You are currently viewing Κάνναβη η αμαρτωλή, η παρεξηγημένη, η θεραπευτική, η καινοτόμος – γράφει η Γιάννα

Κάνναβη η αμαρτωλή, η παρεξηγημένη, η θεραπευτική, η καινοτόμος – γράφει η Γιάννα

Είναι τεράστια η απόλαυση του απαγορευμένου, του μυστικού, του παράνομου και χάνεται η γλύκα του όταν μιλάς για παραγωγή, εργατικότητα, καινοτομία και διαφάνεια. Όμως, η νομιμότητα της καλλιέργειας φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας είναι ήδη γεγονός.

Αυτό που επίσης είναι γεγονός είναι ότι το θέμα παραμένει ταμπού σε μεγάλη μερίδα του κόσμου. Πρόσφατα είχα μία ιδέα σχετικά με την κάνναβη και ήθελα να τη μοιραστώ. Ζήτησα από τους ειδικούς να οργανωθεί μία ομιλία στο νομό Μεσσηνίας με θέμα την καλλιέργεια φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης. Βρέθηκα ανάμεσα σε δύο κατηγορίες αντιλήψεων. Η μία ήταν η προοδευτική που μπορούσε να μιλήσει με επιχειρήματα, αριθμούς, νόμους και παραδείγματα στο εξωτερικό και η δεύτερη ήταν η συντηρητική, η φοβισμένη, αυτή που βιώνει την ανομία στο εσωτερικό.

Μάταιες οι προσπάθειες γιατί στου κρεμασμένου το σπίτι δε μιλάμε για σχοινί. Κι όμως αισθάνομαι ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.  Γιατί ναι μεν έχουν κλάψει μανούλες, έχουν κλείσει σπίτια και έχουν ξεφτιλιστεί οικογένειες με τη χρήση κάνναβης όμως κανείς δεν ντροπιάστηκε παράγοντας νόμιμα κλωστική ή θεραπευτική κάνναβη και εξάγοντας τοπικά παραγόμενα προϊόντα. Ναι, με κάνναβη.

Οι νέες στατιστικές λένε πως “η παγκόσμια αγορά της ιατρικής κάνναβης το 2015 άγγιξε τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2025 αναμένεται να φτάσει τα 55,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αγορά των προϊόντων κανναβιδιόλης (CBD) που αφορά σε φάρμακα, τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 700% μέχρι το 2020, φτάνοντας τα 2.1 δισεκατομμύρια δολάρια. Η παγκόσμια αγορά των τροφίμων από κάνναβη αποτιμάται στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή στα 40 εκατομμύρια ευρώ και έχει σταθερά αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνιαδιαβάστε περισσότερα.

Κάνοντας μία απλή αναζήτηση στο Google με τη λέξη “Κάνναβη” τα περισσότερα αποτελέσματα συνοδεύονται από τις σκληρές λέξεις: χειροπέδες, πιάστηκαν, σύλληψη, εντοπίστηκαν, επιπτώσεις, διέγερση, ναρκωτικό. Τις μελετάω μία προς μία και αναρωτιέμαι με ποιόν τρόπο μπορούν όλες αυτές οι αρνητικές λέξεις να μετατραπούν σε θετικές όπως: καλλιεργώ, παράγω, τυποποιώ, μεταποιώ, εξάγω, θεραπεύω, δημιουργώ.

Μήπως η φράση “καλλιέργεια κάνναβης” δεν είναι κάτι κακό αλλά κάτι καλό, δημιουργικό, παραγωγικό, ελπιδοφόρο; Μήπως η νόμιμη καλλιέργεια κάνναβης μπορεί να φέρει καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα από  αυτά της παράνομης; Γιατί με την παρανομία, κακά τα ψέματα, αργά ή γρήγορα θα βρεθείς αντιμέτωπος με τη νομοθεσία οπότε καταλήγεις στο μηδέν εις το πηλίκον.

Ακόμα πιο προβληματικός γίνεται ο διάλογος όταν μιλάμε για την «άλλη» κάνναβη, την αμαρτωλή. Διάβασα πρόσφατα μία δήλωση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου και τη μεταφέρω αυτούσια γιατί με καλύπτει πλήρως και καλύτερα να πάρει την ευθύνη κάποιος που μας εκπροσωπεί στο Ευρωκοινοβούλιο αντί να πολεμάω μόνη μου ή με λίγους.

Στην Ελλάδα, πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για την αποποινικοποίηση της κάνναβης. Όπου έχει συμβεί αυτό η παρανομία και η εγκληματικότητα έχουν μειωθεί δραματικά. Στην χώρα  νέοι καταλήγουν στην φυλακή για μικροποσότητες και καταστρέφεται η ζωή τους, ενώ οι σχετικές υποθέσεις επιβαρύνουν το έργο της Δικαιοσύνης, που καθυστερεί τις αποφάσεις της και την απονομή δικαιοσύνης σε σοβαρά εγκλήματα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε μια εκστρατεία ενημέρωσης των νέων λέγοντας ότι η λύση δεν κρύβεται στα ναρκωτικά και ότι, ειδικά στους έφηβους, η υπερβολική χρήση κάνναβης μπορεί να έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα.” Διαβάστε και την υπόλοιπη ομιλία πατώντας εδώ.

Ας μιλήσουμε ανοιχτά λοιπόν γιατί ήδη κάτι αλλάζει και τα πρώτα τυποποιημένα προϊόντα κάνουν το ντεμπούτο τους στα ράφια της αγοράς. Τεχνογνωσία υπάρχει. Ιδανικό μικροκλίμα υπάρχει. Όρεξη για παραγωγή υπάρχει. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η καλλιέργεια και η μεταποίηση είναι το κλειδί για την έξοδό μας από την οικονομική κρίση.

Πρόσφατα στην Ελλάδα διεξάχθηκε η 1η Διεθνής Έκθεση Κάνναβης Athens Cannabis Expo 2018 με σκοπό να ενημερωθεί το κοινό για όλα τα προϊόντα και τις καινοτομίες σε όλο τον κόσμο καθώς και τα τελευταία επιτεύγματα όσον αφορά την ιατρική, την φαρμακευτική και τη βιομηχανική χρήση της κάνναβης ενώ τον Ιούνιο θα διεξαχθεί η Athens 2018 Balkannabis Expo η πρώτη εμπορική έκθεση για την κάνναβη, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα σημείο συνάντησης για επαγγελματίες του κλάδου, παραγωγούς και διανομείς από τα Βαλκάνια και τη Ν.Α Ευρώπη.

Οι καλλιέργειες ήμερης Κάνναβης στην Αρκαδία, στη Βοιωτία και στον Έβρο έχουν ήδη βγάλει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, από την πειραματική συγκομιδή.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νομοθεσία, την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, τη μεταποίηση και τα προϊόντα μπορείτε να αναζητήσετε στα παρακάτω Links

 

Φωτογραφία εξωφύλλου: ©Pinterest

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.