Κουλουράκια Πορτοκαλιού, γράφει η Γιάννα.

Κουλουράκια Πορτοκαλιού, γράφει η Γιάννα.

Η συνταγή της μαμάς, της γιαγιάς, ίσως και της προγιαγιάς. Έχω βρει αναφορές σε αρκετά βιβλία συνταγών.  Προτιμώ τα πλεξιδάκια γιατί είναι συνεργάσιμη-ελαστική η ζύμη και βγαίνουν όμορφα.
Ιδανική συνταγή για να φτιάξετε μαζί με μικρά παιδιά και να χρησιμοποιήσετε κουπ-ατ.

Υλικά
200 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
400 ml έ.π. ελαιόλαδο
400 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
1 βανιλίνη ή 4 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ. κανέλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα και ανακατεύουμε με μεγάλο κουτάλι, μέχρι να διαλυθεί η σόδα. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τη βανίλια και την κανέλα. Ανακατεύουμε με σύρμα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε τον χυμό με τη σόδα και το ξύσμα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ελαφρά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε λεκάνη και ανακατεύουμε με τα χέρια, μέχρι να δημιουργηθεί μια εύπλαστη, σχετικά σφιχτή, ζύμη. Αν είναι ελαφρώς υγρή, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. αλεύρι ακόμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C (στον αέρα). Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε λαδόκολλα φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια. Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρές πλεξούδες, σαλιγκαράκια ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε, τα τοποθετούμε στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά.

Φροντίστε τα κουλουράκια σας να είναι ισομεγέθη (φτιαγμένα από την ίδια ποσότητα ζύμης), ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.

Η συνταγή δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο περιοδικό Αλάτι & Πιπέρι
http://www.alatikaipiperi.gr/syntages/piato/glyka/537-koulourakia-portokaliou

Φωτογραφία: www.studiom.gr
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γραφιστική επικοινωνία. Εργάστηκε 12 χρόνια στο μάρκετινγκ νεών τεχνολογιών και τα τελευταία 10 χρόνια παράγει καινοτόμα εδέσματα. Διδάσκει "Μαγειρικό Κόνσεπτ και Δημιουργία Προϊόντος" στο Μητροπολιτικό κολλέγιο. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

This Post Has One Comment

  1. Τα λατρεμενα μου.Να πως θα βγει ο χειμώνας και στο σχολείο και στην δουλειά!

Αφήστε μια απάντηση