 χρόνια στο μάρκετινγκ νεών τεχνολογιών και τα τελευταία 10 χρόνια παράγει καινοτόμα εδέσματα. Διδάσκει "Μαγειρικό Κόνσεπτ και Δημιουργία Προϊόντος" στο Μητροπολιτικό κολλέγιο. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση