Ανθοτυρόπιτα με μυρώνια και ροζέ ζύμη από ιβίσκο 🌺, γράφει η Γιάννα

Ανθοτυρόπιτα με μυρώνια και ροζέ ζύμη από ιβίσκο 🌺, γράφει η Γιάννα

Υποδέχτηκα κεφάτη τις πρώτες ημέρες του 2018 και είμαι αποφασισμένη να βάλω χρώμα και περισσότερη γεύση στη ζωή μου. Βρήκα σ’ ένα πάγκο της λαϊκής αγοράς τρυφερά, ολόφρεσκα μυρώνια και βάλθηκα να κάνω (πάλι) πίτα. Όχι σαν όλες τις άλλες, αλλοιώτικη. Χρωματιστή. Ροζέ!

Πριν λίγες ημέρες έφτιαξα Σχοινοπρασόπιτα με ζύμη κουρκουμά και πάπρικας που βγήκε πεντανόστιμη, την απόλαυσαν τα ανίψια μου και εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες ώρες.

κι επειδή ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις, μαγείρεψα με το ίδιο σκεπτικό αλλά χρησιμοποίησα διαφορετικά υλικά. Αυτή τη φορά αντί για σχοινόπρασο έπαιξα με μυρώνια και αντί για κουρκουμά έπαιξα με ιβίσκο.

Υλικά για την γέμιση

  • 250γρ. ανθότυρος Κρήτης από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα
  • 150γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη
  • 200γρ. μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • 5 μικρά κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • μισή κουταλιά αλάτι
  • λίγο πιπέρι

 

Υλικά για τη ζύμη

  • 800γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μια χαρά συνεργάστηκε)
  • 400γρ. χλιαρό νερό (περίπου)
  • 80γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι Πάρου
  • 20γρ. ξερός ιβίσκος
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • Μαύρο σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

  1. Σε μία κανάτα με ζεστό νερό προσθέτω 20γρ. ξερό ιβίσκο και το αφήνω να βγάλει τα αρώματα και το χρώμα, όοο θα ετοιμάζω τα υπόλοιπα υλικά.
  2. Ψιλοκόβω τα μυρώνια και τα φρέσκα κρεμμύδια και τα ανακατεύω σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Πρώτα το ελαιόλαδο, μετά το ανθότυρο, τη γραβιέρα, το γιαούρτι. Χτυπάω ένα αυγό και το προσθέτω στο τέλος μαζί με το αλατοπίπερο.
  3. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, ανοίγω μία γούβα και προσθέτω το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και τον χυμό από τον ιβίσκο σουρωμένο. Ζυμώνω μέχρι να δημιουργηθεί ένα όμορφο, ροζ ζυμαράκι.
  4. Πασπαλίζω την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι, χωρίζω το ζυμαράκι σε δύο ίδιες ποσότητες (μία για κάθε φύλλο) και ανοίγω με τον πλάστη όσο πιο λεπτό μπορώ, προσέχοντας να την το σκίσω.
  5. Λαδώνω καλά ένα στρογγυλό ταψί και απλώνω το ένα φύλλο.
  6. Προσθέτω την γέμιση και την απλώνω έτσι ώστε να πάει ίση ποσότητα παντού.
  7. Σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο και τυλίγω τις άκρες του κάτω φύλλου με το επάνω για να μην ανοίξει στο ψήσιμο.
  8. Προσθέτω εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην επιφάνεια και πασπαλίζω με σκόνη μαύρου σκόρδου. Αν δεν έχετε παραβλέψτε το, άλλωστε δεν έπαιξε κανένα σπουδαίο ρόλο στην τελική γεύση.
  9. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ºC, στον αέρα για 50′. Ψήνω άλλα 20′ στον αέρα με τις κάτω αντιστάσεις, για να στεγνώσει τα υγρά.
  10. Έτοιμη!

ΣΧΕΤΙΚΆ ΆΡΘΡΑ

 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι καθηγήτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση