Ο Πουρές Πατάτας με Κουρκουμά και Μυρώνια του συζύγου, γράφει η Γιάννα

Ο Πουρές Πατάτας με Κουρκουμά και Μυρώνια του συζύγου, γράφει η Γιάννα

Μαγικό υλικό για την κουζίνα ο κουρκουμάς. Όχι μόνο για τις ευεργετικές του ιδιότητες ή για το εντυπωσιακό χρώμα που φωτίζει τα πιάτα αλλά και για τη μεταλλική γεύση που προσθέτει στο τελικό αποτέλεσμα.

Εχθές μαγείρεψε ο Δημήτρης κοτόπουλο με baby σπανάκι και πουρέ κι ενώ ήμουν απασχολημένη με τα δικά μου δεν πρόλαβα να φωτογραφίσω τίποτα. Είχα όμως την τύχη να δοκιμάσω, δηλαδή τι να δοκιμάσω…να γευματίσω κανονικότητα με τριπλή μερίδα. Συμπέρασμα: Άσε τον σύντροφό σου να μαγειρεύει. Μπορεί να κάνει την κουζίνα πεδίο μάχης αλλά αν μη τι άλλο, θα γευματίσεις νόστιμα.

Την ώρα που γευματίζαμε λοιπόν, κατάφερα να του «κλέψω» την συνταγή. Και μη νομίζεις ότι ήταν εύκολο γιατί ο Δημήτρης όταν μαγειρεύει, υπολογίζει #μετομάτι και με το σκεπτικό «ανοίγω το ντουλάπι και βάζω ότι βρω και ότι μου αρέσει».
Πάμε να δούμε τι και πώς.

Υλικά (στο περίπου) για 4 μερίδες ή 3 για καλοφαγάδες

  • 5 μεσαίες πατάτες. Βρήκαμε Νάξου αυτές τις ημέρες και αν και τις πληρώσαμε για χρυσές, είναι πεντανόστιμες.
  • 20γρ κρέμα γάλακτος
  • Ψιλοκομμένα μυρώνια, (υπολόγισε την ποσότητα #μετομάτι και δεν έβγαλα άκρη)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σιναπόσπορου (σκόνη μουστάρδας)
  • 1 κουταλιά της σούπας κουρκουμά
  • Κόκκινο Πιπέρι Καπνιστό σε ξύλα οξιάς από την Αριδαία (καπνιστή πάπρικα)
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξερή μυτζήθρα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Εκτέλεση (εντελώς)

  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στα δύο και αφήνουμε να βράσουν σε νερό με λίγο αλάτι για περίπου 20΄ ή όσο χρειαστεί μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  2. Όπως είναι καυτές τις μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε αμέσως το αυγό για να παστεριωθεί με τη θερμοκρασία.
  3. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τα μυρώνια, τη σκόνη μουστάρδας, τη σκόνη κουρκουμά και το αλατοπίπερο.
  4. Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει μία βελουτέ υφή, όχι πολύ σφιχτή γιατί στην πορεία θα κρυώσει και θα σφίξει κι άλλο.
  5. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και διορθώνουμε αν χρειαστεί.
  6. Μεταφέρουμε σε ένα καθαρό μπολ, πασπαλίζουμε με την καπνιστή πάπρικα και έτοιμος.

Δείτε ακόμα

 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γραφιστική επικοινωνία. Εργάστηκε 12 χρόνια στο μάρκετινγκ νεών τεχνολογιών και τα τελευταία 10 χρόνια παράγει καινοτόμα εδέσματα. Διδάσκει "Μαγειρικό Κόνσεπτ και Δημιουργία Προϊόντος" στο Μητροπολιτικό κολλέγιο. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση