Η σκεπαστή – ξεσκέπαστη γλυκιά τυροπιτούλα της Αγγελικής Βίδου, γράφει η Γιάννα

Ένα φίλεμα για το καλωσόρισμα της Αγγελικής Βίδου στάθηκε η αφορμή να περπατάω στα δρομάκια της Τήνου με το σακουλάκι στο χέρι και ανά τακτά διαστήματα να κλέβω ένα κομμάτι ακόμη.

Η Αγγελική Βίδου, είναι η γυναίκα που αναβίωσε και έβαλε στον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας το Καρίκι, το τυρί που ωριμάζει μέσα σε κολοκύθα. Εκτός από αυτό το σπουδαίο γαστρονομικό διαμάντι, παράγει μαλαθούνι και τηνιακό πέτρωμα.

Με το τυράκι της λοιπόν, φτιάχνει τυροπιτούλες εμπνευσμένες από το νησί της, για να κερνάει τους φίλους της. Κάπως έτσι έφτασαν μερικά κομμάτια στα χέρια μου, σε σακουλάκι όπως ακριβώς φαίνεται στην κεντρική φωτογραφία.

Η γλυκιά τυρόπιτα που φτιάχνει η Αγγελική Βίδου, είναι η γνωστή «σκεπαστή” με μία διαφορά. Δεν βάζει φύλλο για να τη σκεπάσει, οπότε την ονομάζει χαριτολογώντας «σκεπαστή – ξεσκέπαστη”.

Αν και δεν θέλω να ζητάω συνταγές από μαγείρισσες, μετά από την σχετική ανάρτησή μου στο Facebook, υποσχέθηκα ότι θα την ζητήσω. Η Αγγελική όχι μόνο ήταν πρόθυμη να μας τη δώσει, αλλά κάθισε την ίδια στιγμή και την κατέγραψε σε ένα μπλοκάκι.


Υλικά
  • 1 κιλό πέτρωμα Τήνου (Αν δεν βρίσκετε στο εμπόριο μπορείτε να της παραγγείλετε και να σας στείλει άμεσα)
  • 750γρ ζάχαρη (+1 χούφτα για από πάνω)
  • Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
  • 2 βανίλιες
  • 1 χαρτάκι μαστίχα κοπανισμένη
  • 5-6 αυγά
  • 100γρ κορν φλάουρ
  • ½ κούπα φαριν-απ

Εκτέλεση
  1. Αλέθουμε το πέτρωμα, με το χέρι ή το μίξερ
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες, τη μαστίχα,
  3. Προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά να γίνει σφιχτό μίγμα. Προσοχή στα αυγά να μη νερουλιάσει.
  4. Βάζουμε το κορν φλάουρ και το αλεύρι. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.
  5. Αδειάζουμε το μίγμα σε ταψί και πασπαλίζουμε από πάνω με αρκετή ζάχαρη.
  6. Ψήνουμε στους 175ºC για 1 ώρα.
  7. Αν θέλουμε βάζουμε στο μίγμα κι ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα. (Ναι βάλετε γιατί του πάει πολύ, προσθέτω)

Αγγελική Βίδου. Τηλέφωνο Επικοινωίας: 694 825 94 27

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, τελείωσε το σχολείο στην Καλαμάτα και σπούδασε γραφιστική με την οποία δεν ασχολήθηκε ποτέ. Δηλαδή περίπου ποτέ γιατί εργάστηκε 12 χρόνια στην παραγωγή νέων τεχνολογιών όπου ξαφνικά "το γύρισε" σε παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων. Ζει και αναπνέει για τη μονάκριβη Νεφέλη.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *