Σαν τραγανό πέστο με τσάγαλα και άνθη πασχαλιάς! Σαν άνοιξη δηλαδή, γράφει η Γιάννα

Τώρα που είναι άνοιξη και τα λουλούδια ανθίζουν και οι καρποί δεν έχουν ακόμη ωριμάσει φτιάξε δροσερό πέστο με τσάγαλα και αρωμάτισέ το με άνθη από πασχαλιές. Ναι! Πασχαλιές. Ναι, είναι βρώσιμες! Ναι! Ανώριμα, μωρά αμύγδαλα. Τα τσάγαλα.

Στην Άνοιξη λέμε ναι! Στη φύση λέμε ναι! Σε ότι αυτή μας χαρίζει απλόχερα και είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό λέμε ένα τεράστιο ΝΑΙ!

Αλλά είπαμε, δεν είμαστε ειδικοί διατροφολόγοι οπότε δεν μπαίνουμε σε διατροφικές λεπτομέρειες. Το σίγουρο και τσεκαρισμένο είναι πως τρώγονται ακίνδυνα. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα συναντήσεις μία πασχαλιά σε κάποιο κτήμα άδραξε την ευκαιρία να μυρίσεις το ντελικάτο άρωμά τους και να μασουλήσεις ένα ανθάκι. Έτσι, για την εμπειρία.

Τα άνθη της Πασχαλιάς λοιπόν είναι βρώσιμα. Τι γεύση έχουν; Θεόπικρη για κάποιους, απλώς πικρή για κάποιους άλλους. Όταν όμως τα ανακατέψεις με άριστης ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θα εκπλαγείς από την φρεσκάδα που χαρίζουν στον ουρανίσκο.

Τα τσάγαλα είναι τα αμύγδαλα που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει και τα μαζεύουμε πριν σκληρύνει το κέλυφος και γίνει σαν ξύλο. Τι γεύση έχουν; Δροσιάς! Είναι γεύση η δροσιά; Δεν είναι αλλά αυτή ήταν η πρώτη λέξη που μου ήρθε στο μυαλό. Είναι δροσερά σαν το καλοκαιρινό αγγούρι (περίπου), με ήπια γεύση τρυφερού αμύγδαλου, είναι τραγανά όσο πρέπει και έχουν μία χαρακτηριστική υπόξινη επίγευση που σε κάνει να θέλεις να δαγκώσεις και δεύτερο και τρίτο.

Όσο ήμασταν στο κτήμα έκρυψα μερικά στις τσέπες μου, σαν μικρό παιδί. Επέστρεψα στο σπίτι και τα περιεργάστηκα. Τι θα μπορούσα να κάνω με αυτά πέρα από ένα γλυκό κουταλιού; Α, ναι! Γίνονται λαχταριστό γλυκό κουταλιού σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Επειδή όμως κάποιοι δυσανασχετούν με τη χνουδωτή υφή τους, σκέφτηκα να πειραματιστώ με κάτι διαφορετικό.

Τα ψιλοέκοψα και τα πολτοποίησα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και πρόσθεσα μερικά ακόμη αρωματικά. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Δημιουργήθηκε ένα τραγανό, αρωματικό και δροσερό πέστο ιδανικό για να συνοδεύσει ένα ψητό λαυράκι ή μία τσιπούρα ή ακόμη και καπνιστή πέστροφα ή σολομό.

Ασφαλώς και δεν μέτρησα, γιατί δεν πίστευα ότι θα βγει κάτι πραγματικά νόστιμο. Θυμάμαι όμως ακριβώς τι έβαλα #μετομάτι


Υλικά
  • 20 τσάγαλα διαφόρων μεγεθών, όπως τα μάζεψα τυχαία από το δέντρο (αυτά που φαίνονται στην παραπάνω φωτογραφία).
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 5 φύλλα εστραγκόν
  • 10 άνθη πασχαλιάς
  • 50γρ. περίπου εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, Κορωνέικης ποικιλίας
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση
  1. Έπλυνα με άφθονο νερό τα τσάγαλα και αφαίρεσα με το χέρι το ξυλαράκι στην άκρη.
  2. Τα έκοψα σε ροδέλες και τα έβαλα στο μικρό μίξερ με τον σιδερένιο κόφτη.
  3. Ψιλοέκοψα το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα φύλλα εστραγκόν και τα πρόσθεσα.
  4. Συμπλήρωσα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και άφησα να χτυπηθεί καλά για περίπου 5΄.
  5. Πρόσθεσα άνθη πασχαλιάς και ανακάτεψα απαλά με μία σπάτουλα.
  6. Έτριψα λίγο φρέσκο θυμάρι που είχα μαζέψει, στόλισα με μερικά ακόμη ανθάκια πασχαλιάς και Έτοιμο!


 

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, τελείωσε το σχολείο στην Καλαμάτα και σπούδασε γραφιστική με την οποία δεν ασχολήθηκε ποτέ. Δηλαδή περίπου ποτέ γιατί εργάστηκε 12 χρόνια στην παραγωγή νέων τεχνολογιών όπου ξαφνικά "το γύρισε" σε παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων. Ζει και αναπνέει για τη μονάκριβη Νεφέλη.
2 comments
  1. […] του κουταλιού, τουρσί, όπως προτείνει ο Παναγιώτης , πέστο, όπως το έφτιαξε η Γιάννα, σούπα, όπως με πληροφόρησαν […]

  2. […] του κουταλιού, τουρσί, όπως προτείνει ο Παναγιώτης , πέστο, όπως το έφτιαξε η Γιάννα, σούπα, όπως με πληροφόρησαν […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *