Σχοινοπρασόπιτα με ζύμη κουρκουμά και πάπρικας, γράφει η Γιάννα

Σχοινοπρασόπιτα με ζύμη κουρκουμά και πάπρικας, γράφει η Γιάννα

Μπήκα στην κουζίνα να φτιάξω σπανακόπιτα και κατέληξα να ψιλοκόβω σχοινόπρασο. Ξεκίνησα να φτιάχνω ένα ζυμαράκι και κατέληξα να αναζητώ γεύσεις και χρώματα στο ντουλάπι με τα μπαχάρια μου. Μπήκα σε γευστικές περιπέτειες και πέτυχε. Θα την ξαναφτιάξω σύντομα.

Έριξα μια βιαστική ματιά στα υλικά του ψυγείου και βρήκα λίγο σπανάκι, μερικά κρεμμύδια και ένα ολόκληρο κουτάκι φρέσκο σχοινόπρασο (chive). Ποσότητα δηλαδή αντιστρόφως ανάλογη για την σπανακόπιτα που είχα στο πρόγραμμα να φτιάξω. Συμπλήρωσα την ποσότητα με ανθότυρο και λίγο γιαούρτι και ξεκίνησα να φτιάχνω ζυμαράκι για το φύλλο.

Για το ελαιόλαδο δοκίμασα κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά. Ποικιλία Μαρωνείτικη – ΜΑΡΩΝ. Διαφορετική από όσες γνώριζα μέχρι σήμερα. Ολοστρόγγυλος καρπός, μικρός και καλλιεργείται στη Μαρώνεια της Κομοτηνής, σε έξι ελαιώνες που έχουν μέση ηλικία 200 ετών με το παλαιότερο να αγγίζει τα 500!

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες μπες στην επίσημη σελίδα του: www.maron.gr

Ήπια γεύση, σε αντίθεση με τα έντονα χαρακτηριστικά της Κορωνέικης που ρέει άφθονα στο σπίτι μας, έντονη χλωροφύλλη, λίγο λεμόνι και νότες πράσινου μήλου. Βουτυράτο όσο ακριβώς χρειαζόμουν για την πίτα που ετοίμαζα.

Υλικά για το φύλλο

  • 800γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μια χαρά συνεργάστηκε)
  • 400γρ. χλιαρό νερό (περίπου)
  • 80γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι Πάρου
  • 2 κουταλιές της σούπας κουρκουμά σε σκόνη
  • 1 κουταλιά της σούπας κόκκινο πιπέρι (πάπρικα), καπνιστό σε ξύλα οξιάς από την Αριδαία
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

Υλικά για τη γέμιση

  • 3 τούφες baby σπανάκι
  • 1 πακετάκι φρέσκο σχοινόπρασο
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι
  • 200γρ. (περίπου) ανθότυρο Κρήτης
  • 2 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 αυγό
  • Αλάτι
  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Πλένω και ψιλοκόβω τις πρασινάδες.
  2. Βάζω εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στο τηγάνι, σε μέτρια θερμοκρασία, προσθέτω τα λαχανικά με το αλάτι και αφήνω να μαλακώσουν για περίπου 5′.

  1. Αποσύρω από την εστία, τα μεταφέρω σε ένα μπολ και αφήνω να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.
  2. Προσθέτω το ανθότυρο, το γιαούρτι και το χτυπημένο αυγό και ανακατεύω καλά τα υλικά.
  3. Αφήνω στην άκρη το μείγμα και ετοιμάζω το ζυμαράκι. Σε μία λεκάνη ρίχνω το αλεύρι κοσκινισμένο, προσθέτω το αλάτι, τον κουρκουμά, την πάπρικα Αριδαίας και ανακατεύω.
  4. Ανοίγω μία γούβα στο κέντρο και ρίχνω το ελαιόλαδο, ανακατεύω με το χέρι και προσθέτω σιγά -σιγά το χλιαρό νερό. Ζυμώνω μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης.
  5. Το ζυμαράκι έχει αποκτήσει ήδη κιτρινωπό χρώμα από τα μπαχαρικά. Απλώνω αλεύρι σε μία καθαρή επιφάνεια και τοποθετώ το ζυμαράκι για να ανοίξω το φύλλο.
  6. Χωρίζω #μετομάτι την ποσότητα στη μέση και κρατάω δύο ίδια ζυμαράκια. Ένα για κάθε φύλλο.
  7.  Ανοίγω με τον πλάστη το φύλλο όσο πιο λεπτό μπορώ, όχι διάφανο.
  8. Αλείφω καλά ένα στρογγυλό ταψί με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, απλώνω το φύλλο προσεκτικά ώστε να πατήσει καλά σε όλα τα σημεία, χωρίς να κοπεί.
  9. Προσθέτω τη γέμιση και την απλώνω.
  10. Ανοίγω το δεύτερο φύλλο και σκεπάζω τη γέμιση. Κόβω κυκλικά, με ένα μαχαίρι, τα μέρη που περισσεύουν και τυλίγω με τις άκρες του κάτω φύλλου φροντίζοντας να μη μείνει κάποιο σημείο γέμισης ανοιχτό. Χαράζω, με προσοχή να μην κοπεί το φύλλο, κάθετες και οριζόντιες γραμμές.
  11. Προσθέτω αρκετό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ώστε να γυαλίσει την πίτα.
  12. Αφήνω να ψηθεί στους 170°C σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50′.
  13. Στα πρώτα 10′ θα έχει ήδη μοσχοβολήσει η κουζίνα.
  14. Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει και μεταφέρω σε μία πιατέλα σερβιρίσματος.

Έτοιμη. Το φύλλο είναι τραγανό όσο πρέπει και τρίβεται ελάχιστα στο κόψιμο. Παραμένει τραγανό ακόμη και αφότου κρυώσει.


ΕΞΤΡΑ BONUS

Δεν πετάμε τίποτα. Με τα ζυμαράκια που περίσσεψαν έφτιαξα μίνι κρακεράκια. Τα ψιλοέκοψα σε ακανόνιστα σχήματα, τα τοποθέτησα σε μία λαμαρίνα με λαδόκολλα, άλειψα με αρκετό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και άφησα να ψηθούν για περίπου 20′


ΣΧΕΤΙΚΆ ΆΡΘΡΑ

 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γραφιστική επικοινωνία. Εργάστηκε 12 χρόνια στο μάρκετινγκ νεών τεχνολογιών και τα τελευταία 10 χρόνια παράγει καινοτόμα εδέσματα. Διδάσκει "Μαγειρικό Κόνσεπτ και Δημιουργία Προϊόντος" στο Μητροπολιτικό κολλέγιο. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση