You are currently viewing Μελομακάρονα με Ζάχαρη Καρύδας και Μέλι, γράφει η Γιάννα.

Μελομακάρονα με Ζάχαρη Καρύδας και Μέλι, γράφει η Γιάννα.

Με τη ζάχαρη καρύδας γνωριστήκαμε όταν έφτιαξα τη δική μου Πραλίνα φουντουκιού με ελαιόλαδο, αγαπηθήκαμε όταν έφτιαξα μαρμελάδα μπανάνα και ερωτευτήκαμε  όταν έφτιαξα αυτά τα μελομακάρονα. Έφτασε πρόσφατα στην ελληνική αγορά και έχει ήδη κερδίσει τις καρδιές όσων την έχουν δοκιμάσει, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου.

Φτιάχνοντας για δεύτερη φορά φέτος μελομακάρονα με τη γνωστή συνταγή που χρησιμοποιούσα πάντα για στο σπίτι, αλλά κυρίως για το εργαστήριό μου, αντικατέστησα τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη με ζάχαρη καρύδας. Για να είμαι ειλικρινής δεν είχα χρησιμοποιήσει ποτέ καστανή ζάχαρη γιατί έχει τόσο έντονα μυρωδικά το ζυμάρι που χάνεται η ιδιαίτερη γεύση της. Όμως η ζάχαρη καρύδας δεν έχει ούτε την ίδια γεύση, ούτε την ίδια ακριβώς συμπεριφορά.

Σε αυτή τη συνταγή επέλεξα μπράντι 3* και όχι 5* γιατί δεν ήθελα να καλύψει την ιδιαίτερη γεύση της ζάχαρης καρύδας.

Τέλος, αφαίρεσα αρκετή ποσότητα γαρίφαλου και πρόσθεσα μοσχοκάρυδο.


Υλικά για περίπου 3 κιλά μελομακάρονα (όσα δείχνει η πιατέλα της φωτογραφίας)

Για τα μελομακάρονα

  • 900 έως 1000γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ανάλογα με την μάρκα που θα επιλέξετε).
  • 150γρ ζάχαρη Καρύδας βιολογική
  • 250 γρ. χυμός πορτοκάλι
  • 320 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • 5 γρ. κανέλλα Κεϋλάνης σκόνη
  • 5 γρ. μοσχοκάρυδο σκόνη
  • 2γρ. γαρίφαλο σκόνη
  • 50 γρ Brandy 3*
  • 10 γρ. μπείκιν πάουντερ
  • 5 γρ. σόδα μαγειρικής

Για το σιρόπι

  • 500γρ νερό
  • 700 γρ. μέλι ανθέων
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
  • 1 λεμόνι κομμένο στη μέση
  • 3-4 ξυλάκια κανέλα Ινδίας (εναλλακτικά Κεϋλάνης, ποτέ Κασσία)
  • και καρύδια για πασπάλισμα, με ελάχιστο μπαχάρι σε σκόνη (προαιρετικά).

Εκτέλεση

  1. Σε μία λεκάνη ανακατεύω καλά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με τη ζάχαρη καρύδας. Μην περιμένετε να λιώσει. Δεν έχει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά με τη λευκή. Χρησιμοποίησα το μίξερ χειρός και όχι το μεγάλο μίξερ και δεν παρατήρησα κανένα πρόβλημα στο ζυμαράκι.

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία το ελαιόλαδο που χρησιμοποιώ είναι ακόμη θαμπό γιατί είναι φρέσκο. Εδώ η ζάχαρη καρύδας συνεργάζεται αρμονικά με την έντονη γεύση της ελιάς με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα νόστιμο κουλουράκι χωρίς να υπερισχύει η γεύση του λαδιού.

2. Στύβω και ζυγίζω 250γρ χυμό πορτοκάλι χωρίς να το σουρώσω, τα μεταφέρω σε μία κανάτα και ζυγίζω 50γρ. μπράντι 3*. Προσθέτω την σόδα μαγειρικής και ανακατεύω πάνω από τη μπασίνα, γιατί η σόδα φουσκώνει και μπορεί να λερωθείτε.

3. Προσθέτω τα υπόλοιπα μυρωδικά και ανακατεύω. Μην ανησυχείτε εάν η ζάχαρη καρύδας παραμείνει στον πάτο γιατί θα συνεχίσετε το ανακάτεμα μόλις προστεθεί το αλεύρι.

4. Κοσκινίζω το αλεύρι, προσθέτω το μπέικιν πάουντερ και ρίχνω διαδοχικά το αλεύρι στα υγρά. Το ζυμάρι θα είναι έτοιμο όταν πλέον ξεκολλάει από τα χέρια και καθαρίζει την λεκάνη.

5. Προθερμαίνω το φούρνο στον αέρα, στους 150ºC και ετοιμάζω την κατσαρόλα για το σιρόπι. Αφήνω να βράσει το νερό με τα μυρωδικά, το λεμόνι και το πορτοκάλι. Μόλις βράσουν καλά, σβήνω τη εστία, προσθέτω το ανθόμελο και ανακατεύω μέχρι να λιώσει. Το αφήνω στην εστία για να διατηρηθεί ζεστό. Το μέλι δεν βράζει για να μη χαθούν οι ιδιότητές του, απλώς ζεσταίνεται.

6. Πλάθω μικρά κουλουράκια περίπου 10-11γρ σε μακρόστενα σχήματα, τα τοποθετώ με απόσταση περίπου 3-4εκ το ένα από το άλλο και τρυπάω το επάνω μέρος με ένα πιρούνι. Θα βγουν περίπου 4 λαμαρίνες.

7. Ψήνω στους 150ºC για περίπου 20-25΄ ανάλογα με το φούρνο και εξετάζω αν έχει πάρει χρώμα ο πάτος του μελομακάρονου. Προσοχή να μην παραψηθούν γιατί δεν θα μελώσουν σωστά.

8.  Όταν είναι πλέον ψημένα τα ρίχνω στην κατσαρόλα με το σιρόπι. Ζεστό με ζεστό, όχι καυτό, ούτε κρύο. Αφήνω για 1 ή 2′ να σιροπιαστούν, δοκιμάζοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα και τα τοποθετώ στην πιατέλα.

9. Σε ένα γουδί σπάω τα καρύδια, επιμένω σε φρέσκα ελληνικά που δεν ταγγίζουν και είναι πεντανόστιμα, αρωματίζω με λίγο τριμμένο μπαχάρι και πασπαλίζω τα μελομακάρονα ώστε να κολλήσει όσο είναι ακόμη ζεστά.

Αυτό ήταν! Καλές γιορτές με υγεία και αγάπη! Όλα τ΄άλλα βρίσκονται <3


Σχετικά Άρθρα

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.