Δροσερή και διάφανη μαρμελάδα ή ζελέ από βότανα, γράφει η Γιάννα

Έχω μεγάλη αδυναμία στα βότανα και ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία στις διαφάνειες που δημιουργούν τα ζελέ, στην υφή αλλά και στην ελαφριά τους γεύση. Πόσο μάλλον τέτοιες εποχές που οι μέρες είναι ζεστές και ψάχνεις κάτι ελαφρύ για να δροσιστείς και να γλυκαθείς χωρίς πολλές θερμίδες.

Γευστικοί Συνδυασμοί
Αποξηραμένο φλησκούνι

Οι επιλογές των βοτάνων είναι πολλές και οι συνδυασμοί ακόμη περισσότεροι και διαφέρουν από γούστο σε γούστο. Στην δική μου περίπτωση έχω επιλέξει κάποιους από τους παρακάτω:

  • Πράσινο τσάι, κανέλα Κευλάνης, λεμόνι
  • Τσάι του βουνού, σιδερίτη, μαλοτήρα, με λεμόνι και αποξηραμένα μπουμπούκια τριαντάφυλλου
  • Πράσινο τσάι, χρωματιστά πιπέρια και φρέσκο κουρκουμάς
  • Δυόσμος, μάτσα ή πράσινο τσάι με λεμόνι
  • Μαύρο τσάι με ξύσμα περγαμόντο ή πορτοκάλι

Αν πάλι δεν έχεις όρεξη, χρόνο ή κέφια να δημιουργήσεις τον δικό σου γευστικό συνδυασμό τότε μπορείς να προμηθευτείς ένα μείγμα από τα ωραιότατα βότανα Ελλήνων παραγωγών που κυκλοφορούν πλέον σε ευφάνταστους γευστικούς συνδυασμούς και όμορφες συσκευασίες.

Τσάι στο κουταλάκι – Ζελέ από τσαϊ φρούτων με τριαντάφυλλο & φράουλες


Τι γλυκαντικό θα χρησιμοποιήσεις

Στην επιλογή του γλυκαντικού οι επιλογές είναι οι γνωστές. Μέλι, ζάχαρη, στέβια, πετιμέζι.

  • Αν χρησιμοποιήσεις μέλι υπάρχει περίπτωση μετά από λίγες ώρες  να βγάλει υγρά το ζελέ, οπότε πρέπει να καταναλωθεί σχετικά άμεσα.
  • Αν χρησιμοποιήσεις ζάχαρη τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα γιατί δένει καλύτερα και γίνεται πιο σταθερό. Αν χρησιμοποιήσεις πετιμέζι θα έχεις την υφή της ζάχαρης αλλά σκούρο χρώμα (λογικό).

Ποιο σταθεροποιητή θα επιλέξεις
Αφέψημα από φλησκούνι με φύλλα ζελατίνης.

Εξαρτάται τι υφή θέλεις να έχει το ζελέ σου.

  • Αν θέλεις να κόβεται με το κουταλάκι και να τρεμοπαίζει όπως τα γνωστά ζελέ  θα χρησιμοποιήσεις ζελατίνη σε φύλλα ή σε σκόνη.
  • Αν θέλεις να αλείφεται σαν μαρμελάδα θα επιλέξεις πηκτίνη. Σε αυτή την περίπτωση η ζάχαρη για μαρμελάδες είναι η πιο εύκολη λύση και δεν θα σε προδώσει ποτέ.

Τι άλλο μπορείς να προσθέσεις
Ζελέ φλησκούνι, με ζάχαρη για μαρμελάδες και κομματάκια από γλυκό κουταλιού περγαμόντο

Κι εδώ οι συνδυασμοί είναι αρκετοί αρκεί να χρησιμοποιήσεις την φαντασία σου. Μερικές ιδέες:

  • Χρωματιστά πιπέρια. Εκτός από το παιχνίδισμα των χρωμάτων θα δώσει και πιο πικάντικη μορφή στο γευστικό αποτέλεσμα. Αν δεν θέλεις να φτάνει στα όρια του καυτερού τότε μπορείς να επιλέξεις μόνο το ροζ πιπέρι
  • Ψιλοκομμένα φρούτα από γλυκά του κουταλιού

Φτιάχνω πρώτα το αφέψημα
  1. Βράζω σε βραστήρα ένα λίτρο νερό
  2. Επιλέγω τα βότανα που θέλω και βάζω περίπου 20-30γρ σε ένα γυάλινο δοχείο ή πρέσα καφέ.
  3. Προσθέτω το ζεστό νερό και περιμένω περίπου 5′ μέχρι να το σουρώσω.
  4. Ζυγίζω το σουρωμένο αφέψημα και φροντίζω να είναι 1000γρ. Αν δεν φτάνει, τότε συμπληρώνω την ποσότητα με λίγο ακόμη ζεστό νερό.

Το δέσιμο του ζελέ με μέλι χωρίς ζάχαρη
  • Σε ένα κρύο μπολ αφήνω να μαλακώσουν οι ζελατίνες, 1 ζελατίνη για κάθε 100γρ. Συνήθως προσθέτω και 1-2 ακόμη.
  • Στο φιλτραρισμένο αφέψημα που είναι ακόμη σχεδόν καυτό, διαλύω 50γρ μέλι της επιλογής μου. Ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί.
  • Στραγγίζω με το χέρι τα φύλλα της ζελατίνης και τα προσθέτω στο ζεστό αφέψημα με το μέλι και ανακατεύω συνέχεια μέχρι να διαλυθεί εντελώς.
  • Σερβίρω σε γυάλινα ποτήρια ή βαζάκια και τα αφήνω στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες
  • Σε αυτό το σημείο και όσο είναι ακόμη ζεστό προσθέτω αν θέλω φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα.

Το δέσιμο σε διάφανη μαρμελάδα με ζάχαρη

  • Μεταφέρω σε μία κατσαρόλα το φιλτραρισμένο αφέψημα και προσθέτω την ζάχαρη για μαρμελάδες.
  • Αφήνω να διαλυθεί η ζάχαρη σε μέτρια θερμοκρασία και στη συνέχεια δυναμώνω την θερμοκρασία στο πιο δυνατό.
  • Μετράω με το θερμόμετρο να φτάσει στους 105ºC
    • Αν θέλουμε να διατηρηθεί σαν μαρμελάδα, μοιράζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε καυτά, αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά το καπάκι και γυρνάμε το βάζο ανάποδα μέχρι να κρυώσει. Όπως ακριβώς θα κάναμε με οποιαδήποτε μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού.
    • Αν θέλουμε να σερβιριστεί σε οποιοδήποτε άλλο, γυάλινο δοχείο, τότε μοιράζουμε το περιεχόμενο, περιμένουμε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και το μεταφέρουμε στο ψυγείο.
    • Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε αποξηραμένα φρούτα, γλυκό κουταλιού χωρίς το σιρόπι του, ξηρούς καρπούς ή χρωματιστά πιπέρια.


Άλλες ιδέες για ζελέ ή διάφανη μαρμελάδα

 

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, τελείωσε το σχολείο στην Καλαμάτα και σπούδασε γραφιστική με την οποία δεν ασχολήθηκε ποτέ. Δηλαδή περίπου ποτέ γιατί εργάστηκε 12 χρόνια στην παραγωγή νέων τεχνολογιών όπου ξαφνικά "το γύρισε" σε παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων. Ζει και αναπνέει για τη μονάκριβη Νεφέλη.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *