Η Υδρόγειος χωρίς λύπη – Γλοβουλαρία η άλυπος , γράφει η Γιάννα

Η Υδρόγειος χωρίς λύπη – Γλοβουλαρία η άλυπος , γράφει η Γιάννα

Αν τη συναντήσεις στον περίπατό σου δεν υπάρχει καμία περίπτωση να την αγνοήσεις. Το χαρακτηριστικό μπλέ/λιλά χρώμα της θα τραβήξει αμέσως την προσοχή σου.

Φώτο: Νεφέλη Φραγκούλη

Περιγραφή

Η επιστημονική ονομασία είναι Globularia Alypum L. 1753. Στη σύγχρονη Ελλάδα είναι πιο γνωστό ως Στουρέκι ή Αλληλούια.

Είναι θάμνος που φτάνει περίπου τα 60εκ, φύεται συνήθως σε βραχώδη μέρη ή δίπλα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Εμφανίζεται συνήθως στα μέσα του Φεβρουαρίου προς τις αρχές Μαρτίου και οι μέλισσες εκτιμούν πολύ την ανθοφορία του.

Στην Αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστό με το όνομα Άλυπος που προέρχεται από το -α το στερητικό και τη λύπη/θλίψη. Ά-λυπος. Alipus στη λατινική του απόδοση.

Το globularia προέκυψε το 1753 όταν ο Σουηδός ιατρός -βοτανολόγος Κάρολος Λινναίος (Linnaeus) παρομοίωσε το σχήμα του άνθους με το σχήμα της υδρόγειου και του χάρισε το υποκοριστικό του. Globus > Globularia. Ένα φυτό που το σχήμα του μοιάζει με την υδρόγειο και δεν έχει λύπη, λοιπόν.

Σύμφωνα με τον δικό μας ιατρό-βοτανολόγο Διοσκουρίδη ήταν δημοφιλές φάρμακο για τις φαρμακολογικές του ιδιότητες έναντι των ρευματισμών, της ουρικής αρθρίτιδας, του τυφοειδούς πυρετού και του διαβήτη.

Λόγω της οξείας τοξικότητάς του δεν είναι βρώσιμο.

Φώτο: Νεφέλη Φραγκούλη

Βιβλιογραφία

 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γραφιστική επικοινωνία. Εργάστηκε 12 χρόνια στο μάρκετινγκ νεών τεχνολογιών και τα τελευταία 10 χρόνια παράγει καινοτόμα εδέσματα. Διδάσκει "Μαγειρικό Κόνσεπτ και Δημιουργία Προϊόντος" στο Μητροπολιτικό κολλέγιο. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση