Γλυκό κουταλιού ελιά Καλαμών με λεμόνι κονφί, γράφει η Γιάννα.

Γλυκό κουταλιού ελιά Καλαμών με λεμόνι κονφί, γράφει η Γιάννα.

Ένα σύγχρονο γλυκό κουταλιού, εύκολο στο μαγείρεμα και ευχάριστο κέρασμα στους καλεσμένους.  Συνοδεύει επίσης ευχάριστα ποικιλίες τυριών, φρουτοσαλάτες ή λευκές κρέμες και γιαούρτι.

Υλικά
800 γρ. ελιές Καλαμών, σε άλμη
2 λεμόνια, ακέρωτα
1 λίτρο νερό
1.200 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
2 φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά)
2 κ.σ. μέλι ανθέων (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Ξεπλένουμε τις ελιές με άφθονο τρεχούμενο νερό και αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο. Γεμίζουμε μια μεγάλη λεκάνη με νερό, ρίχνουμε μέσα τις ελιές και τις αφήνουμε για μια νύχτα. Την επομένη τις σουρώνουμε καλά.

Ξύνουμε καλά τα λεμόνια γύρω γύρω ώστε να αφαιρέσουμε εντελώς το κίτρινο μέρος της φλούδας. Τα κόβουμε, αφαιρούμε την ψίχα και κόβουμε τις φλούδες (το λευκό μέρος) σε πολύ λεπτά κομματάκια.

Σε ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει ρίχνουμε τις φλούδες των λεμονιών, τις βράζουμε για 10 λεπτά να ξεπικρίσουν και τις σουρώνουμε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Δυναμώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε δυνατή) και αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε τις φλούδες και βράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανες.

Προσθέτουμε τις ελιές και βράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Με ένα κουταλάκι βγάζουμε λίγο σιρόπι σε ένα πιατάκι. Αν το σιρόπι τρέχει με συνεχόμενη ροή σαν κλωστή, είναι έτοιμο.

Προσθέτουμε 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα (αν τη χρησιμοποιήσουμε) και αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση.

Σε αυτό το σημείο, αν θέλουμε, προσθέτουμε το μέλι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αποθηκεύουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.

Η συνταγή δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο περιοδικό Αλάτι & Πιπέρι
Φωτογραφία: WWW.STUDIOM.GR
Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι καθηγήτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση