You are currently viewing Ζελέ, Μαρμελάδα και Χυμός από Τσίλι με πιπεριές Φλωρίνης – Καψαϊκίνη αγάπη μου, γράφει η Γιάννα

Ζελέ, Μαρμελάδα και Χυμός από Τσίλι με πιπεριές Φλωρίνης – Καψαϊκίνη αγάπη μου, γράφει η Γιάννα

Κόκκινο της φωτιάς ή αλλιώς Ferrari Red ή αλλιώς φωτιά στα χείλια μας! Αν είσαι λάτρης των καυτερών και ταυτόχρονα γλυκών εδεσμάτων αυτό το ζελέ και αυτή τη μαρμελάδα, θα τα αγαπήσεις γιατί περιέχουν τόση ζάχαρη όση καψαϊκίνη. Εκεί που νομίζεις ότι δεν αντέχεις τη γλύκα της έρχεται η ένταση της καυτερής πιπερίτσας και τα ισοπεδώνει όλα και το αντίθετο, εκεί που νομίζεις ότι δεν αντέχεις την κάψα της έρχεται η πιπεριά Φλωρίνης και σε γλυκαίνει.

     

Φωτογραφίες καταναλωτών που βρήκα στο instagram με hashtag #Pyliakigi

Είναι ιδανική περίπτωση για να νοστιμεύσει ένα λαχταριστό burger, να τονώσει τηγανιτά αυγά ή ακόμη και να προσθέσει μία καυτερή τσαχπινιά σε μία ζεστή σούπα ακόμα κι αν αυτή είναι φασολάδα.

Πολύ Σημαντικό 1: Όσο βράζει, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική οπότε φρόντισε να έχεις τον απορροφητήρα στα δυνατά του κι ένα παράθυρο μισάνοιχτο.

Πολύ Σημαντικό 2: Mην ξεχάσεις να φορέσεις γάντια, οπωσδήποτε όσο κρατάς τις καυτερές πιπερίτσες στα χέρια σου. Ίσως να ταλαιπωρηθείς αλλά το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει, οπότε αξίζει τελικά το βάσανο.

Λιγότερο Σημαντικό: Αν σου αρέσει να φτιάχνεις τις δικές μου μαρμελάδες καλό θα είναι να προμηθευτείς ένα θερμόμετρο για να ελέγχεις τις θερμοκρασίες. Συνήθως οι μαρμελάδες δένουν όταν περάσουν τους 104ºC.

Με αυτή τη διαδικασία κερδίζεις δύο μαρμελάδες με διαφορετικές υφές. Η μία περιέχει πιο πλούσιο σώμα, αφού διατηρείς τα ψιλοκομμένα κομματάκια μαζί με τα σποράκια και η δεύτερη παρασκευή σου προσφέρει μία φωτεινή, ημιδιάφανη γλυκοκαυτερή μαρμελάδα.

Στο εργαστήριό μου, τις κυκλοφορούσα με διαφορετικές ετικέτες γιατί η κάθε μία είχε το δικό της φανατικό κοινό.

Ετοιμάσου ψυχολογικά γιατί θα γίνει πόλεμος στην κουζίνα και πάμε να δούμε τι μπελά πιάσαμε σήμερα.

Καυτερές πιπερίτσες
Πιπεριές Φλωρίνης

Υλικά

  • 300γρ φρέσκιες καυτερές πιπερίτσες, τσίλι
  • 1,5 κιλό πιπεριές Φλωρίνης, ή τύπου Φλωρίνης
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 φακελάκια των 10γρ ζελατίνη σε σκόνη (όχι φύλλα) για μαρμελάδες (Βρίσκω σε όλα σχεδόν τα σουπερμάρκετς και προτιμώ αυτή του Χαϊτογλου)
  • Χυμό από ένα λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Πλένω, αφαιρώ τα κοτσάνια και ψιλοκόβω τα τσίλι και τις πιπεριές Φλωρίνης.
  2. Βάζω τα ψιλοκομμένα κομμάτια σε μία κατσαρόλα, καλύπτω με την ζάχαρη, προσθέτω τον χυμό από το λεμόνι και αφήνω να βγάλουν τους πρώτους χυμούς, για περίπου 1 ώρα.
  3. Ανάβω την εστία σε χαμηλή θερμοκρασία και περιμένω να λιώσει καλά η ζάχαρη, ανακατεύω απαλά με μία ξύλινη κουτάλα.
  4. Αφού λιώσει, δυναμώνω τη θερμοκρασία και αφήνω να πάρει μία γερή βράση έτσι ώστε να αποκτήσουν λίγη διαφάνεια οι ψιλοκομμένες πιπεριές.
  5. Σουρώνω το μίγμα σε μία δεύτερη κατσαρόλα, με πολύ προσοχή γιατί είναι καυτό.
  6. Τώρα έχω δύο κατσαρόλες και στο εξής θα τις λέω μαρμελάδα και ζελέ. Η μία περιέχει μόνο το υγρό και θα γίνει ζελέ και η δεύτερη περιέχει μόνο την ψίχα και θα γίνει μαρμελάδα. Για να μην μπερδευτώ ασχολούμαι μόνο με την μαρμελάδα που περιέχει την ψίχα
    1. Κατσαρόλα Μαρμελάδας: πολτοποιώ με το ραβδομπλέντερ και την αφήνω να δέσει προσέχοντας να μη σκουρύνει. Αν βγάζει υγρά και δε δένει, τότε προσπαθώ με ένα κουτάλι να αφαιρέσω τους χυμούς – δεν τους πετάω, τους προσθέτω στην κατσαρόλα του ζελέ. Αν βγάζει χυμούς δε σημαίνει ότι έγινε κάποιο λάθος, απλώς οι πιπεριές είναι ατίθασες και διαφέρουν από ποιότητα σε ποιότητα, συμβαίνει. Μόλις δέσει, στύβω μερικές σταγόνες λεμόνι, αποσύρω από την εστία, γεμίζω αποστειρωμένα βάζα και τα γυρνάω ανάποδα. Αφήνω να κρυώσουν με την ησυχία τους.
    2. Κατσαρόλα Ζελέ: Για να μη γίνει κάποιο λάθος με τη ζελατίνη ζυγίζω το υγρό. Ιδανικά φροντίζω να έχω πάρει απόβαρο στη ζυγαριά πριν σουρώσω τις πιπεριές με τη ζάχαρη. Αν δεν είναι ακέραιος ο αριθμός προσθέτω χλιαρό νερό. Για παράδειγμα αν είναι 760γρ προσθέτω άλλα 240γρ νερό ώστε να φτάσει το καθαρό κιλό. Διαβάζω τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία με τη σκόνη ζελατίνας και προσθέτω τη σωστή αναλογία. Ανακατεύω πολύ καλά για να μη μείνουν μπαλάκια. Ανάβω την εστία σε σχετικά δυνατή θερμοκρασία και αφήνω να βράσει ανακατεύοντας συνέχεια με μία ξύλινη κουτάλα. Μόλις το ζελέ αρχίσει να κολλάει στον πάτο έχουμε το πρώτο δείγμα ότι το ζελέ δένει όπως πρέπει. Ελέγχω τη θερμοκρασία και μόλις φτάσει στους 104ºC, προσθέτω 2-3 σταγόνες λεμόνι και αποσύρω. Γεμίζω προσεκτικά αποστειρωμένα βαζάκια, σφραγίζω, αναποδογυρίσω κι έτοιμη.

κατσαρόλα με 30 κιλά μαρμελάδα τσίλι από το εργαστήριο της Πυλιακής γης

Υπάρχει και 3η Λύση – Ο χυμός!

Αν δε θέλεις να φτιάξεις ζελέ, ή αν δε βρήκες σκόνη ζελατίνας τότε αγνόησε τη δεύτερη κατσαρόλα, αποστείρωσε γυάλινα μπουκάλια και κράτησε τον χυμό για να αρτύζεις σαλάτες και μαγειρευτά. Διατηρείται στο ψυγείο για δύο μήνες τουλάχιστον.


 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.