Γλυκό κουταλιού Περγαμόντο με Μαύρο Τσάι – Earl grey στο πιατάκι, γράφει η Γιάννα.

Γλυκό κουταλιού Περγαμόντο με Μαύρο Τσάι – Earl grey στο πιατάκι, γράφει η Γιάννα.

Η παράδοση θέλει στην Άνδρο να σερβίρεται για πρώτη φορά το περγαμόντο σαν γλυκό κουταλιού και αυτό δεν είναι τυχαίο γιατί στο νησί οι ζαχαροπλάστες και οι νοικοκυρές φημίζονται όχι μόνο για τα νόστιμα γλυκά τους αλλά και για την τεχνική τους. Άραγε ποιός να είναι αυτός που σκέφτηκε πρώτος να διατηρήσει τις φλούδες σε σιρόπι αφού πρώτα τις τυλίξει σε καρουλάκια; Γιατί δεν είναι απλώς νόστιμο και αρωματικό, είναι όμορφο γλυκό. Το πιο όμορφο απ΄ όλα!

Το αγαπώ πολύ το περγαμόντο γιατί έχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που προσφέρουν τα εσπεριδοειδή με ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα, το άρωμά του. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι και οι μνήμες που ξυπνάνε και ξεσηκώνουν το μυαλό μου οι εικόνες από τη ανδριώτισσα γιαγιά που έφτιαχνε πάντα λίγο για το καλό.

Κρατάω τις εικόνες που είχα την τύχη να ζήσω και πειράζω λίγο τη συνταγή. Τι μυρωδικό να προσθέσεις όμως σ΄ένα τόσο έντονο φρούτο; Μόνο μαύρο τσάι για να ενισχύσεις τα αρώματά του και κυρίως την πίκρα του. Σαν ένα πειραγμένο earl grey αλλά όχι σε φλιτζάνι του τσαγιού, σε πιατάκι με λαμπερό σιρόπι σαν γλυκό κουταλιού.

Το αποτέλεσμα έχει κάποιες διαφορές σε σχέση με το σκέτο φρούτο γιατί βγάζει χυμούς το μαύρο τσάι και σκουραίνει το σιρόπι. Η προσθήκη του είναι προαιρετική. Αν δεν θέλετε, απλώς μην το προσθέσετε στα υλικά της συνταγής. Το αποτέλεσμα θα παραμείνει συγκλονιστικό.

Υλικά

  • 2 κιλά καθαρισμένες και βρασμένες φλούδες περγαμόντο
  • 3 κιλά ζάχαρη
  • 1,5 κιλό νερό
  • 30γρ μαύρο τσάι (προαιρετικά)
  • ένα λεμόνι

Εκτέλεση

  • Πλένω καλά τα περγαμόντα, τα σκουπίζω και ξύνω την εξωτερική επιφάνεια της φλούδας που έχει το πιο έντονο κίτρινο χρώμα. Δεν πετάω το ξύσμα, το κρατάω στην άκρη γιατί θα το χρειαστώ στην πορεία.
  • Κόβω το επάνω και κάτω μέρος του περγαμόντου και χαράζω λεπτές λωρίδες κατά μήκος του. Ξεχωρίζω προσεκτικά τη φλούδα από την ψίχα.
  • Τυλίγω τις φλούδες σε καρουλάκια και στερεώνω τρυπώντας με μία οδοντογλυφίδα.
  • Βράζω 2 φορές τα καρουλάκια για να μαλακώσουν και να ξεπικρίσουν και τα αφήνω όλη νύχτα σε μία λεκάνη με νερό.
  • Το επόμενο πρωί σουρώνω, ζυγίζω και ετοιμάζω το σιρόπι. Για κάθε κιλό φλούδας υπολογίζω τόση ζάχαρη και μισή ποσότητα νερό. Προσθέτω πάντα ένα κιλό επιπλέον ζάχαρη και μισό κιλό νερό για να μην λείψει σιρόπι από τα βάζα.
  • Σε ένα τουλπάνι προσθέτω μια μεγάλη ποσότητα από το ξύσμα της φλούδας (επειδή από τα βρασίματα έχει χάσει το άρωμά του) και μαύρο τσάι. Δένω καλά τις άκρες του και το προσθέτω στην κατσαρόλα με το σιρόπι που βράζει. Κόβω ένα λεμόνι στη μέση και το προσθέτω στην κατσαρόλα.


  • Μόλις αρχίσει να δένει το σιρόπι προσθέτω τα καρουλάκια και τα αφήνω να βράσουν καλά μέχρι να αποκτήσουν διαφάνεια.
  • Αφήνω να σταθεί για μία νύχτα στην κατσαρόλα όπως είναι και ελέγχω αν είναι ακόμη σωστά δεμένο το σιρόπι.
    • Αν σχηματίζει κλωστή ή διαμαντάκι στο πιάτο τότε είναι έτοιμο για να μπει σε αποστειρωμένα βάζα. Σουρώνω τα καρουλάκια, αφαιρώ τις οδοντογλυφίδες προσέχοντας να μη μείνει κανένα υπόλειμμα και αρχίζω να γεμίζω αποστειρωμένα βάζα. Προσθέτω και το σιρόπι έτσι ώστε να καλυφθεί καλά η επιφάνεια. Παστεριώνω σε μπενμαρί.
    • Αν δεν είναι σωστά δεμένο, τότε σουρώνω τα περγαμόντα -αφαιρώ τις οδοντογλυφίδες, παίρνω μία βράση το σιρόπι και προσθέτω πάλι τα περγαμόντα. Ζεσταίνω τα βάζα, γεμίζω με το γλυκό, σφραγίζω και τα αφήνω γυρισμένα ανάποδα.
    • Προσοχή στις θερμοκρασίες. Αν το γλυκό είναι ζεστό τότε και τα βάζα πρέπει να είναι ζεστά. Αν το γλυκό είναι κρύο, τότε και τα βάζα πρέπει να είναι αποστειρωμένα και σε θερμοκρασία δωματίου.
    • Προσοχή στο βάζο: Δεν πρέπει να μείνει φρούτο χωρίς σιρόπι γιατί ακόμη και παστεριωμένο θα βγάλει μούχλα.

 


ΧΡΗΣΙΜΗ ΙΔΕΑ

Το ξύσμα που θα περισσέψει μην το πετάξεις. Άφησέ το να στεγνώσει για 5-6 ημέρες δίπλα σε ένα ζεστό μέρος ή κοντά στο καλοριφέρ και όταν αποξηραθεί αποθήκευσε το σε βαζάκι. Έτσι θα έχεις έξτρα άρωμα για τα γλυκά ή τα αφεψήματα της χρονιάς.


Σχετικά Άρθρα

 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γραφιστική επικοινωνία. Εργάστηκε 12 χρόνια στο μάρκετινγκ νεών τεχνολογιών και τα τελευταία 10 χρόνια παράγει καινοτόμα εδέσματα. Διδάσκει "Μαγειρικό Κόνσεπτ και Δημιουργία Προϊόντος" στο Μητροπολιτικό κολλέγιο. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu