You are currently viewing Μαρμελάδα Λεμόνι με Αγουρέλαιο, γράφει η Γιάννα.
Φώτο: Γιάννης Βαρουχάκης

Μαρμελάδα Λεμόνι με Αγουρέλαιο, γράφει η Γιάννα.

Ο συνδυασμός του λεμονιού με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ακαταμάχητος. Ειδικά όταν τα λεμόνια είναι κομμένα από το διπλανό ελαιώνα και τα κάνεις μαρμελάδα λεμόνι με αγουρέλαιο.

Αυτή η μαρμελάδα έκανε το ντεμπούτο της το πάσχα του 2009, στην παραλία της Γιάλοβας, στολισμένη με τα χρώματα της Πυλιακής γης.

Το 2010 ομόρφυνε τα ράφια του διασημότερου ντελικατέσεν της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια ταξίδεψε σε πολλά σπουδαία σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, ώσπου το 2014 βραβεύτηκε με αστέρι Great Taste στα Όσκαρ της Γεύσης.

Θυμίζει το αγγλικό lemon curd, αλλά στην μεσογειακή του εκδοχή, μια που αντί για βούτυρο περιέχει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ιδανικά αγουρέλαιο.

μαρμελάδα λεμίνι με αγουρέλαιο
Φωτο: www.studiom.gr Food styling: Μάκης Γεωργιάδης

Υλικά

  • 5 χοντρόφλουδα λεμόνια, ακέρωτα
  • 1 κιλό λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι

50 ml έξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο


Εκτέλεση για Μαρμελάδα Λεμόνι με αγουρέλαιο

  1. Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια. Με το ειδικό εργαλείο, ένα κοφτερό μαχαίρι ή στον τρίφτη, αφαιρούμε το ξύσμα από τα λεμόνια. Κρατάμε το ξύσμα από 1 λεμόνι χωριστά.
  2. Ξεφλουδίζουμε τα λεμόνια (το λευκό μέρος της φλούδας) και κρατάμε χωριστά τις φλούδες από την ψίχα.
  3. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τις φλούδες, καλύπτουμε με νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό.
  4. Σουρώνουμε τις φλούδες και τις αφήνουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό για 12 ώρες. Αν δεν θέλουμε να είναι έντονη η σπιρτάδα του λεμονιού, αλλάζουμε νερό κάθε 3 ή 4 ώρες.
  5. Ζυγίζουμε τις φλούδες και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει με νερό ίσο με το μισό βάρος τους.
  6. Στύβουμε την ψίχα που έχουμε κρατήσει (αν στίβεται γιατί συνήθως είναι στεγνά) και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
  7. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Όσο βράζει, αν χρειαστεί, ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.
  8. Αφήνουμε να βράσει για περίπου 30 λεπτά, μέχρι οι φλούδες να γίνουν σχεδόν διάφανες.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με ένα μίξερ χειρός (ή στο μούλτι τμηματικά) πολτοποιούμε μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα, σαν πουρές.
  10. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με τον πουρέ σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα από το 1 λεμόνι (που έχουμε κρατήσει).
  11. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει μια καλή βράση.
  12. Μόλις το μείγμα γίνει πηχτό και ομοιογενές, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  13. Προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε για 2 λεπτά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο ακόμη.
  14. Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
μαρμελάδα λεμόνι με αγουρέλαιο σε βαζάκια
Μαρμελάδα λεμόνι με αγουρέλαιο σε βαζάκια. Ανάποδα, μέχρι να κρυώσουν για να ολοκληρωθεί η παστερίωση και να επιτύχετε μεγάλη διάρκεια ζωής.

Καταλήγοντας

Επειδή το λεμόνι περιέχει πολλή πηκτίνη, η μαρμελάδα λεμόνι με αγουρέλαιο μπορεί να πήξει πολύ γρήγορα προτού βράσει καλά το φρούτο. Σε αυτή την περίπτωση, προσθέστε μισή κούπα νερό και ανακατέψτε καλά.

Αν θέλετε τη μαρμελάδα πιο γλυκιά, προσθέστε περισσότερη ζάχαρη και αντίστοιχη ποσότητα νερού.


Κεντρική φώτο: Γιάννης Βαρουχάκης
Η συνταγή δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο περιοδικό Αλάτι & Πιπέρι.

Αν ψάχνετε άλλη συνταγή για μαρμελάδα, δείτε εδώ!

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.