Χαρούπι, Η παραδοσιακή κουζίνα της Κρήτης στην πολύχρωμη Θεσσαλονίκη

Χαρούπι, Η παραδοσιακή κουζίνα της Κρήτης στην πολύχρωμη Θεσσαλονίκη

«Έχω τρεις μήνες να πάω στο νησί και δεν αντέχω άλλο. Αύριο πετάω για Κρήτη» αυτά ήταν τα πρώτα του λόγια όταν μίλησα μαζί του. Ο Μανώλης Παπουτσάκης, γνήσιος Κρητικός, άφησε πίσω το νησί του και ταξίδεψε στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη για τις μεταπτυχιακές του σπουδές.

Φάβα ρεβυθιού με καραμελωμένα κρεμμύδια στο χαρουπόμελο, ασκορδουλάκους και ξύσμα λεμονιού

Αγαπάει τη μαγειρική όσο αγαπάει το νησί του και από ότι φαίνεται κάπως έτσι βρήκε το δρόμο και έμπλεξε με τα εστιατορικά. Του έλειπε η κουζίνα, οι μυρωδιές, τα αγαθά και οι μαγειρικές του τόπου του και πήρε την απόφαση να δραστηριοποιηθεί σε μία πόλη που ξέρει πώς να περνάει καλά αλλά το κυριότερο … πώς να τρώει καλά.

Τα καλιτσούνια στο τηγάνι: Χορτοκαλίτσουνο, τυρένιο, ανάμεικτο ολικής, μαραθοπιτάκι, σαρικοπιτάκι χαρουπιού

Χαρούπι το ονόμασε. Ένα αγαθό της Κρητικής γης πλούσιο σε γεύση και σε θρεπτικά συστατικά. Το αξιοποιεί με τον πιο δημιουργικό και νόστιμο τρόπο. Στο ζυμωτό ψωμί, στα ζουμερά ραβιόλια με αυγολέμονο, στη σφακιανή πίτα που την αρτύζει με χαρουπόμελο, στα ξεροτήγανα με παγωτό.

Χοχλιοί μπουμπουριστοί με φρέσκο δεντρολίβανο, παλαιωμένο ξύδι μαρουβά και ψητό σκόρδο

Μαγειρεύει μόνο με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγει η οικογένειά του. Το φέρνει από την Κρήτη. Όλα ή τουλάχιστον τα περισσότερα τα προμηθεύεται από την Κρήτη, δηλαδή από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη.

Ντάκος από τραγανό τρίμμα κρητικών παξιμαδιών, τοματίνια βελανίδια, γαλομυζήθρα Χανίων, ρίγανη, θυμάρι
Χόρτα βραστά εποχής (άγρια και ήμερα), ψητή πιπεριά, καβουρδισμένα αμύγδαλα στο στακοβούτυρο, λεμονόξυδο, ξηρός ανθότυρος σχάρας

Συμπτωματικά τον γνωρίσαμε στο Χαρούπι την ίδια ώρα που στην τηλεόραση έπαιζε η διαδικασία αποχώρησης του masterchef και ήταν ο ίδιος κριτής. Εκτίμησα την ταπεινότητά του, το γέλιο και την καθαρή ματιά του. Μακριά από δηθενιές, αμήχανους τύπους και υπερβολές. Μόνο για την Κρήτη μιλούσε.


Μελάτοι κρόκοι, κρέμα στάκας, chips απάκι, αλμυρή μαρέγκα, σπαράγγια, φρεσκοτριμμένη τρούφα
Χειροποίητα ραβιόλια χαρουπιού «κρεατότουρτα» με κρέμα αυγολέμονο
Γαμοπίλαφο παραδοσιακό με ζυγούρι και πρόβειο γιαούρτι
Μαύρη μυζηθρόπιτα από χαρουπάλευρο, ασπρόμαυρο σουσάμι και «μέλι» χαρουπιού

Το Χαρούπι βρίσκεται εκεί που τελειώνουν τα λαδάδικα. Σε έναν περιποιημένο χώρο, καθαρό και πολύβουο. Οι Θεσσαλονικείς είναι πληθωρικοί τύποι άλλωστε. Για να βρεις τραπέζι θα πρέπει να φροντίσεις έγκαιρα για την κράτηση. Ανάλογα τη μέρα είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει και λίστα αναμονής. Το σίγουρό όμως είναι πώς όταν καταφέρεις να φτάσεις θα γνωρίσεις το Μανώλη Παπουτσάκη ο οποίος βρίσκεται μεταξύ κουζίνας και σάλας. Απουσιάζει μόνο όταν πρέπει να ξεκουραστεί στο ησυχαστήριό του, στην Κρήτη.

Παγωτό βανίλια με ξεροτήγανα χαρουπιού.

Στην κεντρική φωτογραφία: Ζεστόπηχτο φρέσκο τυράκι της στιγμής από κατσικίσιο γάλα με δυόσμο, ανθό γραμπουσιανού αλατιού, μαγγίρι και θυμαρίσιο μέλι

Χαρούπι, Μανώλης Παπουτσάκης
Δόξης 4, Θεσσαλονίκη – Χάρτης
T. 6988 52 62 62
M. 6976 113 666
E. info@xaroupi.gr
W: www.xaroupi.gr
F: www.facebook.com/xaroupi.gr/

Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από τις 13:00 ως τη 01:00

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι καθηγήτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση