Μπισκότα βουτύρου με πικρό κακάο και ξύσμα πορτοκαλιού, γράφει η Γιάννα

Μπισκότα βουτύρου με πικρό κακάο και ξύσμα πορτοκαλιού, γράφει η Γιάννα

Νόστιμα μπισκοτάκια, ειδικά αν σου αρέσει το πικρό κακάο σε σκόνη γιατί εδώ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν το προσθέτεις μέσα στη ζύμη οπότε έχεις 100% γεύση και ποιότητα γι΄αυτό φρόντισε να επιλέξεις το καλύτερο.

Υλικά για περίπου 1,5 κιλό μπισκότα
  • 300γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250γρ. ζάχαρη άχνη ή λευκή κρυσταλλική ή ζάχαρη καρύδας. Τα έχω φτιάξει και με τις τρεις ποιότητες. Με την άχνη είναι πιο μαλακά, με την λευκή κρυσταλλική πιο τραγανά και με την ζάχαρη καρύδας πιο νόστιμα αλλά οι κόκκοι δεν διαλύονται καλά και φαίνονται στη ζύμη.
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 120γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι
  • 60γρ. γάλα πλήρες
  • 3γρ βανίλια
  • 2 αυγά
  • 5γρ. σόδα μαγειρικής
  • 5γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση
  1. Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.
  2. Προσθέτουμε διαδοχικά τα δύο αυγά, το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και την βανίλια.
  3. Στύβουμε τα πορτοκάλια και διαλύουμε στο χυμό την σόδα, με προσοχή γιατί φουσκώνει.
  4. Προσθέτουμε τον χυμό στον κάδο του μίξερ και αφήνουμε να ενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Προσθέτουμε στον κάδο το 1/3 από το αλεύρι στο οποίο έχουμε ανακατέψει το μπέικιν πάουντερ, εκτός αν έχετε μεγάλο κάδο οπότε ρίχνετε όλη την ποσότητα.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία λεκάνη και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα όμορφο ζυμαράκι.
  7. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με κακάο και τοποθετούμε πάνω το βουτυρένιο ζυμαράκι.
  8. Απλώνουμε την ζύμη με τον πλάστη μέχρι να φτάσει το ύψος 2εκ περίπου.
  9. Πασπαλίζουμε το επάνω μέρος με πικρό κακάο.
  10. Ξεχωρίζουμε με ένα μικρό κουπάτ τα μπισκοτάκια. Επέλεξα το ολοστρόγγυλο αλλά θα είναι εξίσου όμορφα με οποιοδήποτε άλλο σχήμα, αρκεί να είναι μικρό σε μέγεθος. Τα μεταφέρουμε στη λαμαρίνα με τη λαδόκολλα.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 150oC για περίπου 25′. Αν δεν είστε σίγουροι για το ψήσιμο δοκιμάστε να πατήσετε ελαφριά ένα. Αν «πατιέται» τότε χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμη.
  12. Έτοιμα. Διατηρούνται σε μεταλλικό ή γυάλινο βάζο για περίπου 1 μήνα.

Σχετικά Άρθρα

 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γραφιστική επικοινωνία. Εργάστηκε 12 χρόνια στο μάρκετινγκ νεών τεχνολογιών και τα τελευταία 10 χρόνια παράγει καινοτόμα εδέσματα. Διδάσκει "Μαγειρικό Κόνσεπτ και Δημιουργία Προϊόντος" στο Μητροπολιτικό κολλέγιο. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση