Αν θες μαρμελάδα πες Μπανάνα… αλλά με ζάχαρη καρύδας, γράφει η Γιάννα.
Φωτο: Γιάννα Μπαλαφούτη

Αν θες μαρμελάδα πες Μπανάνα… αλλά με ζάχαρη καρύδας, γράφει η Γιάννα.

Τα υπερ-ώριμα φρούτα έχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, με έντονη γεύση φρούτου, είναι πλούσια σε σάκχαρα και έχουν ιδανική υφή για τις μαρμελάδες. Μόνο για τα φρούτα που έχουν πιάσει μούχλα δεν υπάρχει χώρος στη μαγειρική. Για τα υπόλοιπα ισχύει ο άτυπος νόμος «Μην πετάς τίποτα«.  Φρόντισε μόνο να έχεις στο ντουλάπι σου κάθε λογής ζάχαρη και ανάλογα τα κέφια σου κάνε συνδυασμούς.
Σήμερα πρόσεξα ότι ξέμειναν κατά λάθος τρεις μαυρισμένες μπανάνες οπότε τις έφτιαξα μαρμελάδα, γρήγορα, εύκολα και με μόνο τέσσερα υλικά. Φτιάξε κι εσύ.


Υλικά για ένα βαζάκι των 300γρ.
  • 3 ώριμες μπανάνες, περίπου 500γρ.
  • 100γρ ζάχαρη καρύδας
  • 50γρ νερό
  • λίγο λεμόνι
  • 20γρ. κακάο πικρό (προαιρετικά)

Εκτέλεση
  1. Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις ψιλοκόβουμε. Ναι! Τις μαυρισμένες. Αυτές που θα πέταγες.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις κομμένες μπανάνες, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία. Αν είσαι λάτρης της σοκολάτας μπορείς να προσθέσεις λίγο πικρό κακάο.
  3. Ανακατεύεις συνεχώς και μόλις δεις ότι αρχίζει να κολλάει στον πάτο αποσύρεις από τη θερμοκρασία και τη λιώνεις με το ραβδομπλέντερ. Αν δεν έχεις ραβδοομπλέντερ τότε μπορείς να λιώσεις τις μπανάνες στο μούλτι πριν τις βάλεις στην κατσαρόλα.
  4. Ετοιμη! Εβρασα λίγο τσάι του βουνού, πήρα μερικά παξιμαδάκια Κυθήρων που τους έχω αδυναμία και έφαγα σούπερ πρωινό. Πλούσιο άρωμα και γεύση μπανάνας, λίγη τσαχπινιά από γεύση καραμέλας και βελούδινη υφή. Ντελίσιους <3

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γραφιστική επικοινωνία. Εργάστηκε 12 χρόνια στο μάρκετινγκ νεών τεχνολογιών και τα τελευταία 10 χρόνια παράγει καινοτόμα εδέσματα. Διδάσκει "Μαγειρικό Κόνσεπτ και Δημιουργία Προϊόντος" στο Μητροπολιτικό κολλέγιο. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση