Η Αυτής Μεγαλειότης Αρμπαρόριζα: Φτιάξε με Τη χάρη της δροσερό ρόφημα Αρμπαρόριζας και Ιβίσκου, γράφει η Γιάννα

Η Αυτής Μεγαλειότης Αρμπαρόριζα: Φτιάξε με Τη χάρη της δροσερό ρόφημα Αρμπαρόριζας και Ιβίσκου, γράφει η Γιάννα

Το άρωμά της ξυπνάει μνήμες παιδικών χρόνων, η νοστιμιά της κάνει τα γλυκά κουταλιού να ξεχωρίζουν, τα ροζουλιά άνθη της στολίζουν τις αυλές στην επαρχία. Οι βοτανολόγοι τη συστήνουν για την καταπολέμηση του στρες. Λογικό. Πιάσε ένα φύλλο, τρίψε το με απαλές κινήσεις στα χέρια σου και μετά πάρε την πιο βαθιά σου ανάσα. Άφησε το άρωμα που σου χαρίζει απλόχερα η φύση να ηρεμίσει την ψυχή σου. Είναι η Αυτής Μεγαλειότης Αρμπαρόριζα και υποκλίνομαι στην αφεντιά της.

Θα την συναντήσεις με διαφορετικά ονόματα σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Αρμπαρόριζα, Μπαρμπαρόριζα, Αγριομολόχα, Γεράνι κ.α.

Ανήκει στην οικογένεια των Γερανιοειδών και η επιστημονική της ονομασία είναι Πελαργόνιον το βαρύοσμον. 

Τα φύλλα και τα άνθη της είναι βρώσιμα και χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές μαρμελάδων και γλυκών κουταλιού, με δημοφιλέστερα το γλυκό κυδώνι και το σταφύλι.

Τα ζελεδάκια τα Τσάρλεστον τα θυμάσαι; Αυτές τις πεντανόστιμες μαλακές καραμελίτσες που ήταν τυλιγμένες σε λαδόχαρτο; Κυκλοφορούν ακόμη και σήμερα στην αγορά αλλά έχουν χάσει την αίγλη τους. Μήπως όμως ήρθε η ώρα να την ξαναθυμηθούμε;

Έφτιαξα ένα εύκολο και νόστιμο ρόφημα που τα θυμίζει πολύ και που μπορεί να εξυπηρετήσει πολλούς σκοπούς. Απογευματινές συναντήσεις στη βεράντα, παιδικά πάρτι και candy bars.

Αν προσθέσεις μία δόση βότκας ή σαμπάνιας δημιουργείς ένα δροσερό, αρωματικό κοκτέιλ.


ΡΟΦΗΜΑ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑΣ & ΙΒΙΣΚΟΥ


Υλικά
  • 50γρ. φρέσκα φύλλα αρμπαρόριζας
  • 200γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 100γρ. νερό
  • 20γρ. αποξηραμένος ιβίσκος
  • Χυμός από 1 λεμόνι, μικρό
  • Άνθη Αρμπαρόριζας για το στόλισμα

Εκτέλεση
  1. Πλένω καλά τα φύλλα αρμπαρόριζας και τα βάζω σε μια κατσαρόλα να βράσουν μαζί με το νερό και τη ζάχαρη, σε μέτρια θερμοκρασία.
  2. Μόλις δέσει το σιρόπι, προσθέτω τον χυμό λεμόνι και αποσύρω από την εστία.
  3. Αφήνω να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και μετά αφαιρώ τα φύλλα.
  4. Σε μία κανάτα προσθέτω 200γρ νερό και τα αποξηραμένα φύλλα ιβίσκου. Περιμένω περίπου μισή ώρα να μαλακώσει για να βγάλει το χρώμα και γεύση.
  5. Σε μία άλλη κανάτα προσθέτω 200γρ. σιρόπι και 200γρ. νερό με ιβίσκο. Αν θέλω το σουρώνω. Ανακατεύω καλά.
  6. Συμπληρώνω με άνθη από φρέσκια αρμπαρόριζα και σερβίρω με παγάκια.


Συνταγές με αρμπαρόριζα

 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γραφιστική επικοινωνία. Εργάστηκε 12 χρόνια στο μάρκετινγκ νεών τεχνολογιών και τα τελευταία 10 χρόνια παράγει καινοτόμα εδέσματα. Διδάσκει "Μαγειρικό Κόνσεπτ και Δημιουργία Προϊόντος" στο Μητροπολιτικό κολλέγιο. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu