Φτιάξε δροσερό και τονωτικό τσάι της Εύβοιας με μέλι και λεμόνι… για το μπαλκόνι

Φτιάξε δροσερό και τονωτικό τσάι της Εύβοιας με μέλι και λεμόνι… για το μπαλκόνι

Αυτές τις ημέρες στην όμορφη Εύβοια τα μανάβικα έχουν στολιστεί με ντόπιο, φρεσκομαζεμένο τσάι από τα βουνά της. Είναι η ιδανική εποχή για να φτιάξεις δροσερό τσάι με λεμόνι και να απολαύσεις την ημέρα στο μπαλκόνι, στον κήπο, στη θάλασσα.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Sideritis euboea – Σιδηρίτιδα η ευβοϊκή και τόσο στην εμφάνιση όσο και στη γεύση διαφέρει από τα υπόλοιπα βουνίσια τσάγια της Κρήτης, του Ολύμπου, του Ταΰγετου, του Αγίου Όρους και του Παρνασσού. Χρωματικά και γευστικά μοιάζει περισσότερο με τον μαλοτήρα της Κρήτης το βλάχικο του Αγίου Όρους. Έχει όμως το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα.

Περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (2009) με τον χαρακτηρισμό Κινδυνεύον (ΕΝ). Διαβάστε περισσότερα: Greek Flora

Η διαδικασία είναι απλή και τα υλικά απλούστατα ενώ το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου τονωτικό με οποιαδήποτε ποικιλία επιλέξεις, οπότε γιατί να καταναλώσεις τα αφεψήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο όταν έχεις εναλλακτική λύση; Εγώ έφτιαξα δύο εκδοχές με τον ίδια διαδικασία με μόνη διαφορά την προσθήκη αποξηραμένου ιβίσκου που του έδωσε μια πιο λεμονάτη και ταυτόχρονα πικάντικη επίγευση. Έξτρα μπόνους με τον ιβίσκο το σούπερ κοκκινωπό, καλοκαιρινό χρώμα.



Υλικά
  • 4-5 κλωνάρια τσάι του βουνού
  • 1 λίτρο νερό
  • μισό λεμόνι ακέρωτο. Επειδή είναι δύσκολο να βρεθεί ακέρωτο αυτή την εποχή καλύτερα να χρησιμοποιήσεις μόνο το χυμό.
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι ανθέων ίσως και λίγο περισσότερο ανάλογα τα γούστα.

Διαδικασία
  1. Βράζω το νερό. Μόνο του, χωρίς το τσάι.
  2. Στην πρέσα τσαγιού (ή σε ένα μικρό κατσαρολάκι) προσθέτω το τσάι του βουνού, το λεμόνι και το βραστό νερό. Το αφήνω σκεπασμένο για περίπου 5′.
  3. Σουρώνω σε μία γυάλινη κανάτα και προσθέτω το μέλι ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθεί.
  4. Αφήνω να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και το μεταφέρω στο ψυγείο για να παγώσει.
Έτοιμο!

Σερβίρεται παγωμένο, κατευθείαν από το ψυγείο, με έξτρα παγάκια, λεμονόφλουδα και ότι άλλο κάνεις κέφι. Καλοκαίρι είναι άλλωστε… <3


 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γραφιστική επικοινωνία. Εργάστηκε 12 χρόνια στο μάρκετινγκ νεών τεχνολογιών και τα τελευταία 10 χρόνια παράγει καινοτόμα εδέσματα. Διδάσκει "Μαγειρικό Κόνσεπτ και Δημιουργία Προϊόντος" στο Μητροπολιτικό κολλέγιο. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu