Κέικ με ελαιόλαδο & μαρμελάδα σε βάζο, γράφει η Γιάννα.

Κέικ με ελαιόλαδο & μαρμελάδα σε βάζο, γράφει η Γιάννα.

Κάνεις ότι ακριβώς θα έκανες αν έφτιαχνες ένα κέικ με μόνη διαφορά ότι αντί για φόρμα χρησιμοποιείς βαζάκια. Δε σπάνε, είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν ψηλές θερμοκρασίες. Η δική μου εκδοχή περιέχει μαρμελάδες, όμως μια πραλίνα θα του ταίριαζε περίφημα.  Μόλις το βγάλεις από το φούρνο, βιδώνεις το καπάκι και αφήνεις να κρυώσει με την ησυχία του. Όσο κρυώνει θα τραβάει μέσα το καπάκι. Με αυτό τον τρόπο μεγαλώνει τη διάρκεια ζωής. Κράτησα ένα δοκιμαστικό, το άνοιξα μετά από ένα μήνα και ήταν ακόμη νόστιμο όπως την πρώτη μέρα. Δοκιμάστέ το! Εχει πλάκα!

Υλικά
Για τα κέικ
200 ml έ.π. ελαιόλαδο
200 γρ. ζάχαρη άχνη
½ λοβός βανίλιας, τα σποράκια ή 1-2 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
250 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη μαρμελάδα
200 γρ. βατόμουρα ή φράουλες
100 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
2 σταγόνες χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Μαρμελάδα: Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε τα βατόμουρα (ή τις φράουλες) με τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να βράσουν, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να λιώσουν. Δυναμώνουμε τη φωτιά (από χαμηλή σε δυνατή) και βράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, για 5-10 λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσουν καλά. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει.

Κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C (στον αέρα). Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, διαλύουμε μέσα τη σόδα και τα προσθέτουμε στο μεγάλο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Επιλέγουμε βαζάκια της αρεσκείας μας, σχετικά ρηχά. Για παράδειγμα, βαζάκια αποθήκευσης μπαχαρικών των 500 γρ. ή βαζάκια μελιού των 200 γρ. Βάζουμε τόσο μείγμα στο βάζο, ώστε να καλυφθεί ο πάτος, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας μαρμελάδα και συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο μείγμα φροντίζοντας να σκεπάσει τη μαρμελάδα και τα βάζα να γεμίσουν κατά τα 2/3. Βάζουμε τα βαζάκια σε ένα ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 130°C και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμη.
Βγάζουμε τα βαζάκια από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 15-20 λεπτά και τα σερβίρουμε όπως είναι γαρνίροντας με την υπόλοιπη μαρμελάδα.

Αν θέλετε να συντηρήσετε για πολύ καιρό τα κέικ, κλείστε τα βάζα με τα καπάκια τους αμέσως μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο. Μόλις κρυώσουν, θα έχουν κλείσει αεροστεγώς.

Η συνταγή δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο περιοδικό Αλάτι & Πιπέρι

Φωτογραφία: www.studiom.gr
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι καθηγήτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση