ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ σε σχήμα ΚΑΡΔΙΑΣ με γλάσο από ΠΑΝΤΖΑΡΙ διακοσμημένη με σταφιδούλες, γράφει η Γιάννα

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ σε σχήμα ΚΑΡΔΙΑΣ με γλάσο από ΠΑΝΤΖΑΡΙ διακοσμημένη με σταφιδούλες, γράφει η Γιάννα

Ποιός αποφάσισε ότι οι κόκκινες καρδιές αφορούν μόνο τον Άγιο Βαλεντίνο; Η καρδιά απεικονίζει την Αγάπη! 
Φέτος, η δική μας βασιλόπιτα ήταν μία πεντανόστιμη κόκκινη καρδιά από παντζάρι στολισμένη με σταφιδούλες.
Αγάπη & Υγεία & Αφθονία ♥️🥧🍰♥️

Η κόκκινη καρδιά συμβολίζει την Αγάπη, ζεσταίνει την ψυχή, δίνει ζωή. Οι σταφιδούλες συμβολίζουν την αφθονία, τον πλούτο και τα καλά κρασιά. Για το παντζάρι τι να σημειώσω; Για τις ευεργετικές ιδιότητες, τη μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα ή το λαμπερό φυσικό χρώμα; Η λατρεμένη μου μυρτιά συμβολίζει την ομορφιά, τον ερωτισμό, τη νεότητα και τον γάμο. Κι ένα τριανταφυλλάκι αγαπημένο για το φινίρισμα.

Φέτος αποφάσισα να δώσω αλλιώτικη εμφάνιση στη βασιλόπιτα και να δοκιμάσω το καινούριο τσέρκι σε σχήμα καρδιάς που μου έφερε για δώρο ο Άγιος Βασίλης (Ναι, αν πιστεύεις, υπάρχει!).  Αντί να την αχνίσω όπως συνήθιζα τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξα να φτιάξω ένα χρωματιστό γλάσο. Κι επειδή δεν πολύ-συμπαθώ τα χρώματα ζαχαροπλαστικής, χρωμάτισα το γλάσο με σκόνη από αφυδατωμένο παντζάρι που προμηθεύτηκα από τα μαγαζιά της οδού Ευριπίδου.

Σχεδίασα το 2018 με τις αγαπημένες μου μικροσκοπικές σταφιδούλες σκιάς GOLDEN BLACK – DRIED UNDER SHADE και σχημάτισα ένα λουλουδάκι χρησιμοποιώντας φύλλα μυρτιάς που είναι βρώσιμα και ένα μπουμπούκι τριανταφυλλάκι που χρησιμοποιώ στα αφεψήματά μου.

Για τη ζύμη δεν έκανα καμία αλλαγή. Ακολούθησα πιστά τις οδηγίες για τη νόστιμη Βασιλόπιτα της Έφης Καϊσέρογλου.

Υλικά για το γλάσο παντζαριού

  • 300γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κουταλιές της σούπας σκόνη αφυδατωμένο παντζάρι. Υποθέτω ότι παρόμοιο αποτέλεσμα θα έχει και με το ζουμί από βρασμένο παντζάρι. Θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή και θα επανέλθω.
  • 60γρ. νερό Το πόσο ρευστό έγινε, το υπολόγισα σχεδόν #μετομάτι. Αν χρησιμοποιήσετε ζουμί από βρασμένο παντζάρι υποθέτω πως δε χρειάζεται καθόλου νερό.

Το αποτέλεσμα

και το εσωτερικό της.

Διευκρινίσεις:

  1. Στις φωτογραφίες φαίνεται αρχικά κατακόκκινο το χρώμα. έτσι ακριβώς ήταν μέχρι να σταθεροποιηθεί και να στεγνώσει το γλάσο. Μετά απέκτησε μία πιο μουντή, κόκκινο-μωβ απόχρωση αλλά το αποτέλεσμα παρέμεινε εξίσου φανταχτερό και φυσικά εντυπωσίασε τους καλεσμένους.
  2. Προσοχή: Μην το πείτε στα παιδιά, δε χρειάζεται να γνωρίζουν! Επειδή σχολιάστηκε αρκετές φορές στην παρέα το θέμα του παντζαριού και δυσανασχέτησαν (αρχικά) τα παιδιά, σας πληροφορώ ότι δεν είχε καθόλου γεύση παντζαριού. Η ποσότητα του αφυδατωμένου παντζαριού είναι ελάχιστη σε σχέση με τη ζάχαρη άχνη. Άλλωστε τα αρώματα από το μαχλέπι και τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής  υπερκάλυψαν γευστικά το τελικό αποτέλεσμα.

Σχετικά Άρθρα

 

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι καθηγήτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση