Λιαστή Ντομάτα με ανθότυρο σε ζύμη από βασιλικό και δυόσμο, γράφει η Γιάννα

Λιαστή Ντομάτα με ανθότυρο σε ζύμη από βασιλικό και δυόσμο, γράφει η Γιάννα

Μια ακόμη νόστιμη πίτα προστέθηκε στη συλλογή με τις αρωματισμένες ζύμες. Μετά από την κίτρινη σχοινοπρασόπιτα με ζύμη κουρκουμά και πάπρικας και την ροζέ ανθοτυρόπιτα με μυρώνια και ζύμη από ιβίσκο 🌺 έφτιαξα την πράσινη εκδοχή με φρέσκο βασιλικό και δυόσμο. Κι επειδή ο βασιλικός αγαπάει τη λιαστή ντομάτα, τα μαγείρεψα παρέα.

Έφτιαξα μία νόστιμη και υγιεινή πίτα, αρκετά ελαφριά στο στομάχι και αν δεν απατώμαι έχει ελάχιστες θερμίδες.

Υλικά για τη ζύμη

  • 3 μεγάλα κλωνάρια φρέσκο βασιλικό
  • 5-6 φύλλα φρέσκο δυόσμο
  • 80γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι Πάρου
  • λίγο αλάτι
  • 400γρ. χλιαρό νερό
  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Υλικά για τη γέμιση

  • 300γρ. ανθότυρος Κρήτης από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα
  • 200γρ. λιαστή ντομάτα σε ελαιόλαδο. Χρησιμοποίησα την λιαστή ντομάτα που είχα φτιάξει το Σεπτέμβρη.
  • λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο. Αν βρείτε προτιμήστε το φρέσκο κρεμμύδι
  • 1 αυγό
    • Θα χρειαστείτε ακόμη 100γρ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για την επάλειψη.

Εκτέλεση

  1. Βράζω το νερό, προσθέτω τα φύλλα του δυόσμου και του βασιλικού και τα πολτοποιώ στον αποχυμωτή έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ρευστό πέστο.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, ανοίγω μία γούβα και προσθέτω το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και τον πολτοποιημένο βασιλικό με τον δυόσμο. Ζυμώνω μέχρι να δημιουργηθεί ένα όμορφο, πράσινο ζυμαράκι. Ίσως να χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμη γιατί ο βασιλικός κρατάει υγρασία. Το χωρίζω σε δύο ισομεγέθη ζυμαράκια και τα αφήνω για λίγο στην άκρη μέχρι να φτιάξω την γέμιση.
  3. Ψιλοκόβω το σχοινόπρασο και τη λιαστή ντομάτα και τα αναμειγνύω καλά με τον ανθότυρο και το αυγό. Δεν προσθέτω αλάτι ή πιπέρι γιατί έχει ήδη έντονη αλμύρα η ντομάτα.
  4. Ανοίγω με τον πλάστη πρώτα το ένα ζυμαράκι και το απλώνω σε καλά λαδωμένο ταψί.
  5. Προσθέτω την γέμιση και την απλώνω έτσι ώστε να πάει παντού.
  6. Ανοίγω με τον πλάστη και το δεύτερο ζυμαράκι και σκεπάζω την γέμιση. Κόβω με ένα ψαλίδι την ζύμη που περισσεύει και σκεπάζω τις άκρες με την κάτω ζύμη έτσι ώστε να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο.
  7. Προσθέτω αρκετό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ώστε να γυαλίζει καλά την επιφάνεια. Μην αγχωθείτε αν πέσει λίγο παραπάνω γιατί θα το χρειαστεί η ζύμη κατά το ψήσιμο. Το αποτέλεσμα άλλωστε δεν θα είναι λαδερό.
  8. Χαράζω ελαφρά με ένα μαχαίρι, χωρίς να κόψω τη ζύμη, σε λωρίδες και ψήνω την πίτα στους 170ºC για περίπου 50΄.

Στριφτά Κριτσίνια

Με τη ζύμη που περίσσεψε έφτιαξα στριφτά κριτσίνια. Έπλασα ξανά τα κομμάτια που είχαν περισσέψει, τα άνοιξα με τη βοήθεια του πλάστη, τα έκοψα σε λωρίδες και καθώς τα μετέφερα στη λαμαρίνα, τα έστριβα με το χέρι. Τα άφησα να ψηθούν για περίπου 20΄στους 150ºC. 


Δείτε ακόμα

 

 

 


 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γραφιστική επικοινωνία. Εργάστηκε 12 χρόνια στο μάρκετινγκ νεών τεχνολογιών και τα τελευταία 10 χρόνια παράγει καινοτόμα εδέσματα. Διδάσκει "Μαγειρικό Κόνσεπτ και Δημιουργία Προϊόντος" στο Μητροπολιτικό κολλέγιο. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση