Γλυκό κουταλιού ΛΕΜΟΝΙ φλούδα, γράφει η Γιάννα

Γλυκό κουταλιού ΛΕΜΟΝΙ φλούδα, γράφει η Γιάννα

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια φτιάξε γλυκό κουταλιού, μαρμελάδα, λιμοντσέλο, λεμονόπιτα, λεμονάδα. Φτιάξε κάτι τελος πάντων. Θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο σε οποιαδήποτε αναπάντεχη επίσκεψη, διατηρείται όλο το χρόνο και συνδυάζεται εύκολα με αλμυρά ή γλυκά.

Στο εργαστήριό μου έχουμε ξύσει βουνά ολόκληρα από λεμόνια για να φτιάξουμε μαρμελάδα και γλυκά κουταλιού. Φροντίζουμε δε πάντα να έχουμε μία μεγάλη ποσότητα στη διάθεσή μας γιατί τα χρησιμοποιούμε και σαν συντηρητικό σε όλες τα προϊόντα που παράγουμε. Πάμε να φτιάξουμε γλυκό κουταλιού με τις φλούδες.


Υλικά
  • 2 κιλά φλούδες λεμονιού, ξυσμένες και βρασμένες
  • 3 κιλά ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 1,5 κιλό νερό
  • 1 λεμόνι ολόκληρο

 
Εκτέλεση 
  1. Πλένουμε τα λεμόνια καλά, ξύνουμε ελαφρά την εξωτερική κίτρινη φλούδα, τα κόβουμε με επιμέλεια, αφαιρούμε τις φλούδες και τις βράζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό. Αν δε σας αρέσει η πικρή γεύση, μπορείτε να αλλάξετε τρεις φορές νερό. Εγώ ανάλογα την παρτίδα του φρούτου, ειδικά αν είναι λεπτή η φλούδα τους, αλλάζω μόνο ένα.
    Το πρώτο νερό θα είναι κρύο όταν βράζουν οι φλούδες, το δεύτερο και το τρίτο θα πρέπει να βράσουν πριν προστεθούν οι ζεστές και σουρωμένες φλούδες. «Ένα νερό κρύο και δύο ζεστά» και «Κρύο με κρύο και ζεστό με ζεστό» όπως λέμε στη δουλειά για να καταλαβαινόμαστε.

2. Αφού τελειώσει το βράσιμο, σουρώνουμε τις φλούδες και τις ψιλοκόβουμε σε μικρά ραβδάκια αφαιρώντας τυχόν νεύρα από το εσωτερικό μέρος της φλούδας.

3. Ζυγίζουμε την ποσότητα των λεμονιών και την κρατάμε στην άκρη μέχρι να γίνει το σιρόπι.

4. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε πρώτα το νερό και αμέσως μετά τη ζάχαρη.
Όσο φρούτο, τόση ζάχαρη + ένα κιλό ακόμη. Για παράδειγμα αν είναι 2 κιλά τα βρασμένα λεμόνια, βάζουμε 3 κιλά ζάχαρη και 1μιση κιλό νερό. Αυτό γίνεται γιατί το λεμόνι θα τραβήξει ένα μεγάλο μέρος της ζάχαρης και όταν θα γεμίσετε τα βαζάκια το πιο πιθανό είναι να λείπει σιρόπι. Προσέχουμε για να έχουμε δηλαδή. Άλλωστε αν περισσέψει σιρόπι δεν πάει χαμένο γιατί ταιριάζει τέλεια σε ένα ραβανί, γαλακτομπούρεκο ή οποιοδήποτε άλλο σιροπιαστό γλυκό.

5. Κόβουμε από ένα λεμόνι 2 ροδέλες και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να λιώσει καλά η ζάχαρη, να δέσει καλά το σιρόπι και προσθέτουμε τις λεπτοκομμένες φλούδες.

 

6. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να δέσει για περίπου 5 λεπτά. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και παρατηρούμε τις φουσκάλες. Αν είναι γύρω- γύρω μικρές και στη μέση μεγαλύτερες τότε αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία.

7.Αφήνουμε να κρυώσει και παρατηρούμε αν έχει δέσει σωστά στο σιρόπι. Επειδή το λεμόνι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πηκτίνη, μόνο όταν κρυώσει θα φανεί το σωστό αποτέλεσμα. Εμείς στο εργαστήριο το γραδάρουμε και φροντίζουμε να μην περάσει τα 32΄γράδα, αλλά δεν είναι απαραίτητο να μπλέξετε εσείς με αυτά.

8. Αν το σιρόπι όταν κρυώσει δεν είναι καλά δεμένο, βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να πάρει μία καλή βράση. Αποσύρουμε, γεμίζουμε τα καυτά βάζα, σφραγίζουμε και τα γυρνάμε ανάποδα.

9. Αν το σιρόπι είναι δεμένο, το γλυκό είναι έτοιμο και μπορεί να μπει σε βάζα. Εδώ είναι διαφορετικά τα πράγματα στη διαδικασία της παστερίωσης. Αποστειρώνουμε βάζα στο φούρνο, αφήνουμε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου, γεμίζουμε τα βάζα με το γλυκό φροντίζοντας να είναι σωστά καλυμμένα με σιρόπι, σφραγίζουμε με τα καπάκια και τα παστεριώνουμε σε μπεν-μαρί.


Σχετικά Άρθρα:

 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γραφιστική επικοινωνία. Εργάστηκε 12 χρόνια στο μάρκετινγκ νεών τεχνολογιών και τα τελευταία 10 χρόνια παράγει καινοτόμα εδέσματα. Διδάσκει "Μαγειρικό Κόνσεπτ και Δημιουργία Προϊόντος" στο Μητροπολιτικό κολλέγιο. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση