Κυδώνι γλυκό κουταλιού, γράφει η Γιάννα.

Κυδώνι γλυκό κουταλιού, γράφει η Γιάννα.

Αν είχες έστω μια χρυσοχέρα στην οικογένεια, σίγουρα θα είχες κι ένα βαζάκι στο ντουλάπι. Αν πάλι δεν είχες την τύχη, τότε είναι η ευκαιρία να πειραματιστείς. Το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι αυτό σίγουρα θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο.

Υλικά
1 κιλό κυδώνια
χυμός από 1 λεμόνι + ½ κ.γ. επιπλέον (για το βράσιμο)
400 ml νερό
1 κιλό λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
φλούδα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
3 φύλλα φρέσκιας αρμπαρόριζας (προαιρετικά)
50 γρ. λευκά αμύγδαλα, ωμά 

Εκτέλεση
Γεμίζουμε μια λεκάνη με νερό και ρίχνουμε τον χυμό του ενός λεμονιού.
Πλένουμε με άφθονο νερό τα κυδώνια και τα τρίβουμε πολύ καλά να φύγει όλο το χνούδι από τις φλούδες τους (αν έχουν). Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τις ίνες (τα κρατάμε στην άκρη) και κόβουμε την ψίχα σε λεπτά ραβδάκια (ζουλιέν).
Ρίχνουμε την ψίχα στη λεκάνη με το νερό και τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσει και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να καθαρίσουμε και να κόψουμε όλα τα κυδώνια. Γεμίζουμε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό και το αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά.
Σουρώνουμε τα κομμένα κυδώνια, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο χωρίς όμως να λιώσουν. Με ένα πιρούνι δοκιμάζουμε λίγο, αν είναι έτοιμα τα αποσύρουμε και τα σουρώνουμε. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού.
Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει βράση. Προσθέτουμε τα κυδώνια και βράζουμε για 15-20 λεπτά, ξαφρίζοντας συνεχώς με τρυπητή κουτάλα. Προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Με ένα κουταλάκι βγάζουμε λίγο γλυκό και σιρόπι σε ένα πιατάκι.
Αν το σιρόπι τρέχει σαν «κλωστή» (συνεχόμενη ροή) και το φρούτο έχει πάρει ένα λαμπερό, πορτοκαλοκόκκινο χρώμα, είναι έτοιμο.
Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και βράζουμε για 1 λεπτό ακόμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αποθηκεύουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.

Αλλές πληροφορίες: Τον Οκτώβριο τα κυδώνια είναι ακόμη σκληρά και χρειάζονται πρώτα βράσιμο για να μαλακώσουν. Από τον Νοέμβριο και μετά, που είναι πιο ώριμα, μπορείτε να φτιάξετε το γλυκό παρακάμπτοντας τη διαδικασία με το βράσιμο και να τα προσθέσετε κατευθείαν στην κατσαρόλα με το σιρόπι.
Κρατήστε στην κατάψυξη τις φλούδες και τα κουκούτσια για μελλοντικές χρήσεις. Το κυδώνι είναι πλούσιο σε φυσική πηκτίνη και διευκολύνει στο δέσιμο των μαρμελάδων.

Η συνταγή δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο περιοδικό Αλάτι & Πιπέρι

Φωτογραφία: www.studiom.gr
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι καθηγήτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση