Η νόστιμη Βασιλόπιτα της Έφης Καϊσέρογλου, γράφει η Γιάννα.

Η νόστιμη Βασιλόπιτα της Έφης Καϊσέρογλου, γράφει η Γιάννα.

Αυτές τις ημέρες η Έφη μας δεν προλαβαίνει να πάρει ανάσα λόγω της δουλειάς κι ενώ αχνίζει βασιλόπιτες και διακοσμεί ασταμάτητα το ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 2018, δε νομίζω ότι θα βρει το χρόνο και το κουράγιο να φτιάξει τη δική της βασιλόπιτα. Πέρυσι, που δεν υπήρχε ακόμη το blog μας, έφτιαξα τη δική της συνταγή για βασιλόπιτα και φέτος ενώ αναζητούσα άλλες περιπέτειες επέστρεψα στης Έφης που είναι δοκιμασμένη, άρεσε σε όλους και δεν έμεινε ψίχουλο για τους καφέδες των επόμενων ημερών.
Άλλωστε οι συνταγές της Έφης είναι εγγυημένες όχι μόνο επειδή κατάγεται από την Πόλη και γνωρίζει, αλλά και επειδή έχει ξοδέψει τα καλύτερα χρόνια της μέσα σε ζαχαροπλαστεία.

Άκουσα τις συμβουλές της πιστά και ιδού το αποτέλεσμα της περσινής βασιλόπιτας, την οποία συνοδεύσαμε με το festive jellyjam σαμπάνιας και χρυσού που κυκλοφορούσε σε περιορισμένο αριθμό εκείνες τις ημέρες.

«Το μυστικό βρίσκεται στο καλό βούτυρο και στην επιλογή των μπαχαρικών και των μυρωδικών«, μου τόνισε η Έφη και επέλεξα βούτυρο γάλακτος όπως χρησιμοποιώ και στους κουραμπιέδες.

Υλικά

  • 300γρ. βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου (ή βούτυρο αγελάδος, όχι μαργαρίνη)
  • 300γρ. ζάχαρη άχνη
  • 5 αυγά
  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50γρ. πούδρα φουντουκιού ή αμύγδαλου (αν δε βρείτε συμπληρώστε την ποσότητα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
  • 15γρ. μπέικιν πάουντερ
  • Προτάσεις μυρωδικών, ποσότητες #μετομάτι (στη δική βασιλόπιτα τα έβαλα όλα από 5-10γρ):
    • γλυκάνισος
    • Μαστίχα σκόνη, Μαχλέπι σκόνη
    • Πορτοκάλι ξύσμα, Μοσχοκάρυδο τριμμένο, Βανίλια, Κανέλα σκόνη.
  • Κράνμπερις, σταφίδες, κακάο, κανέλα, τρούφα ή ότι άλλο επιθυμείτε για τη διακόσμηση.

 

Εκτέλεση

  1. Μου το τόνισε πολλές φορές: «Κάνε τα ασπράδια μαρέγκα» και ήταν το πρώτο που έκανα. Χώρισα τους κρόκους από τ΄ασπράδια τα οποία χτύπησα μέχρι να γίνουν μία αφράτη μαρέγκα.
  2. Χτύπησα στο μίξερ καλά το βούτυρο να αφρατέψει, πρόσθεσα τη ζάχαρη άχνη και συνέχισα το χτύπημα.
  3. Πρόσθεσα τους κρόκους και τα μυρωδικά.
  4. Άδειασα το μίγμα σε μία λεκάνη και το ένωσα με τη μαρέγκα χωρίς δυνατό χτύπημα, μόνο με τη βοήθεια της σπάτουλας.
  5. Αφού κοσκίνισα το αλεύρι, πρόσθεσα το μπέικιν πάουντερ και το ανακάτεψα σιγά-σιγά στο υπόλοιπο μείγμα ανακατεύοντας με τη σπάτουλα.
  6. Βουτύρωσα ένα στρογγυλό ταψί και άδειασα μέσα όλο το μείγμα της βασιλόπιτας.
  7. Στο μεταξύ προθέρμανα το φούρνο στους 170οC και την έψησα για περίπου 45-50΄.
  8. Όταν ψήθηκε, την άφησα να κρυώσει καλά, πρόσθεσα το φλουρί και την αναποδογύρισα σε μία κρυστάλλινη πιατέλα.
  9. Άχνισα με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ολόλευκη σαν το χιόνι, έγραψα το 2017 με κράνμπερις και λίγη διακοσμητική τρούφα.

 

Είναι εύκολη, πεντανόστιμη και μοσχοβολάει το σπίτι γιορτές, αγάπη και θαλπωρή.

ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ <3


ΣΧΕΤΙΚΆ ΆΡΘΡΑ

 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γραφιστική επικοινωνία. Εργάστηκε 12 χρόνια στο μάρκετινγκ νεών τεχνολογιών και τα τελευταία 10 χρόνια παράγει καινοτόμα εδέσματα. Διδάσκει "Μαγειρικό Κόνσεπτ και Δημιουργία Προϊόντος" στο Μητροπολιτικό κολλέγιο. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu