Κολοκυθόπιτα με καυτερή σοκολάτα και ζύμη από κακάο, γράφει η Γιάννα

Κολοκυθόπιτα με καυτερή σοκολάτα και ζύμη από κακάο, γράφει η Γιάννα

Μία παραδοσιακή γλυκιά κολοκυθόπιτα ξεκίνησα να φτιάχνω… αλλά επειδή αγαπάμε οικογενειακώς την σοκολάτα σκέφτηκα να πειραματιστώ συνδυάζοντάς τα μαζί. Και πέτυχε!

Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής η παραδοσιακή κολοκυθόπιτα που έφτιαχνε η γιαγιά μου στη Μεσσηνία δεν ήταν η αγαπημένη μου, παρόλο που οι νύφες τρελαινόντουσαν από χαρά κάθε φορά που μας έφτιαχνε. Η μόνη νόστιμη, γευστική ανάμνηση που έχω είναι η στιγμή που έπαιρνα ένα κομμάτι με το χέρι, όπως ήταν ζεστή και ενώ διαλυόταν η γέμιση ξεχώριζα τις μαύρες σταφιδούλες για να χαρώ την γλύκα τους.

Η αλήθεια είναι ότι γυρνάει στο μυαλό μου αρκετές μέρες ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστώ την κολοκύθα γιατί ήθελα να διατηρήσω την χαρακτηριστική γλύκα και την δροσιά της γεύσης της. Θα θυσίαζα μόνο το λαμπερό της χρώμα αλλά όταν μιλάμε για σοκολάτα κανείς δεν φέρνει αντίρρηση.

Για αποφύγω το ρύζι στη γέμιση που θα «κρατάει τα υγρά» την άφησα στο σουρωτήρι να στραγγίξει και μετά την πέρασα από το τηγάνι να στεγνώσει. Έπειτα η σοκολάτα θα ήταν η ιδανική λύση για να διατηρηθεί «δεμένη» ή «συμπαγής» η γέμιση ώστε να μην διαλύεται στο σερβίρισμα.

Για να αποφύγω την λευκή ζάχαρη, αξιοποιώντας την γλύκα της κολοκύθας και της σταφίδας, χρησιμοποίησα μόνο ελάχιστη ζάχαρη καρύδας και από λιπαρά επέλεξα λίγο βούτυρο αγελαδινό και αρκετό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Μόνο ο ξυλόφουρνος μου έλειπε αλλά δεν μπορεί να τα έχει όλα ο άνθρωπος σε αυτή τη ζωή.


Υλικά για την γέμιση
  • 1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη
  • 50γρ. Κορινθιακή σταφίδα σκιάς Golden Black
  • 100γρ. ζάχαρη Καρύδας
  • 50γρ. κουβερτούρα υγείας 70%
  • 50γρ. σοκολάτα υγείας με τσίλι
  • 50γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 1 κουταλιά της σούπας ξερό κόλιανδρο χτυπημένο στο γουδοχέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα Κεϋλάνης, όχι Κάσσια γιατί εκτός από αναμφίβολη ποιότητα έχει και έντονο άρωμα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 πορτοκάλι και την φλούδα του
  • 1 λεμόνι, μόνο τον χυμό του

Οι σοκολάτες που επέλεξα

Η κολοκύθα ταιριάζει με καθαρή γεύση σοκολάτας. Μία σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο θα ταιριάξει καλύτερα από οποιαδήποτε κουβερτούρα με περιεκτικότητα 50%. Επέλεξα δύο bitter που μας αρέσουν πολύ και τις αξιοποίησα.

Η επιλογή της καυτερής σοκολάτας με το τσίλι ήταν τελικά η ιδανική λύση. Ήταν αυτή που έδωσε το φινίρισμα στη γεύση. Θα σας πρότεινα να μην παρακάμψετε αυτό το στάδιο γιατί εκεί βρίσκεται τελικά το μυστικό της επιτυχίας. Αν δεν βρείτε έτοιμη πλάκα σοκολάτας με τσίλι μπορείτε να την αντικαταστήσετε με κουβερτούρα 70% και πιπέρι καγιέν.


Υλικά για τη ζύμη κακάο
  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμη)
  • 300γρ. νερό χλιαρό
  • 50γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 50γρ. πικρό κακάο σε σκόνη
  • 80γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • αλάτι

Εκτέλεση
  1. Τρίβουμε την κολοκύθα από την χοντρή πλευρά του τρίφτη.
  2. Σε ένα μπολ μαρινάρουμε την τριμμένη κολοκύθα με την ζάχαρη καρύδας και το στημένο λεμόνι. Μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και την αφήνουμε για περίπου 3 ώρες να βγάλει τα υγρά της. Επειδή δεν είχα χρόνο άφησα το σουρωτήρι όλη νύχτα στο ψυγείο και προχώρησα την πίτα την επόμενη ημέρα.
  3. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε να ζεσταθεί το βούτυρο και αδειάζουμε εκεί την μαριναρισμένη κολοκύθα, συμπληρώνουμε με την κορινθιακή σταφίδα σκιάς, τον κόλιανδρο χτυπημένο στο γουδί, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Αφήνουμε να στεγνώσουν τα υγρά σε μέτρια θερμοκρασία και σβήνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε καλά να ενωθούν σωστά τα υλικά και το αφήνουμε στην άκρη για να ετοιμαστεί η σοκολάτα.
  4. Σε ένα μικρό τηγάνι, σε χαμηλή θερμοκρασία λιώνουμε τις σοκολάτες με το βούτυρο.
  5. Όταν λιώσει σωστά η σοκολάτα την ενώνουμε με το μείγμα που έχει την κολοκύθα και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλύψει η σοκολάτα όλο το περιεχόμενο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο, μέχρι να φτιάξουμε την ζύμη.
  6. Σε μία κανάτα με χλιαρό νερό διαλύουμε την ζάχαρη καρύδας.
  7. Σε μία λεκάνη βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, προσθέτουμε την σκόνη κακάο και ανοίγουμε μία γούβα στη μέση.
  8. Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι, το ελαιόλαδο και σιγά σιγά το νερό ενώ ανακατεύουμε.
  9. Ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα όμορφο ζυμαράκι, το οποίο χωρίζουμε σε 2 ίσα μεγέθη.
  10. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε με την βοήθεια του πλάστη το ζυμάρι έτσι ώστε να αποκτήσει 2-3εκ. ύψος.
  11. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και τοποθετούμε το ανοιγμένο ζυμάρι.
  12. Αδειάζουμε το μείγμα της κολοκύθας.
  13. Ανοίγουμε με τον πλάστη το δεύτερο ζυμάρι και σκεπάζουμε το μείγμα.
  14. Τυλίγουμε το κάτω μέρος της ζύμης μαζί με το επάνω ώστε να σφραγίσει μέσα του το μείγμα και να μην ανοίξει στο ψήσιμο.
  15. Χαράζουμε με προσοχή χωρίς να το κόψουμε την ζύμη και την γυαλίζουμε με αρκετό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
  16. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180ºC για περίπου 50΄.
  17. Η σοκολατένια κολοκυθόπιτα είναι έτοιμη. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.


Άλλες Συνταγές με Κολοκύθα

 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γραφιστική επικοινωνία. Εργάστηκε 12 χρόνια στο μάρκετινγκ νεών τεχνολογιών και τα τελευταία 10 χρόνια παράγει καινοτόμα εδέσματα. Διδάσκει "Μαγειρικό Κόνσεπτ και Δημιουργία Προϊόντος" στο Μητροπολιτικό κολλέγιο. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση