Εύκολα, γρήγορα και προπαντώς υγιεινά Αγγουράκια τουρσί με δίκταμο

Από τη στιγμή που διάβασα πως τα αγγουράκια τουρσί είναι πλούσια σε φυσικά προβιοτικά φροντίζω να έχω πάντα στο ψυγείο ένα μεγάλο γυάλινο βάζο για κάθε χρήση. Σε σαλάτες, σάντουιτς, κόκκινες σάλτσες ή σκέτα σε τσιπουρομεζέ.

Τη μυστική συνταγή ή μάλλον μέθοδο την έμαθα από μία βοηθό που είχα κάποτε στο εργαστήριο και είχε καταγωγή από το Καζακστάν. Εκεί όλες οι ξαδέρφες, φίλες, γνωστές της φτιάχνουν πολλά τουρσιά και τα πουλάνε σε πάγκους της τοπικής αγοράς.

Το μυστικό βρίσκεται στη φύση. Οι ζυμώσεις γίνονται με το αλάτι και την αυξομείωση της θερμοκρασίας οπότε διάλεξε τα πιο μικροσκοπικά, τραγανά αγγουράκια και φτιάξε κι εσύ.

Η παραδοσιακή συνταγή θέλει αρκετό φρέσκο άνηθο αλλά προτιμώ το δίκταμο που δίνει πιο ντελικάτο αποτέλεσμα.


Υλικά
  • 10 αγγουράκια μικρά και τραγανά. Ας είναι και στραβά.
  • 1 λίτρο νερό. Ίσως και παραπάνω, αρκεί να γεμίσει το βάζο.
  • 100γρ. χοντρό αλάτι.
  • 2-3 πιπερίτσες
  • μία κουταλιά της σούπας δίκταμο. Αν πέσει και λίγο παραπάνω δε χάθηκε ο κόσμος.
    • Προαιρετικά: Αν δεν θέλεις δίκταμο μπορείς να το αρωματίσεις με μισό ματσάκι φρέσκο άνηθο. Ίσως να είναι νόστιμα και τα δύο μαζί αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ και δεν γνωρίζω το γευστικό αποτέλεσμα.

Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο, μεγέθους περίπου 2 λίτρων προσθέτω το χοντρό αλάτι με το νερό και ανακατεύω καλά.
  2. Πλένω τα αγγουράκια και κόβω τις δύο άκρες. Τα προσθέτω στο γυάλινο βάζο με το αλατόνερο.
  3. Προσθέτω τις πιπερίτσες και το δίκταμο ή όποιο άλλο μυρωδικό επιθυμώ.
  4. Συμπληρώνω με νερό μέχρι να καλυφθούν καλά τα αγγουράκια και να γεμίσει το βάζο.
  5. Αποθηκεύω στο ψυγείο για μία νύχτα.
  6. Την επόμενη μέρα, βγάζω το βάζο από το ψυγείο και το αφήνω σε δροσερό και σκιερό μέρος. Ιδανικά στον πάγκο της κουζίνας, χωρίς να το βλέπει ήλιος. Ανακατεύω με μία κουτάλα.
  7. Το βράδυ το μεταφέρω πάλι στο ψυγείο.
  8. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει 3 ίσως και 4 φορές. Σίγουρα για 3 12ωρα πρέπει να βρεθούν εκτός ψυγείου.
  9. Θα παρατηρήσεις ότι τα αγγουράκια έχουν αποκτήσει πλέον λαδί απόχρωση και δεν είναι πράσινα ζωηρά. Αυτό είναι δείγμα ότι το τουρσί είναι έτοιμο.
  10. Διατηρείται στο ψυγείο για περισσότερο από 3 μήνες.

Άλλες συνταγές για τουρσί

 

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, τελείωσε το σχολείο στην Καλαμάτα και σπούδασε γραφιστική με την οποία δεν ασχολήθηκε ποτέ. Δηλαδή περίπου ποτέ γιατί εργάστηκε 12 χρόνια στην παραγωγή νέων τεχνολογιών όπου ξαφνικά "το γύρισε" σε παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων. Ζει και αναπνέει για τη μονάκριβη Νεφέλη.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *