Γλυκό κουταλιού ΦΡΑΟΥΛΑ, γράφει η Γιάννα

Γλυκό κουταλιού ΦΡΑΟΥΛΑ, γράφει η Γιάννα

Διάλεξε από τη λαϊκή αγορά τις πιο λαχταριστές φράουλες και πάμε να τις κλείσουμε ερμητικά σε βαζάκια. Μόνο φρόντισε να είναι σχετικά μικρές σε μέγεθος, τραγανές και φρέσκιες.

Στα γλυκά κουταλιού παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο η πρώτη ύλη και στη συνέχεια ακολουθεί το άριστο δέσιμο και το χρώμα. Μπορεί η περίπτωση της φράουλας να μοιάζει σχετικά εύκολη, το φρούτο όμως μετά το δέσιμο πρέπει να μείνει ολόκληρο, φουσκωμένο και όχι λιωμένο.


Υλικά
  • 2 κιλά φράουλες, τραγανές ή ελαφρώς άγουρες
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • χυμός και φλούδα από ½ λεμόνι, ακέρωτο

Εκτέλεση
  1. Πλένουμε τις φράουλες με άφθονο κρύο νερό και με ένα μαχαίρι ή με το χέρι μας αφαιρούμε τα φύλλα τους.
  2. Ζυγίζουμε τις φράουλες και τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Προσθέτουμε αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας.
  4. Στίβουμε μισή κούπα λεμόνι.
  5. Αφήνουμε τις φράουλες να μαριναριστούν στη ζάχαρη για 2-3 ώρες, μέχρι να βγάλουν τους χυμούς τους.
  6. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το μείγμα με τον χυμό του λεμονιού και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  7. Φροντίζουμε να ξαφρίζουμε συνέχεια με τρυπητή κουτάλα.
  8. Ρίχνουμε τη φλούδα του λεμονιού και δυναμώνουμε τη φωτιά (από χαμηλή σε μέτρια).
  9. Ξαφρίζουμε συνεχώς (όσο πιο καλό ξάφρισμα κάνουμε, τόσο πιο διάφανο διατηρείται το σιρόπι μας).
  10. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  11. Σε μια άλλη κατσαρόλα εφαρμόζουμε ένα σουρωτήρι και αδειάζουμε εκεί τις φράουλες και το σιρόπι. Κρατάμε στην άκρη τις φράουλες και συνεχίζουμε να βράζουμε το σιρόπι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει.
  12. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά ακόμη, προσθέτουμε και πάλι τις φράουλες και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  13. Ανασηκώνουμε με τα δύο χέρια την κατσαρόλα και ανακινούμε με κυκλικές κινήσεις ώστε να περάσει το σιρόπι στις φράουλες και να αποκτήσουν και πάλι τον όγκο τους (όσο γίνεται). Δεν ανακατεύουμε!
  14. Ρίχνουμε το γλυκό, όπως είναι καυτό, σε αποστειρωμένα, ζεστά βάζα και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά, αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο. 

TIPS
  • Φροντίστε να ανακατεύετε το γλυκό σας ελαφρά ώστε να μη διαλυθούν οι φράουλες, αλλά να διατηρήσουν ατόφιο το σχήμα τους.
  • Αν σας περισσέψει σιρόπι, βάλτε το σε γυάλινο μπουκάλι στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε το ως γαρνίρισμα σε γλυκά, παγωτά και γιαούρτι ή φτιάξτε δροσερή φραουλάδα αραιώνοντάς το με νερό ή σόδα.
  • Μπορείτε να αρωματίσετε με δυόσμο, βασιλικό, μέντα, αρμπαρόριζα, βανίλια Μαδαγασκάρης κ.α. Φροντίστε μόνο τα φρέσκα βότανα ή/και τα αρωματικά να προστεθούν στο δεύτερο δέσιμο.

Η συνταγή δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Αλάτι & Πιπέρι

Φωτογραφίες: WWW.STUDIOM.GR
Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης


ΆΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΑ

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι καθηγήτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση