Το κατσικάκι της Κυριακής, γράφει η Έφη.
Φώτο: Έφη Καϊσέρογλου

Το κατσικάκι της Κυριακής, γράφει η Έφη.

Το κατσικάκι της δικής μου Κυριακής είναι απλό. Σχετικά γρήγορο και το μυστικό του είναι να το συνοδεύεις με καλή παρέα και καλό κρασί. Όσο κι αν δεν το πιστεύεις είναι μια συνταγή του «ποδαριού». Τι εννοώ;
Είχα πάρει 1 κιλό κατσικάκι να μαγειρέψω, όταν κανονίστηκε έκτακτη επίσκεψη από φίλους. Τινάζεσαι γρήγορα απ την καρέκλα κι αρχίζεις να αναρωτιέσαι. Τι βάζεις μέσα για να μεγαλώσει η ποσότητα; Πάλι πατάτες; Πάλι φούρνος; Μα να μην δοκιμάσουμε και κάτι διαφορετικό;

Φώτο: Έφη Καϊσέρογλου

Ε! και προέκυψε αυτό. Κατσικάκι κοκκινιστό με μελιτζάνες κεδροκούκουτσα και καπνιστό αλάτι. Η αλήθεια είναι ότι φροντίζω πάντα να έχω σπίτι κάποια υλικά πέρα από ρίγανη και πιπέρι για της δημιουργίες της τελευταίας στιγμής.

Συνταγή:
– 1 κιλό κατσικάκι μπούτι ξεκοκαλισμένο κομμένο σε μικρές μεριδούλες.
– 6 μελιτζάνες Τσακώνικες
– 1 μεγάλο κρεμμύδι
– ντομάτα ανάλογα με την εποχή, φρέσκια ή και πελτέ
– λίγη ζάχαρη για την ντομάτα
– 8 μπαλάκια κεδροκούκουτσα
– 1 φύλλο δάφνης
– Καπνιστό αλάτι τόσο όσο να σου αρέσει η καπνίλα αλλιώς συμπληρώνεις με κανονικό (και πάντα για μένα) χοντρό ακατέργαστο.
– πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά προτίμηση.

Φώτο: Έφη Καϊσέρογλου

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι και σοτάρεις σε χαμηλή φωτιά για να μαλακώσει χωρίς να καεί.
Δυναμώνεις τη φωτιά λίγο και ρίχνεις το κρέας και συνεχίζεις μέχρι να θωρακιστεί καλά.
Έπειτα προσθέτεις και την ντομάτα και συνεχίζεις μέχρι να φύγουν τα υγρά.
Βάζεις τα κεδροκούκουτσα το φύλλο της δάφνης και νεράκι μέχρι να το σκεπάσει και αφήνεις να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
Μέχρι να γίνει το κατσικάκι καθαρίζεις από τη φλούδα τη μελιτζάνα την κόβεις σε κύβους την αλατίζεις και την τηγανίζεις.
Βάζεις χαρτί για να ρουφήξει τα πολλά λάδια και όταν είναι έτοιμο το κρέας το αλατίζεις με το καπνιστό αλάτι και πιπέρι και προσθέτεις με προσοχή τις μελιτζάνες αφήνοντας να σιγοβράσουν λίγα λεπτά και αυτές στη σάλτσα.
Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα για να μη διαλύσουν οι μελιτζάνες, απλά κουνάμε περιστροφικά την κατσαρόλα.

Φώτο: Έφη Καϊσέρογλου

Τα κεδροκουκούτσα μοιάζουν με το μπαχάρι. Είναι πιο μαλακά και έχουν ήπια γεύση. Ταιριάζουν πολύ με κόκκινες σάλτσες.

Efi Kaiseroglou

Η Εφη κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε για χρόνια μουσική, αλλά η καταγωγή και η οικογένεια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενασχόληση με την γαστρονομια. Απόφοιτη της le Monde, Ζαχαροπλάστης-ζαχαροτέχνης στο επάγγελμα, αλλά η μεγάλη αγάπη για τον "οινο" την έστειλαν σε ακόμη μια σχολή το WSPC. Λατρεύει να ταξιδεύει, να φωτογραφίζει και να μοιράζεται. Έχει μια κόρη την Αλκυόνη,που δίνει φως στην ύπαρξη της.

Αφήστε μια απάντηση