You are currently viewing Οταν λέω ντομάτα να βγαίνεις, γράφει η Έφη.

Οταν λέω ντομάτα να βγαίνεις, γράφει η Έφη.

Σκέφτηκες ποτέ πόσα πολλά και υπέροχα φαγητά μπορείς να φτιάξεις με μια ντομάτα; Μη σκεφτείς. Άπειρα!
Σκέφτηκες όμως ποτέ πόσες ποικιλίες ντομάτας υπάρχουν στον πλανήτη;

ντομάτα

Κόκκινη την ήξερα και στρογγυλή και η γιαγιά μου στις σάλτσες έβαζε την πομοντόρο.
Κι ύστερα ήρθε στη ζωή μας και το ντοματάκι το τσέρι και το βελανίδι.
Και για να μην τα πολυλογώ, όταν ήμουν μικρή ότι πιο σπάνιο είχα ακούσει σε όνομα ήταν η Μάτα η ντομάτα του Τριβιζά.

Αργότερα που μεγάλωσα και περιπλανιόμουν στις λαϊκές αγορές της αγαπημένης μου πόλης ανακάλυψα ότι αυτός ο καρπός δεν είναι μόνο κόκκινος και στρογγυλός αλλά και πορτοκαλί και μαύρος και ροδί και πράσινη ζέβρα, και μακρόστενη και με πολλές λεπτές πτυχές και και και και….

Τα ονόματα αυτών δε;
Σαν Μαρτσάνο, Κουμάτο, τσεροκι, Μονσερατ, Μορτγκάτ Ζλίφτερ, zapotec, black trifela, speckled Roman, green zebra, και και και…
Φαντάσου μόνο να πήγαινες το πρωί στην λαϊκή και να ‘χες πρόσβαση σε τόσες ποικιλίες. Πόσες γεύσεις πόσα αρώματα, μαγειρική έμπνευση, σαλάτες, σάλτσες, γλυκά…

Ήταν αδύνατο να φορτώσω το αεροπλάνο ντομάτες και γύρισα έτσι, με μερικές φωτογραφίες και τη λαχτάρα να είχα την επιλογή όπως κάποιοι άλλοι λαοί, να απολαμβάνω κάθε μέρα κι από μια.

Efi Kaiseroglou

Η Εφη κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε για χρόνια μουσική, αλλά η καταγωγή και η οικογένεια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενασχόληση με την γαστρονομια. Απόφοιτη της le Monde, Ζαχαροπλάστης-ζαχαροτέχνης στο επάγγελμα, αλλά η μεγάλη αγάπη για τον "οινο" την έστειλαν σε ακόμη μια σχολή το WSPC. Λατρεύει να ταξιδεύει, να φωτογραφίζει και να μοιράζεται. Έχει μια κόρη την Αλκυόνη,που δίνει φως στην ύπαρξη της.