You are currently viewing Κ – όπως όχι άλλο κάρβουνο, γράφει ο Δημήτρης.

Κ – όπως όχι άλλο κάρβουνο, γράφει ο Δημήτρης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως να μορφοποιήθηκε προσωρινά στο πρόσωπο του αείμνηστου Νίκου Κούρκουλου αναφώνησε στις χώρες μέλη: όχι άλλο κάρβουνο!

Αναρωτιέμαι εδώ και καιρό γιατί δεν μπορώ να βρω Ελληνικό κάρβουνο για την ψηστιέρα. Όπου πάω, βρίσκω κάρβουνο Κούβας ή Ινδονησίας!

Σήμερα έμαθα τον λόγο: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγόρευσε την παραγωγή κάρβουνου στις χώρες μέλη. Και επειδή οι γραφειοκράτες των Βρυξελών είναι κουφ@λες, δεν το απαγόρευσαν ακριβώς, αλλά οι όροι και οι προϋποθέσεις που έβαλαν είναι τόσο σκ@τ@, που ούτε η Βουλγαρία δεν βγάζει πια κάρβουνα. – Το σχόλιο για την Βουλγαρία δεν έχει υποτιμητική χροιά, απλά υποδηλώνει ότι η οικονομία της συγκεκριμένης χώρας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε παραγωγικές δραστηριότητες που δεν είναι εντάσεως κεφαλαίου. Άρα το να της στερείς το δικαίωμα παραγωγής κάρβουνου (με βασικό πελάτη την Ελληνική αγορά), είναι ένα πλήγμα για την οικονομία της.

όχι άλλο κάρβουνο
Ο Νίκος Κούρκουλος στην γνωστή ταινία αναφωνεί: Όχι άλλο κάρβουνο!

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου συνωμοσιολόγο, αλλά η απαγόρευση αυτή με ξεπερνάει: Πολύ απλά, -σκέφτομαι (???) – σε αντάλλαγμα της ελευθεριότητας (όχι ελευθερίας) διακίνησης των βιομηχανικών προϊόντων των βιομηχανικών χωρών της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία κλπ), πρέπει να εισάγουμε κάρβουνο από την Κούβα και την Ινδονησία! Πούρα* ναι…. Αλλά όχι άλλο κάρβουνο!

Με απλά λόγια: κάποιες χώρες, για να επιτρέπουν  τις εισαγωγές ευρωπαϊκών βιομηχανικών προιόντων με χαμηλούς δασμούς, ζητούν ανταλλάγματα. Όπως για παράδειγμα, να αποθαρρύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα κράτη μέλη της να παράγουν ομοειδή προιόντα με αυτά που παράγει το κράτος – στόχος εξαγωγών.

Μια που το λόμπι των βιομηχάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ ισχυρό, φυσικά και λαμβάνονται αποφάσεις υπέρ τους, οι οποίες όμως αφανίζουν ολόκληρους κλάδους άλλων δραστηριοτήτων. Έτσι εξαφανίστηκαν και τα ευρωπαϊκά κάρβουνα!

* Λατρεύω τα πούρα. Ειδικά της Κούβας. Για να μην παρεξηγηθούμε κιόλας…

Dimitris Fragkoulis

Ο Δημήτρης Φραγκούλης γεννήθηκε και μεγάλωσε (?) στην Αθήνα. Σπούδασε στο Μόναχο, την Αθήνα και την Βιέννη. Δούλεψε στην Τηλεόραση, τον Κινηματογράφο και τη Διαφήμιση. Μετά έμπλeξε με το Internet. Προσπάθησε να γλυτώσει από αυτό ασχολούμενος με τα τρόφιμα. Καμμία ελπίδα. Έχει τρία παιδιά και δύο σκυλιά.