Καλαμπόκι σε σιρόπι μπίρας, γράφει η Γιάννα.

Καλαμπόκι σε σιρόπι μπίρας, γράφει η Γιάννα.

Η ιδέα δεν ήταν δική μου. Ήταν μια πρόκληση που δέχτηκα πριν τρία χρόνια από ένα συνεργάτη: «Αφού τα κάνεις όλα γλυκά κουταλιού γιατί δε φτιάχνεις κάτι με το καλαμπόκι;».

Πήγα στη λαϊκή αγορά προς τα τέλη Αυγούστου και αγόρασα τρεις «κούκλες» καλαμποκιού. Κούκλες τις λένε στη Μεσσηνία λόγω των χρυσών μαλλιών που προστατεύουν τα σποράκια. Ε, και το έδεσα!

Επειδή το καλαμπόκι από τη φύση του έχει μεγάλο ποσοστό φρουκτόζης και γλυκόζης επέλεξα πικρά υλικά και φυσικά ζάχαρη για να δέσει όπως τα γλυκά κουταλιού και να γυαλίσει. Επίσης, έβαλα αναλογίες υγρού/ζάχαρης που θα χρησιμοποιούσα σε μια κομπόστα (ή νεροκομπόστα όπως λέγεται στη Μεσσηνία) γιατί μετά το βράσιμο θα έβγαζε ούτως ή άλλως επιπλέον γλύκα.

 

Υλικά

500γρ καλαμπόκι
500γρ μπίρα απαστερίωτη
500γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
3γρ κουρκουμάς σκόνη
5 πιπερίτσες καυτερές
5 ίνες ζαφορά
μισό πορτοκάλι
ένα λεμόνι

Εκτέλεση

Αφαίρεσα τα φύλλα, τα «μαλλιά», τα ξέπλυνα με αρκετό νερό και έβρασα τα καλαμπόκια τόσο ώστε να σιγουρευτώ ότι μαλάκωσαν αρκετά.
Τα άφησα να στραγγίξουν, να κρυώσουν και μετά αφαίρεσα ένα-ένα τα σποράκια με το χέρι.

Σε μια κατσαρόλα έβαλα τη ζάχαρη, την μπίρα, το μισό λεμόνι, το πορτοκάλι, τον κουρκουμά, τις πιπερίτσες και άφησα να δέσει σε μέτρια φωτιά. Ξάφρισα ελάχιστα.

Όταν έδεσε, δυνάμωσα τη θερμοκρασία και πρόσθεσα τα βρασμένα και καθαρισμένα καλαμπόκια. Άφησα να πάρει μια ακόμη καλή βράση. έστυψα το μισό λεμόνι και το απέσυρα από την εστία. Στο τέλος πρόσθεσα και τις ίνες ζαφορά.

Αποστείρωσα 3 βάζα των 250γρ, τα γέμισα  με το γλυκό, έκλεισα σφιχτά το καπάκι και τα γύρισα ανάποδα.

Τρόποι σερβιρίσματος

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, όχι δεν είναι ένα γλυκό κουταλιού.
Ούτε κομπόστα. Είναι καλαμπόκι σε σιρόπι μπίρας που συνοδεύει ή γαρνίρει διάφορα εδέσματα.

-Το δοκίμασα σε φάβα μαζί με καραμελωμένα κρεμμύδια.
– Σαν topping σε γιαούρτι.
– Σε φρουτοσαλάτα με αβοκάντο

Αν έχεις κέφια, έτσι για την εμπειρία φτιάξε κι εσύ.

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι καθηγήτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση