Καρίκι, Μαλαθούνι και Πέτρωμα, τα τηνιακά τυριά της Αγγέλας Ρουγγέρη.

Καρίκι, Μαλαθούνι και Πέτρωμα, τα τηνιακά τυριά της Αγγέλας Ρουγγέρη.

Στο παραδοσιακό τυροκομείο της Αγγέλας Ρουγγέρη η τυροκόμιση γίνεται όπως παλιά.

Η Αγγέλα Ρουγγέρη – Βίδου, είναι μια γνήσια τηνιακή γυναίκα, μάνα και γιαγιά. Δραστήρια και εργατική, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της, τυροκομεί καθημερινά – ακόμα και τα Σαββατοκύριακα ενώ φροντίζει το σπίτι, τα ζώα και τους κήπους. Το παραδοσιακό, μικροσκοπικό της τυροκομείο απέχει 3χλμ από το χωριό Στενή και έχει πανοραμική θέα στα κυκλαδίτικά νερά και στα λευκά σπίτια της Μυκόνου.

Το καλαθάκι από βούρλα για το μαλαθούνι και μια ποικιλία από τα τυράκια που παράγει

Στο τυροκομείο παράγεται, σχεδόν σε καθημερινή βάση, φρέσκο αγελαδινό τυρί (πέτρωμα) με το οποίο φτιάχνονται τα μαλαθούνια και τα καρίκια.

Μαλαθούνι

Για να φτιαχτεί το μαλαθούνι, στέκεται για μία μέρα μέσα σε καλαθάκι που είναι πλεγμένο από βούρλα, από τα οποίο παίρνει και το ανάλογο σχήμα και στη συνέχεια κρεμιέται σε ένα δωμάτιο που είναι προστατευμένο μόνο με σίτες έτσι ώστε να στεγνώνει με τον αέρα των Κυκλάδων. Είναι μικρό τυράκι που συνοδεύει σαλάτες και μεζέδες ενώ όταν ξεραίνεται αρκετά ταιριάζει πολύ τριμμένο σε μακαρονάδες.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και μαλαθούνι με κόκκους από ολόκληρο μαύρο πιπέρι.

Το καρίκι

Το παραδοσιακό τυροκομείο της Αγγελικής Ρουγγέρη αναβίωσε μια τεχνική που κρυβόταν καλά στη γαστρονομική παράδοση της Τήνου. Πρόκειται για το ξεχωριστό καρίκι, δηλαδή το τυράκι που ωριμάζει μέσα σε κολοκύθα. Για την παραγωγή του χρησιμοποιεί πέτρωμα που έχει αλεσθεί στη μηχανή του κιμά και έχει ζυμωθεί με αλάτι. Το ζυμωμένο πέτρωμα πιέζεται ώστε να βγει ο αέρας και φυλάσσεται μέσα σε ξερή νεροκολοκύθα όπου και ωριμάζει. Για την παρασκευή του φυτεύονται κολοκύθες οι οποίες αφότου ξεραθούν κόβονται οριζόντια, αδειάζουν στο εσωτερικό, γεμίζουν μέχρι τη μέση με το αλεσμένο πέτρωμα σφραγίζονται με αλευρόκολλα. Μένει σφραγισμένο για περισσότερο από 5 μήνες όπου δημιουργείται πλέον μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη γεύση. Οι ειδικοί μάλιστα λένε ότι θυμίζει τουλάχιστον 5 διαφορετικά τυριά.

Η Αγγελική σαν γνήσια τηνιακή χρυσοχέρα, με το πέτρωμά της φτιάχνει πεντανόστιμη σκεπαστή γλυκιά τυρόπιτα, στην οποία επειδή δεν βάζει φύλλο την αποκαλεί: σκεπαστή-ξεσκέπαστη. Η συνταγή βρίσκεται εδώ: Η σκεπαστή – ξεσκέπαστη γλυκιά τυροπιτούλα της Αγγελικής Ρουγγέρη – Βίδου

Η σκεπαστή – ξεσκέπαστη γλυκιά τυροπιτούλα της Αγγελικής Ρουγγέρη

Τα προϊόντα που παράγει το τυροκομείο θα τα βρείτε σε επιλεγμένα σημεία του νησιού.
Τηλέφωνο για παραγγελίες: 694 825 9427

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γραφιστική επικοινωνία. Εργάστηκε 12 χρόνια στο μάρκετινγκ νεών τεχνολογιών και τα τελευταία 10 χρόνια παράγει καινοτόμα εδέσματα. Διδάσκει "Μαγειρικό Κόνσεπτ και Δημιουργία Προϊόντος" στο Μητροπολιτικό κολλέγιο. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση