Χρωματιστά ζυμαράκια σαν κριτσινάκια, γράφει η Γιάννα

Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα ζυμαράκια σαν κριτσινάκια τα έφτιαχνα με την ζύμη που περίσσευε από τις πίτες όμως το κόλπο έπιασε και πλέον όταν έχω χρόνο φτιάχνω μερικά να υπάρχουν και αυτοσχεδιάζω ανάλογα με τα κέφια μου.

Στα πειράματα έχω κάνει διάφορους συνδυασμούς και όλοι έχουν βγει αρκετά νόστιμοι. Βάλε την φαντασία σου και διασκέδασέ το. Μόλις κρυώσουν μπορείς να τα αποθηκεύσεις σε μεταλλικό κουτί και να έχεις έτοιμα κριτσίνια για την δουλειά, για το κολατσιό ή ακόμη και για συνοδευτικά σε ποικιλίες τις βραδιές με την παρέα σου.


Συνδυασμοί
Ίσια κομμένα με κουρκουμά και στριφτά με κακάο.
  • Κόκκινο πιπέρι (πάπρικα), καπνιστό σε ξύλα οξιάς από την Αριδαία με σκόνη κουρκουμά
  • Βασιλικό με λιαστή ντομάτα
  • Ρίγανη με ελιά Καλαμών
  • Κακάο πικρό
  • Ιβίσκο και παντζάρι
Μεγάλα κριτσίνια με βασιλικό

Υλικά
  • 800γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400γρ. χλιαρό νερό (περίπου)
  • 80γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι Πάρου
  • 2 κουταλιές της σούπας κουρκουμά σε σκόνη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση
  • Ζυγίζω το αλεύρι και το κοσκινίζω σε μία μικρή λεκάνη.
  • Προσθέτω τα μπαχαρικά ή βότανα (κουρκουμά, κακάο, βασιλικό, ρίγανη κτλ) που θα δώσουν γεύση και τα ανακατεύω στο αλεύρι.
  • Προσθέτω αλάτι και πιπέρι.
  • Ανοίγω μία γούβα στο κέντρο και ρίχνω το ελαιόλαδο, ανακατεύω με το χέρι και προσθέτω σιγά -σιγά το χλιαρό νερό.
  • Ζυμώνω μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης, αν  χρειαστεί προσθέτω λίγο αλεύρι.
  • Πασπαλίζω με λίγο αλεύρι μία καθαρή επιφάνεια και τοποθετώ το ζυμαράκι για να ανοίξω το φύλλο.
  • Ανοίγω με τον πλάστη το φύλλο όσο πιο λεπτό μπορώ, όχι διάφανο.
  • Κόβω σε ακανόνιστα σχήματα, τα τοποθετώ σε μία λαμαρίνα με λαδόκολλα. Αν θέλω τα στρίβω και λίγο καθώς τα μεταφέρω.
  • Ψήνονται σε 20΄ περίπου, στους 150°C
  • Διατηρούνται σε μεταλλικά κουτιά για τουλάχιστον τρεις μήνες.

 

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, τελείωσε το σχολείο στην Καλαμάτα και σπούδασε γραφιστική με την οποία δεν ασχολήθηκε ποτέ. Δηλαδή περίπου ποτέ γιατί εργάστηκε 12 χρόνια στην παραγωγή νέων τεχνολογιών όπου ξαφνικά "το γύρισε" σε παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων. Ζει και αναπνέει για τη μονάκριβη Νεφέλη.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *