Κοτόπουλο με πιλάφι ή αλλιώς Tavuklu pilav από το Βόσπορο, γράφει η Έφη.
Tavuklu pilav από το Βόσπορο

Κοτόπουλο με πιλάφι ή αλλιώς Tavuklu pilav από το Βόσπορο, γράφει η Έφη.

Αν έχεις περπατήσει ποτέ στο Βόσπορο σίγουρα θα το θυμάσαι ακόμη. Ένα τοπίο μαγικό που μαγνητίζει το βλέμμα. Θυμάσαι μήπως ένα από τα πιο όμορφα street food της περιοχής; Ένα γυάλινο κουβούκλιο γεμάτο ρύζι με λίγα ρεβίθια και από πάνω κομματάκια κοτόπουλου. Ακούγεται και είναι τόσο απλό μα είναι τόσο μα τόσο νόστιμο.

Το όνομα τού Tavuklu pilav και η συνταγή τόσο απλή που ίσως να μην σου πέρναγε απ το μυαλό ποτέ να τη φτιάξεις.

Μου ήρθε στο μυαλό από ένα διάλογο που διάβασα στο Facebook, που λόγος γινόταν για τον λαπά… τι κάνεις όταν είσαι ασθενής δεν μπορείς να φας αλλά θες και κάτι νόστιμο;

Εδώ η συνταγή, χωρίς τα ρεβίθια, όπως την έχω αυτή και πάρα πολλές άλλες προίκα απ’τη γιαγιά μου την Κυρία Ευφημία Αλγιανάκογλου.

photo: Έφη Καϊσέρογλου

Υλικά:
– Ένα κοτόπουλο
– Ρύζι κίτρινο
– αλάτι
– φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-ελαιόλαδο ή βούτυρο φρέσκο. Ή και τα δύο μαζί.

Εκτέλεση:
Βάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα με νερό και αλάτι να βράσει, όχι υπερβολικό νερό. Καλύτερα μην το καλύψει, το κοτόπουλο ώστε στο τέλος να μείνουν περίπου δύο με τρία ποτήρια νερό. Σε σιγανή φωτιά για πάνω από μια ώρα για να λιώσει το κοτόπουλο. Μετράμε πόσο ζωμός μας έχει μείνει. Αν έχουμε δύο ποτήρια (μπορεί και δυόμιση), θα χρειαστούμε ένα ποτήρι ρύζι. Να προτιμήσεις να μην συμπληρώσεις νερό να μην χάσει ο ζωμός την γεύση του.

photo: Έφη Καϊσέρογλου

Σε άδεια κατσαρόλα βάζεις λάδι ή βούτυρο ή αν θες και τα δύο μαζί, έχουν υπέροχο άρωμα και σοτάρεις για λίγα λεπτά το ρύζι μέχρι να γυαλίσει. Έπειτα προσθέτεις σιγά σιγά απ το ζεστό ζωμό στο ρύζι να βράσει για ένα λεπτό, σβήνεις τη φωτιά και το αφήνεις επάνω στη ζέστη εστία να γίνει μόνο του. Αν έχεις γκάζι απλά χαμήλωσε τη φωτιά πάρα πολύ μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

Μην τσιγκουνευτείς το αλάτι του πάει πολύ. Όταν γίνει το πιλάφι, καθαρίζεις και ψιλοκόβεις το κοτόπουλο και το σερβίρεις από πάνω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

photo: Έφη Καϊσέρογλου

*Στόχος και ομορφιά αυτού του φαγητού είναι ο έντονος ζωμός. Δεν θα προτείνω να βάλεις κύβο, μπορείς όμως να βάλεις αν έχεις έξτρα κομμάτια κόκαλα από άλλο κοτόπουλο που μπορεί να κράτησες για κάτι άλλο.

Efi Kaiseroglou

Η Εφη κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε για χρόνια μουσική, αλλά η καταγωγή και η οικογένεια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενασχόληση με την γαστρονομια. Απόφοιτη της le Monde, Ζαχαροπλάστης-ζαχαροτέχνης στο επάγγελμα, αλλά η μεγάλη αγάπη για τον "οινο" την έστειλαν σε ακόμη μια σχολή το WSPC. Λατρεύει να ταξιδεύει, να φωτογραφίζει και να μοιράζεται. Έχει μια κόρη την Αλκυόνη,που δίνει φως στην ύπαρξη της.

Αφήστε μια απάντηση