Κρασοκούλουρα κανέλας με ελαιόλαδο, γράφει η Γιάννα.

Κρασοκούλουρα κανέλας με ελαιόλαδο, γράφει η Γιάννα.

Μπορείς να το πεις και λαδοκούλουρο κανέλας με κρασί ή κρασοκούλουρο κανέλας με ελαιόλαδο αφού η αναλογία είναι ίση.

Αγαπημένο κουλουράκι για τον καφέ και ακόμη πιο αγαπημένο κουλουράκι για τα παιδιά. Μη σε φοβίσει το κρασί γιατί έχει ψηθεί τόσο, όσο χρειάζεται για να εξαφανιστεί κάθε ίχνος αλκοόλ.

Και δεν το λέω τυχαία γιατί στην Πυλιακή γη για τις ανάγκες του HACCP και της τυποποίησης έγιναν πολλές εργαστηριακές αναλύσεις. Ναι, είναι το κουλουράκι – σήμα κατατεθέν της Πυλιακής γης. Μια συνταγή σαν οικογενειακό κειμήλιο από μία θεία μας αγαπημένη.

Αν θέλεις να έχεις πάντα κρυμμένο ένα κουλουράκι στο σπίτι για τον ξαφνικό επισκέπτη, αυτό θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο.

Υλικά

400 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
500 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική ή 500γρ ζάχαρη καρύδας
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλο
100 γρ. σουσάμι
400 ml κόκκινο ξηρό κρασί
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το σουσάμι και τα ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κρασί, διαλύουμε μέσα τη σόδα και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C (στον αέρα). Πλάθουμε τη ζύμη σε πολύ μικρά κουλουράκια μεγέθους 2 εκ. (σε σχήματα της αρεσκείας μας), τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά.

TIPS: Αν η ζύμη σάς φαίνεται σφιχτή, προσθέστε λίγο παραπάνω λάδι.
Αν πλάσετε μεγαλύτερα τα κουλουράκια, θα αυξήσετε και τον χρόνο ψησίματος ανάλογα (5-10 λεπτά).
Για να διατηρηθούν τα κουλουράκια φρέσκα και τραγανά, αποθηκεύστε τα σε γυάλινο βάζο ή μεταλλικό κουτί.

Η συνταγή δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο περιοδικό Αλάτι & Πιπέρι
Συνταγή: Ιωάννα Μπαλαφούτη
Φωτογραφία: www.studiom.gr
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι καθηγήτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση