Π όπως Πρασόπιτα, γράφει η Έφη.
Photo: Έφη Καϊσέρογλου

Π όπως Πρασόπιτα, γράφει η Έφη.

Μία ακόμη πίτα από τις πολλές που θα ακολουθήσουν εδώ μέσα γιατί τις λατρεύουμε γιατί μπορούν να γίνουν ορεκτικό, κυρίως πιάτο, σνακ. Θέλουν λίγη δουλίτσα αλλά για σένα που αγαπάς την κουζίνα και το καλό φαγητό δεν είναι τίποτα.
Σκέψου ότι μπορεί να την πάρεις μαζί σου στη δουλειά, να τη δώσεις στο βλαστάρι σου στο σχολείο, χα! ή ακόμα να καμαρώσεις στους φίλους σου για την τέχνη σου. Ποιος δεν αγαπά το καλό φαγητό άλλωστε.

Photo: Έφη Καϊσέρογλου

Γέμιση:
-10 πράσα καθαρισμένα, μόνο το άσπρο μέρος.
-400 γραμμάρια φέτα
-5 αυγά
-1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
-4 κουτάλια της σούπας σιμιγδάλι καλαμποκιού (πολέντα)
-αλάτι
-πιπέρι
-σουσάμι για πασπάλισμα
-φρέσκο βούτυρο μαζί με ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων.

Εκτέλεση:
Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και βάζουμε σε κατσαρόλα με ελάχιστο λάδι, αλάτι και νεράκι (μια κουταλιά της σούπας) να αχνιστούν. Όταν βγάλουν τα υγρά τους χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά για να σιγοβράσουν μέχρι να φύγει όλο το νεράκι τους και να μαλακώσουν. Έπειτα σουρώνουμε για μερικές ώρες γιατί θα βγάλουν κι αλλά υγρά. Τέλος προσθέτουμε τη φέτα σε κομματάκια και όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε να διανεμηθούν όλα ομοιόμορφα.

Φύλλο:
-1 κιλό αλεύρι μαλακό
-ενάμιση κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-2 κουταλιές της σούπας λάδι
-δυόμισι φλιτζάνια νεράκι χλιαρό.
-δυο κουταλιές της σούπας ξύδι
-νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων .

Εκτέλεση: Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακουβιτσα για να βάλουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη εύπλαστη Όχι όμως πολύ μαλακή. Αφήνουμε σκεπασμένη να «ξεκουραστεί «γιατί αλλιώς θα κουράσει εμάς στο άνοιγμα του φύλλου. Ανοίγουμε φύλλα λεπτά, τέσσερα με πέντε περίπου και πάνω και κάτω αλείφουμε με το μείγμα λαδιού βουτύρου και στρώνουμε στο ενδιάμεσο τη γέμιση. Σουσάμι, αν επιθυμείς, βάζεις και στο ταψί στη βάση και από πάνω στο φύλλο.

Μην ξεχάσεις να βρέξεις το πάνω μέρος του φύλλου με νεράκι απαλά. Φουρνίζεις στους 170 για μια ώρα και είκοσι λεπτά περίπου. Αν δεν θες ή δεν ξέρεις να ανοίγεις φύλλο, υπάρχουν ωραιότατα φύλλα για πίτα στις υπεραγορές.
Φέρσου τους με τον ίδιο τρόπο και τα αποτελέσματα θα είναι αν όχι τα ίδια, εξίσου καλά.

Η συνταγή είναι της Κυρίας Αγγελικής Καϊσέρογλου.
Φωτο: Έφη Καϊσέρογλου

Efi Kaiseroglou

Η Εφη κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε για χρόνια μουσική, αλλά η καταγωγή και η οικογένεια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενασχόληση με την γαστρονομια. Απόφοιτη της le Monde, Ζαχαροπλάστης-ζαχαροτέχνης στο επάγγελμα, αλλά η μεγάλη αγάπη για τον "οινο" την έστειλαν σε ακόμη μια σχολή το WSPC. Λατρεύει να ταξιδεύει, να φωτογραφίζει και να μοιράζεται. Έχει μια κόρη την Αλκυόνη,που δίνει φως στην ύπαρξη της.

Αφήστε μια απάντηση