You are currently viewing Η σοκολατένια τούρτα της μονάκριβης, γράφει η Γιάννα.

Η σοκολατένια τούρτα της μονάκριβης, γράφει η Γιάννα.

Η μονάκριβη κόρη μου λοιπόν, πιστεύει ότι μπορεί να ζει μόνο με σοκολάτα, γεγονός που μας φέρνει σε συνεχή διαμάχη. Στο πάρτι των γενεθλίων της, που θα έσβηνε τα κεράκια για τα 12 χρόνια της, είχα ένα σοβαρό λόγο να μην της χαλάσω το χατήρι. Θέλαμε να φτιάξουμε για πρώτη φορά μαζί στο σπίτι την τούρτα με τις αγαπημένες τις λιχουδιές. Σοκολατένιο κέικ, πραλίνα φουντουκιού και σοκολατένια γλυκίσματα, φουλ της σοκολάτας δηλαδή.
Φτιάξαμε μια πανεύκολη τούρτα, αδιανόητα λαχταριστή και τα επιφωνήματα όταν εμφανίστηκε δεν είχαν σταματημό.

Το σπίτι μοσχοβόλησε σοκολάτα, φωνάζαμε η μία στην άλλη να μην κλέβει σοκολατάκια και τελικά η μονάκριβη ήταν τρισευτυχισμένη <3

Photo: Γιάννα Μπαλαφούτη

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν είχα σκοπό να καταγράψω τη συνταγή διότι δεν είναι δική μου ιδέα αφού την είχα δει σε φωτογραφία στο pinterest.  Επίσης, δεν έχω διαβάσει τις συνταγές γιατί στο εσωτερικό είχαμε ήδη αποφασίσει πώς θα είναι και μας έλειπε το εξωτερικό μέρος, η εμφάνιση.

Το σκεπτικό είναι απλό, αρκετά εύκολο και τελικά το άγχος ήταν αντιστρόφως ανάλογο του κόπου μας. Δύο ψηλά κέικ σοκολάτας ενωμένα και καλλυμένα με πραλίνα φουντουκιού, διακοσμημένα με λιχουδιές που βρίσκουμε στο εμπόριο, από αυτά που τρελαίνονται οι μικροί και κλέβουν μπουκιές οι μεγάλοι.
Το τελικό αποτέλεσμα είχε ας το πούμε “επαγγελματική εμφάνιση” χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Μερικές σημαντικές διευκρινίσεις

  • Δεν πρόκειται για οικονομική λύση αφού τα υλικά ξεπερνούν τα 20 ευρώ χωρίς να υπολογίσω το ρεύμα.
  • Στο πάρτι είχαμε 20 καλεσμένους και έμεινε μόνο ένα γενναίο κομμάτι για το επόμενο πρωί.
  • Κατά το σερβίρισμα, τα κομμάτια πρέπει να είναι λεπτά  όσο 1 μπαλάκι malteser γιατί είναι αρκετά χορταστική και λιγωτική.
  • Αν κι εμείς την φτιάξαμε το προηγούμενο απόγευμα, μπορεί να φτιαχτεί και την ίδια μέρα του πάρτι αρκεί να μείνει μια ώρα στο ψυγείο για να σφίξει.


Υλικά για 2 ίδια κέικ σε ίσια φόρμα με διάμετρο 30 εκ.

– 6 αυγά
– 350 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
– 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
– 350 γρ. βούτυρο αγελαδινό, όχι μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
– 10 γρ. baking powder ανακατεμένα στο αλεύρι
– 100γρ. κακάο σκόνη, πικρό

Υλικά για την επικάλυψη

– 800γρ πραλίνα φουντουκιού. Επιλέξαμε Nucrema της ΙΟΝ σε συσκευασία του 1 κιλού και μας έμεινε περίπου το 1/4.
– 15 πλάκες KitKat
– 350 γρ. Maltesers. Βρήκαμε στο εμπόριο μεγάλα σακουλάκια των 175γρ το κάθε ένα και πήραμε 2.

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ετοιμάζουμε το μείγμα.
  2. Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ (αν χωράει) χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε διαδοχικά τα αυγά, το κακάο και τέλος το αλεύρι με το baking κοσκινισμένο. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  3. Βάζουμε λαδόκολλα στον πάτο της φόρμας, ρίχνουμε το μισό μείγμα και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά στον αέρα.  Αφαιρούμε το κέικ από την φόρμα, αφήνουμε να κρυώσει καλά και ψήνουμε το δεύτερο κέικ. Αν ο φούρνος σας ψήνει σωστά 2 κέικ ταυτόχρονα τότε κερδίζετε χρόνο. Επειδή δεν ήμουν σίγουρη για το αποτέλεσμα τα έψησα ένα, ένα.

    Photo: Γιάννα Μπαλαφούτη
  4. Αφού τα δύο κέικ έχουν κρυώσει πλέον καλά ξεκινάει “η ώρα του παιδιού”.  Με μια μαρίζ απλώνουμε την πραλίνα φουντουκιού έτσι όπως είναι παχύρευστη πάνω στο κέικ και σκεπάζουμε με το δεύτερο κέικ. Καλύπτουμε με πραλίνα το επάνω μέρος και γύρω, γύρω ώστε να μην φαίνεται πια ίχνος από κέικ.
  5. Στρώνουμε τα maltesers κυκλικά, σαν σπίρα μέχρι να καλυφθεί και το κέντρο.
  6. Σπάμε τα KitKat και τα κολλάμε κάθετα γύρω από την τούρτα.
  7. Δένουμε με μια κορδέλα για να σταθεροποιηθούν και την αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει.
Photo: Δημήτρης Κοντάκος

Συνοδεύσαμε με σπιτική λεμονάδα, βυσσινάδα και παιδική σαμπάνια, εννοείται χωρίς αλκοόλ.

Ευτυχώς το ζήτησε η Έλενα και φωτογράφησα βιαστικά ένα κομμάτι για να φανεί το εσωτερικό.

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.