Citrus λουκουμάκια, υποβρύχια, αμυγδαλωτά, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού με άρωματα Χίου.

Ακόμη κι αν δεν έχεις καταφέρει να ταξιδέψεις μέχρι τη Χίο για να γευτείς το μανταρινάκι της κάνοντας μία βόλτα στο κατάστημα της Citrus θα πάρεις μία γενναία γεύση από χρώματα, γεύσεις και αρώματα. Και αν δεν άντεξες να τα δοκιμάσεις όλα μη σε ανησυχεί γιατί η γεύση έχει μνήμη και τα αρώματα της Χίου θα σε οδηγήσουν ξανά στο ίδιο σημείο.

Για να είμαι ειλικρινής δεν βρέθηκα τυχαία εκεί. Είχα ραντεβού με τη φίλη μου την Ειρήνη για να πιούμε ένα καφεδάκι κουβεντιάζοντας. Όμως σε ένα χώρο γεμάτο χρωματιστά κουτάκια, σακουλάκια και βαζάκια ένας απλός καφές δεν είναι αρκετός. Άλλωστε πώς μπορεί να είναι ταπεινός ένας καφές με πολύπλοκο χαρμάνι και γεύση φυσικής μαστίχας Χίου. Από την πρώτη γουλιά ξεκινάει το ταξίδι σου στο νησί. Φαντάσου ότι αράζει το καράβι στο λιμάνι, ανοίγει η μπουκαπόρτα και με το πρώτο βήμα στη στεριά γεμίζεις πλούσια αρώματα μαστίχας, φρούτων και βοτάνων. Βρίσκεσαι ήδη στη Χίο.

Τον καφέ συνόδευσαν 4 μικροσκοπικά λουκουμάκια της Citrus. Περγαμόντο, σύκο με λεμόνι, μαστίχα, κακάο με πορτοκάλι. Αχ αυτό το λουκούμι με κακάο! Πλούσια γεύση και άρωμα ελληνικού κακάο, άγλυκο όπως το προτιμώ και μία απαλή επίγευση φλούδας πορτοκαλιού, τόσο – όσο! Όπως φαίνεται από την κεντρική φωτογραφία ζήτησα έξτρα μερίδα και ναι, τα έφαγα όλα.

Σειρά είχαν τα υποβρύχια που έφτασαν σερβιρισμένα σε μπρούτζινο δίσκο, στα γνώριμα γυάλινα βαζάκια της Citrus με παγωμένο νερό. Η γνώριμη εικόνα στον χάλκινο δίσκο σε γεμίζει Ελλάδα και αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου. Εδώ μία μπουκιά είναι αρκετή για να γευτείς παράδοση. Δοκίμασα πικραμύγδαλο, λεμόνι, μαστίχα Χίου με γλυκό βύσσινο αλλά μου έκλεψε την καρδιά το Χιώτικο Μανταρινάκι. Εννοείται ότι πήρα και ένα μεγάλο βάζο για το σπίτι.

Από τα υποβρύχια περάσαμε στις μαρμελάδες. Αληθινή μαρμελάδα σύκο σαν σπιτική, λαχταριστό Χιώτικο μανταρινάκι, αρωματικό καρπούζι με ροδάκινο και πικραμύγδαλο. Εδώ ξεχώρισα δύο συνδυασμούς για τους ίδιους ακριβώς λόγους, για την πολυπλοκότητα στην υφή και στη γεύση ταυτόχρονα. Η μαρμελάδα πορτοκάλι με κάστανο και κανέλα μου φάνηκε ευφυέστατη γιατί οι γεύσεις παρουσιάζονται διαδοχικά. Πρώτα το κάστανο, μετά το πορτοκάλι χωρίς έντονη αψάδα και στο τέλος η κανέλα.

Πορτοκάλι με σοκολάτα. Αυτή η μαρμελάδα πρέπει να κυκλοφορεί με οδηγίες χρήσης τύπου: Στο ένα χέρι κρατάς το βάζο, στο άλλο το κουταλάκι, ανακατεύεις και απολαμβάνεις μέχρι να αδειάσει. Oι υφές και οι γεύσεις δεν είναι ομογενοποιημένες κι εμένα αυτό μου αρέσει γιατί τα ξεχωρίζει από τα κοινά, βιομηχανοποιημένα προϊόντα που κυκλοφορούν. Μου αρέσει να βλέπω στο κουταλάκι τη φλούδα ψιλοκομμένη, πότε λεπτή, πότε πιο μακριά και πότε πολτοποιημένη όπως επίσης μου αρέσει να ανακαλύπτω τη σοκολάτα σε διάφορες εντάσεις. Πότε λίγη, πότε αρκετή, πότε μπερδεμένη στο πορτοκάλι.

Ρίξε μία ματιά στην παρακάτω φωτογραφία και προσπάθησε να γευτείς όσα περιέγραψα. Θα καταλάβεις αμέσως τι εννοώ.

Επόμενη στάση: Γλυκά Κουταλιού. Εδώ η ναυαρχίδα της Citrus είναι η φλούδα Χιώτικου μανταρινιού και έχει κάθε λόγο. Όχι μόνο για την ταυτότητά της, την αυθεντική γεύση της και το μοναδικό στον κόσμο άρωμά της αλλά γιατί είναι προσεγμένα δουλεμένη. Τραγανή όσο πρέπει, με όλη την αψάδα του φρούτου του και κρυστάλλινο σιρόπι.

Δοκιμάσαμε βύσσινο, φιστίκι, τριαντάφυλλο, συκαλάκι με μοσχοκάρφι και αφήσαμε σχεδόν τα μισά. Δεν γίνεται να τα δοκιμάσεις όλα μονομιάς γιατί η γκάμα των γεύσεων είναι τεράστια.

Γλυκό Κουταλιού Τριαντάφυλλο Citrus
Γλυκό Κουταλιού Φιστίκι Citrus

Και κάπου εδώ ήρθε για μένα η έκπληξη. Σχεδόν ζήλεψα που δεν είχα σκεφτεί τόσο σπουδαίο συνδυασμό. Πορτοκάλι με λικέρ και ολόκληρο κόκκο καφέ από πλούσιο χαρμάνι. Δαγκώνεις το πορτοκάλι με τη φλούδα και την ψίχα του και κάπου εκεί σκάει η γεύση του καφέ. Γεύση τόσο δυνατή που διαρκεί και κοντράρεται μία ο καφές και μία το πορτοκάλι, σχεδόν ταυτόχρονα. Εξαιρετικό!

Το γευστικό ταξίδι ολοκληρώθηκε με τις φρουτο-πίτες που μοιάζουν κάπως με τις συριανές χαλβαδόπιτες ως προς το concept μόνο γιατί ως ποικιλία γεύσεων τις θεωρώ μοναδικές στην Ελλάδα.

Πορτοκάλι και σοκολάτα
Δαμάσκηνο με αμύγδαλο και μαστιχέλαιο
Χιώτικο Μανταρίνι με Σουσάμι

Η ώρα ήταν περασμένη και έπρεπε να μαζέψω τις αποσκευές μου για το ταξίδι της επιστροφής. Στα μπαγάζια μου έκρυψα τα λιλιπούτεια αμυγδαλωτά με Χιώτικο μανταρινάκι για τα οποία τρελαίνομαι κυριολεκτικά όχι μόνο για τα αρώματα αλλά και για το μέγεθός τους. Τα άτιμα τρώγονται σαν στραγαλάκια.

Από τις νέες αφίξεις ξεχώρισα τις μπάρες δημητριακών όπου είχα να διαλέξω μεταξύ καρύδας και σοκολάτας με άρωμα Χιώτικου Μανταρινιού. Επέλεξα #μετομάτι το δεύτερο και δεν έπεσα έξω.

Μπάρες Δημητριακών Citrus με Καρύδα και με Σοκολάτα με άρωμα Χιώτικου Μανταρινιού.

Ολοκληρώνω το ταξίδι μου με την μουστάρδα με Χιώτικο μανταρινάκι και τη βινεγκρέτ με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και σιρόπι χαρουπιού. Από ότι φαίνεται το ταξίδι θα συνεχιστεί και στο σπίτι όπου η Χίος θα αρωματίζει Χιώτικα τις καλοκαιρινές σαλάτες μας.

Αν θέλετε κι εσείς να ζήσετε την ίδια εμπειρία μπορείτε να επισκεφθείτε το κατάστημα της Citrus – Άρωμα Μνήμης, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 62, στο Γκάζι.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα τους http://www.citrus-chios.gr


 

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, τελείωσε το σχολείο στην Καλαμάτα και σπούδασε γραφιστική με την οποία δεν ασχολήθηκε ποτέ. Δηλαδή περίπου ποτέ γιατί εργάστηκε 12 χρόνια στην παραγωγή νέων τεχνολογιών όπου ξαφνικά "το γύρισε" σε παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων. Ζει και αναπνέει για τη μονάκριβη Νεφέλη.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *